Cumhuriyet'e giden yolu konuştular

Güncelleme Tarihi:

Cumhuriyete giden yolu konuştular
Oluşturulma Tarihi: Ekim 27, 2016 13:43

Cumhuriyet'e giden yolu konuştular

Haberin Devamı

MUĞLA'nın Datça İlçesi'nde, her ay bir kitap okuyup, birlikte tartışan kitap tutkunları, bu kez 'Cumhuriyete giden yol' konulu söyleşide bir araya geldi. Cafer'in Yeri Pide Salonu'nda düzenlenen söyleşiye, yazar ve tarihçi Dr. Adalet Ergenekon konuşmacı olarak katıldı.

'Datça Kitap ve Spor Grubu' grubu adına toplantının açış konuşmasını Avukat Müzeyyen Susar yaptı. Türkiye'nin Cumhuriyet adına kaygı ve endişe verici bir süreçten geçtiğini ifade eden Susar, "Cumhuriyetimizi bilgi ve bilinçle koruyabiliriz. Koca bir coğrafyaya altı asır hükmeden Osmanlı'nın yıkım sürecini, neden yıkıldığını, acaba biz iyi anlayamadık mı? Osmanlı'yı yıkan süreci, bugün yeni baştan Cumhuriyeti yıkmak için kullanan iç ve dış güçler bizim bu bilgisizliğimizden mi yararlanıyorlar? Osmanlının gerileyiş, çöküş ve yıkılış sürecini, Cumhuriyete sahip çıkabilmek adına çok iyi anlamamız gerekiyor. Bu düşünce ile yola çıktık. O günleri anımsayalım, tarihi bilgilerimizi güncelleyelim istedik" dedi.

Dr. Adalet Ergenekon ise konuşmasında, Viyana kapılarına kadar dayanan Osmanlı İmparatorluğu'nun, batılı devletler tarafından Avrupa'da hiç bir zaman istenmediğine dikkat çekti. Osmanlı'dan Cumhuriyet'e nasıl ve neden geçildiğinin çok iyi bilinmesi gerektiğini işaret eden Ergenekon, "Olayı 17 inci yüzyıldan itibaren değerlendirmek de yarar var. Bu dönemde dar boğazda olan Osmanlı kurtuluş çareleri aramaktadır. Bir takım eylemlere girişilir, çözümler üretilir. Yapılan eylemler, karşımıza ikili bir açılım getirir. Bir yandan batılılaşma, modernleşme, aydınlanma gündeme gelir. Çünkü savaşlarda ki kayıpların nedeni olarak eğitimsizliğin bir sonucu olarak görülür. Bu amaçla orduları modernleştirme ihtiyacı ile beraber batılılaşma sürecine girilir. Bu olumlu taraftır. Diğer taraftan ise Osmanlı hızla sömürgeleşme sürecine girer. Viyana Kuşatması'nın başarısızlıkla sonuçlanması ekonomik büyük sıkıntılara yol açar. İşte böyle bir dönemde, bazı batılı ülkeler bir araya gelir. Aralarında 'Kutsal İttifak' oluştururlar. 1683 yılında, Avusturya, Almanya, Polonya, Venedik, Papa, Malta ve Rusya masaya toplanıp anlaşır. Türkler'in Avrupa'da atmak için ant içerler. İşte Cumhuriyet'in yazgısı da burada başlar" dedi.

"AYDIN OLUP OTURMAK TOPLUMA İHANETTİR"

Konuşmasında günümüz aydın anlayışını da eleştiren Ergenekon, "İnsanları cahil diye damgalama gibi bir alışkanlığımız var. Ülkemizde, okuyan insan kendisini aydın olarak görürken, karşısındakini suçlamakla yetinir. Oysa suçladığı kendi insanıdır. Aydın insanın cahil dediği kitleyi, suçlamaya hakkı var mı? O insan neden cahil, neden aydınlanmamış olduğunun, anıtını hiç aramaz. O insanın aydınlanması için kendisinin ne yaptığını hiç sorgulamaz. Aydın olup oturmak topluma bir ihanettir" diye konuştu.

Mehmet Çil / DATÇA (Muğla), (DHA)

FOTOĞRAF

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!