Bodrum'da temiz enerji kullanımı artacak

Güncelleme Tarihi:

Bodrumda temiz enerji kullanımı artacak
Oluşturulma Tarihi: Ekim 26, 2017 12:07

Bodrum'da temiz enerji kullanımı artacak

Haberin Devamı

AVRUPA Birliği tarafından finanse edilen 'İklim Değişikliği Kamu Bilincinin Artırılması ve Paydaş Kapasitesinin Geliştirilmesi için Teknik Destek Projesi' kapsamında Bodrum Belediyesi'ne ait binaların çatılarına güneş enerji sistemi kurulacak.

Bodrum Belediyesi ile Uluslararası Güneş Enerjisi Topluluğu (GÜNDER) tarafından yürütülen 'Sahil Kentlerinde Çatı Üstü Kurulumlar' projesi açılış toplantısı yapıldı. AB destekli 'İklim Değişikliği Kamu Bilincinin Artırılması ve Paydaş Kapasitesinin Geliştirilmesi için Teknik Destek Projesi' kapsamında yürütülen 'Sahil Kentlerinde Çatı Üstü Kurulumlar' projesi ile temiz enerji kullanımının arttırılması hedefleniyor. Herodot Kültür Merkezi'nde yapılan toplantıda Bodrum Belediyesi ile GÜNDER arasında, binaların çatılarına güneş enerji sistemi kurulması için protokol imzalandı. CHP'li Bodrum Belediye Başkanı Mehmet Kocadon ile GÜNDER Yönetim Kurulu Başkanı Kutay Kaleli arasında imzalanan protokol törenine sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve vatandaşlar katıldı. Temiz enerjinin önemine dikkat çeken Başkan Kocadon, Sahil Kentlerinde Çatı Üstü Kurulumlar Projesi ile yenilenebilir kaynaklardan daha fazla fayda elde etmenin amaçlandığını dile getirdi. İnsanın doğa ile barış içinde yaşadığı müddetçe kazanacağını savunan Kocadon, "Yarımadamızda zaman zaman deprem ve sel baskınları yaşanıyor. Hep bir suçlu bulmaya çalışırız. Canın yanınca ilk akla gelen belediyedir. Oysa bu dereler yıllar önce kendiliğinden oluşmuş alanlardır. Bu derelerin kimi zaman yerleri değiştirilir hatta kimi zaman imar planlarında kolaylık olsun diye yol olarak gösterilir. Sonra da etrafına bir güzel yapılaşma yapılır. Hiç kimse de itiraz etmez. Çünkü kendi mülkünden bir karış toprak gitmediği için mutludur. Sonra da etrafına yapılaşma yapılır. Ama doğa yanlışı affetmez. O su o yolu bulur ve o evi bir güzel su basar. Sonra da bağırırsın, belediyeyi suçlarsın, etrafındaki insanları suçlarsın. Önce kendimizi suçlayacağız" dedi.

Yalıkavak'ta Rüzgar Enerji Santrali (RES) ile ilgili mücadelenin devam ettiğini ifade eden Kocadon, "Bu enerjilere karşı değiliz ancak yerine karşıyız. Bodrum'un kentsel kimliğinin bütünlüğünü bozan görüntüsüne karşıyız ve özellikle Yalıkavak halkının mülkünün kamulaştırılmasına karşıyız. Yangından mal kaçırır gibi saldırmalara karşıyız. Yoksa biz yeşil enerjiye, yenilenebilir enerjiye niye karşı gelelim" diye konuştu.

İLK ENERJİ SİSTEMİ KONACIK'A KURULACAK

Sistemin ilkini kapanan eski Konacık Belediyesi ve şimdi Bodrum Belediyesi Zabıta Müdürlüğü olarak kullanılan binaya kuracaklarını anlatan Kocadon, sonra sırasıyla Ortakent ve Bitez pazaryeri çatılarında olmak üzere yarımada genelindeki 40'tan fazla belediye binasında bu sistemleri geliştireceklerini belirtti. Avrupa Birliği fonlarından da faydalandıklarını dile getiren Başkan Kocadon, "Amacımız toplumu güneş enerjisi konusunda bilinçlendirmek, güneş enerjisini yaygınlaştırabilmek" dedi.

GÜNDER Yönetim Kurulu Başkanı Kutay Kaleli ise Bodrum'da belirlenecek hedef kitleye dağıtılmak üzere tanıtım kılavuzları hazırlandığını söyleyerek, "Önümüzdeki yıl mart ayında, Bodrum halkının da güneş enerjisi konusunda bilinçlendirilmesi amacıyla bir eğitim semineri düzenlenecek. Yine mayıs ayında, turizm ve yatçılık sektörlerinin Bodrum'da önde gelen temsilcilerinin katılacağı bir grup toplantısı yapacağız. Bu toplantıda da elektrik giderlerinin nasıl en aza indirileceği konusunda da bir dizi görüşmeler gerçekleştirilecek. Zabıta binasının çatısında da 3kw'lık bir çatı uygulaması yapılacak. Bu uygulamanın yapımı sırasında da kamu ve kuruluşlarından alınan izinlerden yaşanabilecek zorluklar tespit edilecek. Bizler de var gücümüzle toplum bilincini artırmak, yenilenebilir enerjinin önemini anlatmak ve bedava olan bu güneşin açtığı her yerde, bu kaynağın kullanılması için çalışmaya devam edeceğiz" dedi.

Toplantıda ayrıca GÜNDER Proje Koordinatörü Meltem Haykır, proje hakkında bilgilendirme yaptı. Kooperatifler ve çatı sistemleri bilgilendirmesi için ise Troya Çevre Derneği ve Troya Enerji Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Oral Kaya tarafından, Türkiye'de çatı kurulumları hakkında bilgi vermek amacıyla da Minerji Yenilenebilir Enerji Sistemleri Şirketi Kurucusu Bülent Aydın tarafından bir dizi sunum gerçekleştirildi.

Yaşar ANTER / BODRUM (Muğla), (DHA)

FOTOĞRAFLI

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!