"Karyağdı Hatun" operası Mersin'de sahnelenecek

Güncelleme Tarihi:

Karyağdı Hatun operası Mersinde sahnelenecek
Oluşturulma Tarihi: Aralık 01, 2014 15:29

Haberin Devamı

MERSİN (AA) - Mersin Devlet Opera ve Balesi (MDOB), "Karyağdı Hatun" operasını Mersin'de sahneleyecek.

MDOB'tan yapılan açıklamaya göre, müziğinin yanı sıra dekor ve kostümüyle de dikkati çeken "Karyağdı Hatun" operası, yarın saat 20.00’de Mersin Kültür Merkezi Opera Sahnesi’nde bu sezon son kez izleyiciyle buluşacak.

Bir Anadolu efsanesinden aynı adla operaya uyarlanan, librettosu Nezihe Araz’ ait, yönetmen Gürçil Çeliktaş'ın sahneye koyduğu Okan Demiriş’in "Karyağdı Hatun" operasını, konuk şef Sunay Muratov yönetecek.

Başlıca rolleri Sevil Erçak, Melahat Yavuz, Onur Polat, Yusuf Ziya Büyükaslan, Gülden Vurandemir, Zuhal Gürgen'in paylaştığı eserin dekor tasarımı Seyhan Atamer’e, kostüm tasarımı Ayşegül Alev’e, koreografisi Nilgün Demireller’e, ışık tasarımı Tarı Deniz’e ait. Koroyu, Serhat Kaya esere hazırladı.

- Eserin konusu

Haberin Devamı

Eserde, türbesi Ankara’da bulunan ve halkın saygı duyduğu "Karyağdı Hatun" isimli kadın erenin hikayesi anlatılıyor. Yazgülü, genç bir kızdır ve Ankara efesi olan Canali’ye aşık olur. Seymen düğününün ardından Allah'a bir bebek vermesi için yakarır. Yazgülü, ağustosta hamile kalır ve kar aşerir. Canali çaresiz kar aramaya başlar fakat karısının isteğini bir türlü yerine getiremez. Yazgülü artık dayanamaz hale gelir. Bir gece Yazgülü’nün yürekten yakarışını Tanrı duyar ve yazın ortasında herkesin sıcaktan kavrulduğu bir zamanda lapa lapa kar yağmaya başlar. Yazgülü, gün ağarıncaya kadar kar yer. Ertesi gün onu bahçede karların üzerinde bulurlar, ateşler içindedir. Yazgülü kurtarılamaz ve oracığa defnedilir. Halkın gözünde evliyaya dönüşen Yazgülü, Karyağdı Hatun olarak anılmaya başlar.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!