Datça'da bağ bozumu

Güncelleme Tarihi:

Datçada bağ bozumu
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 13, 2017 11:59

Datça'da bağ bozumu

Haberin Devamı

Mehmet ÇİL/DATÇA (Muğla), (DHA) - MUĞLA'nın Datça İlçesi Kızlan bölgesinde, Ankaralı 54 yaşındaki Meltem ve 64 yaşındaki Hasan İşleyici çifti tarafından 6 yıl önce 40 dönümlük arazide kurulan üzüm bağları, görkemli bir bağ bozumu etkinliğine evsahipliği yaptı.
Datça-Marmaris karayolunun 10'uncu kilometresinde, bölgenin tarihi yel değirmenlerinden esinlenerek yapılan bağ evinde, 2011 yılından buyana Merlot, Shiraz (Şiraz) ve Cabernet Sauvignon başta olmak üzere 20'ye yakın üzüm türü yetiştiriciliği yapılıyor. Bu yıl dördüncüsü gerçekleştirilen ve gün ışımadan başlayan bağ bozumu etkinliğine, Datça Belediye Başkanı CHP'li Gürsel Uçar, Datça Belediye Başkan Yardımcısı İnci Bilgin ve çok sayıda kişi katıldı.
ÜZÜMLERİ AYAKLARIYLA EZDİLER
Hayatlarında ilk kez bir bağ bozumuna katılanlar, sabah erken saatlerinden itibaren bağlara girip, üzüm topladı. Hava ısınıncaya kadar üç saat içinde kasalar dolusu üzüm toplayan gönüllüler, sabah kahvaltısında yorgunluk atıp gönüllerince eğlendi. Etkinliğin en büyük sürprizi ise; toplanan üzümlerin eskiden olduğu gibi genç kızlar tarafından ayakla ile ezilerek sıkılması oldu. Müzik eşliğinde fıçıların içine giren genç kızlar, dans edip eğlenirken aynı zamanda ayaklarıyla üzüm ezmenin keyfini yaşadı.
Bağcılık merakının 15 yıl önce başladığını belirten Hasan İşleyici, Datça'yı tanıdıktan sonra profesyonel anlamda bu işe başladığını söyledi. Datça'da bağcılık geleneğinin 4 bin yıllık bir geçmişe sahip olduğunu belirten İşleyici, "Datça'nın ilk yerleşim merkezlerinden biri olan Burgaz örenyerinde, 1996-2003 yılları arası yapılan kazı çalışmaları sırasında, tarihi 3 bin yıl öncesine ait bir şarap atölyesi ortaya çıkarıldı. Halen ayakta duran bu atölye, bölgenin zamanında üzüm bağlarıyla kaplı olduğunun en güzel kanıtı olarak gösteriliyor" diye konuştu.
Datça'nın çok eski çağlardan buyana; değişik toplum ve kültürlere ev sahipliği yaptığını ifade eden İşleyici, "Bu topraklar bağcılık yapmaya çok elverişli. Bugün bu coğrafyada bağcılık kültürünü yeniden canlandırmak adına bir yola çıktık" dedi.

FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!