İskep’in Yerel İş Gücü Piyasası Çalıştayı Yapıldı

Güncelleme Tarihi:

İskep’in Yerel İş Gücü Piyasası Çalıştayı Yapıldı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 08, 2015 15:51

TOROSLAR BELEDİYESİ’NİN DE ARALARINDA BULUNDUĞU TÜRKİYE GENELİNDEKİ 10 İLDE 12 BELEDİYE TARAFINDAN UYGULANAN İSTİHDAM İÇİN KOORDİNASYON VE EĞİTİM PROJESİ’NİN (İSKEP) YEREL İŞ GÜCÜ PİYASASI ANALİZİNİ KONU ALAN 4’ÜNCÜ ÇALIŞTAYI YAPILDI.

Mersin’in merkez ilçe Toroslar Belediyesi’nin de aralarında bulunduğu Türkiye genelindeki 10 ilde 12 belediye tarafından uygulanan İstihdam İçin Koordinasyon ve Eğitim Projesi’nin (İSKEP) Yerel İş Gücü Piyasası analizini konu alan 4’üncü çalıştayı yapıldı.
Türkiye Cumhuriyeti ve Avrupa Birliği tarafından finanse edilen, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı otoritesinde Türkiye Belediyeler Birliği (TBB) önderliğinde 14 aydır devam eden projenin son çalıştayına Mersin Vali Yardımcısı Aylin Kırcı Duman ve Mersin Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Hasan Celal Taş ile Toroslar ilçesinde faaliyet gösteren işadamları da katıldı.
Çalıştayın açılış konuşmasını yapan Toroslar Belediye Başkanı Hamit Tuna, dezavantajlı bireylerin ekonomik ve sosyal olarak toplumdan dışlandıklarına dikkat çekti. Sorunlarla mücadele eden dezavantajlı bireylere destek olunması için sosyal hizmetlerin geliştirilmesinin önemli olduğunu belirten Başkan Tuna, “Türkiye’de bu tür hizmetlerin daha da geliştirilmesi gerekmektedir. Bir yandan mevcut hizmetlerde kurumsal koordinasyon eksikliği yaşanırken öte yandan da toplumun bu bireylerin sorunlarına ilişkin farkındalığının düşük olması nedeniyle dezavantajlı bireylerin istihdam olanakları düşük kalmaktadır. İSKEP de bu noktada ortaya çıkmış ve uygulanmaya başlanmıştır. Projenin hedefi, seçilen pilot belediyelerde Türkiye Belediyeler Birliği’nin denetiminde ve rehberliğinde istihdam ve sosyal destek hizmetlerinin koordinasyonu çerçevesinde sunulmasına yönelik bir model geliştirmek ve bunu uygulamak suretiyle dezavantajlı bireylerin iş gücü piyasasına sürdürülebilir şekilde entegrasyonlarında katkıda bulunmaktır” dedi.
Toroslar Belediyesi olarak dezavantajlı bireyler arasında Romanlar, çalışan çocuklar ve aileleri ile engelliler olmak üzere üç hedef grubu tespit ettiklerini ifade eden Tuna, “Roman vatandaşlarımız için Alsancak Mahallemizde oluşturduğumuz hasır örme atölyesi, İŞKUR aracılığı ile oraya gelen bayanlarımıza günlük yevmiye vermek suretiyle yaptığımız çok özellikli bir çalışma. Şu an atölyemizde 30 insanımız eğitim almakta ve bunu üretime yöneltmekte. Çalışan çocuklarımız ve ailelerine yönelik ise özellikle bölgemizdeki iş adamlarımızı zaman zaman ziyaret ediyoruz. İnşallah ellerinde olan eski makineleri bize verecekler. Bizde Fen İşleri Müdürlüğümüz himayesinde kurduğumuz bir atölyede özellikle çalışan çocuklarımız ve aileleri için çivi ve tel imalatı atölyesi oluşturacağız. Böylelikle o çocuklarımızı hem üreten eller pozisyonuna dönüştürmek hem de o yapıdan kurtarıp kendi işlerini yapabilecek pozisyona getirmek istiyoruz. Bunu da 2016 başlarında hayata geçirmeyi planlıyoruz. Engellilerimiz için ise Engelliler Akademisi kurduk. Bu noktada mahalle muhtarlarımızdan dezavantajlı bireylerimizin tespiti noktasında destek bekliyoruz. Engelliler Akademimizde birinci etapta takı tasarım ardından da koli bandı imalatı noktasında engellilerimizin üretime katkı sunmasına vesile olacağız” diye konuştu.
Vali Yardımcısı Duman ise İSKEP’in önemine değinerek,”İSKEP çok önemli bir proje. Çünkü bu projeyle dezavantajlı grupların istihdamı ile alakalı olarak hem kurumlar arası koordinasyon hem de onların eğitimlerinin arttırılarak istihdama kazandırılması amaçlanıyor. Engelliler Akademisi ile engellilerimiz için devamlı bir eğitim merkezi kurmalarından dolayı Toroslar Belediye Başkanımıza teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!