Fethiye'de tarım fuarı açıldı

Güncelleme Tarihi:

Fethiyede tarım fuarı açıldı
Oluşturulma Tarihi: Nisan 21, 2016 10:43

Fethiye'de tarım fuarı açıldı

Haberin Devamı

 

Ergün TOS/FETHİYE, (DHA) - MUĞLA'nın Fethiye İlçesi'nde Tarım, Hayvancılık, Seracılık, Gıda İhtisas Fuarı 6'ncı kez kapılarını açtı.

Fethiye'nin Karaçulha Mahallesi'ndeki kapalı pazar yerinde kurulan fuarda son teknoloji tarım ekipmanları görücüye çıktı. 110 firmanın stant kurduğu fuarda sera, tarım teknolojileri, sulama sistemleri, fidecilik, peyzaj ve organik tarım, mekanizasyon hizmetlerinin tanıtımı yapıldı. Fuarın açılış törenine Muğla Valisi Amir Çiçek, İl Jandarma Komutanı Albay Yavuz Özfidan, Muğla Emniyet Müdürü Hakan Çetinkaya, Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Gürün, Fethiye Kaymakamı Ekrem Çalık, Fethiye Belediye Başkanı Behçet Saatcı ile çiftçiler ve vatandaşlar katıldı.

'694 MİLYON LİRA GELİR ELDE EDİLDİ'

Fuarın açılında konuşan İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdür vekili Enver Aydın, Muğla'nın örtü altı domates yetiştiriciliği, zeytin, nar, narenciye, badem, çam balı ve kültür balıkçılığı sektörlerinde öne çıktığını söyledi. Örtü altı domates üretiminde Muğla'nın Antalya'dan sonra ikinci sırayı aldığını anlatan Aydın, "İlimizde 2015 yılında örtü altında 596 bin ton domates üretilmiştir. En yoğun sera alanları ise Fethiye ve Seydikemer ilçelerinde bulunuyor. Çoğunluğu domates olan 200 bin ton ürün ihraç edilmiş olup 694 milyon lira gelir getirmiştir" dedi.

'ÇİFTÇİ SAYISINDA AZALMA VAR'

Fethiye'nin örtü altı domates yetiştiriciliğinde Muğla'da üretimi en yüksek ilçelerinden biri olduğunu belirten Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Gürün, yılda 800 bin tonluk üretim kapasitesi bulunan Fethiye'de 18 bin 500 sera olduğunu kaydetti. Muğla'dan 34 ülkeye tarım ürünleri ihraç edildiğini hatırlatan Başkan Gürün, "Fethiye sadece örtü altı seracılığı ile değil, açıkta sebzecilik, narenciyecilik, şeker pancarı, anason, susam, patates, elma, erik, şeftali, portakal, nar, ceviz ve çilek gibi çok daha farklı çeşitliliğe sahip. Bunun hepsi geliştirilerek ülkemize ve ilimize katkı sağlamamız gerekiyor. Muğla'da toplam tarım alanı 2 milyon 294 bin dönüm. Çiftçi kayıt sistemine kayıtlı çiftçi sayısı ise 28 bin kişi olarak belirlendi. Bu rakam çok ciddi. Ama yıllara göre baktığımız zaman çiftçi sayısında azalma olduğunu görüyoruz" diye konuştu.

'RUSYA KRİZİ BÜYÜK BİR SIKINTIYA NEDEN OLMADI'

Vali Amir Çiçek de modern yöntemlerle Fethiye'de üretilen bir ürünün sadece Türkiye'de değil dünyada isim yapabileceğini kaydetti. Bölgede en büyük eksikliğin tarımla ilgili ihtisas organize sanayisinin olmaması olduğunu aktaran Vali Çiçek, Rusya krizinin Muğla'da büyük bir sıkıntı yaratmadığını söyledi. Kaliteli ürünleri pazarlamanın kolay olacağını anlatan Vali Çiçek, şöyle devam etti"

"Rusya krizi' dendi. Dedik ki 'Ürettiğimiz ürün iyi olursa A planını B planına çeviririz.' Aldığım beyana göre çok da büyük bir sıkıntı geçirmedik. Yeter ki ürünümüz kaliteli olsun. Alanı çok olur. Çiftçimiz aklıyla, alın teriyle güzel ürün ürettiği sürece onun malını almak isteyen çok olur. Akıllı bir ihracat yaparak çiftçimizin elbette ürettiği ürünler elinde kalmayacaktır."

Konuşmaların ardından fuarın açılış kurdelesi kesildi. Ziyarete açılan fuar alanını gezen protokol üyeleri, firmalardan da ürünler hakkında bilgi aldı.

FOTOĞRAFLI

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!