Kemik, Muhtarları Bilgilendirdi

Güncelleme Tarihi:

Kemik, Muhtarları Bilgilendirdi
Oluşturulma Tarihi: Nisan 13, 2015 16:21

MERSİN HALK SAĞLIĞI MÜDÜRÜ DR. AYTEKİN KEMİK, MERKEZ MEZİTLİ İLÇESİ MAHALLE MUHTARLARINI HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ'NÜN ÇALIŞMALARI HAKKINDA BİLGİLENDİRDİ.

Mersin Halk Sağlığı Müdürü Dr. Aytekin Kemik, merkez Mezitli ilçesi mahalle muhtarlarını halk sağlığı müdürlüğünün çalışmaları hakkında bilgilendirdi.
Mezitli Halk Eğitim Merkezinde düzenlenen bilgilendirme toplantısında Kemik, sağıklı ve doğal beslenme, aşırı tuz tüketiminin zararları, fiziksel aktivite, kanser taramaları, normal doğumun faydaları ve sigara kaynaklı hastalıklar hakkında bilgilendirme yaptı. Sağlık alanında sürdürülen çalışmalar neticesinde Mersin’de son 10 yılda, anne ölüm oranlarının yüz binde altmışlardan, yüz binde ondörtlere, bebek ölüm oranlarının ise binde yirmiden binde sekizlere indiğini ifade eden Kemik, insanlara daha sağlıklı bir yaşam ve gelecek hazırlamak amacıyla sağlık personellerince özveri ile çalışmalar gerçekleştirildiğini ifade etti. Doğal besinlerin hakim olduğu Akdeniz mutfağının ise bölgede çok yağlı ve çok salçalı beslenme tarzı olarak yanlış algılandığını belirten Kemik, yağın, tuzun ve salçanın fazla tüketilmesinin bir çok hastalığa zemin hazırladığını ifade etti. Beslenmede mutlaka doğal besinlerin tercih edilmesinin önemini vurgulayan Kemik, doğal beslenmenin hakim olduğu, annelerin mutfağına dönülmesi gerektiğini, hazır gıdalardan uzak durulmasını, tam buğday ekmeğinin tercih edilmesini, güne mutlaka kahvaltıyla başlanmasını, yemeklerin az ve sıklıkla tüketilmesinin önemini vurguladı. Şişmanlık, sigara ve güneş ışığına korunmadan maruz kalmanın kansere davetiye çıkardığını belirten Kemik, bütün dünyadaki kanser vakalarının üçte ikisinin sigara kaynaklı olduğunu, kansere yakalanmada çevresel etkinin yüzde doksanlar civarında olduğunu belirtti.
Mersin’de yürütülen kanser taramaları kapsamında 30-65 yaş arasındaki kadınlara rahimağzı, 40-69 yaş arasındaki kadınlara meme kanseri, 50-70 yaş arasındaki kadın ve erkeklere kolon kanseri yönünden ücretsiz taramalar gerçekleştirildiğinin altını çizen Kemik, vatandaşların aile hekimlerine başvurarak taramalarını yaptırabileceklerini, kanserde erken teşhisinin tedavi başarısını çok yüksek oranda etkilediğini ifade etti. Normal doğumun anne ve çocuk sağlığı açısından faydalarını sıralayan Kemik, normal doğum ile dünyaya gelen bebeklerin ilk kez doğum kanalında mikropla tanıştıkları için doğdukları andan itibaren bağışıklık sisteminlerin güçlenmeye başladığını, sezaryen sonrası bebeğin emzirilmesi gecikeceğinden, anne sütünün gelmesinde problemler yaşandığını, normal doğum sonrasında emzirmenin daha kolay ve çabuk başladığını kaydetti.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!