Gayrimenkul sektöründe yeni dönem başladı

Güncelleme Tarihi:

Gayrimenkul sektöründe yeni dönem başladı
Oluşturulma Tarihi: Ekim 06, 2017 10:21

Gayrimenkul sektöründe yeni dönem başladı

Haberin Devamı

MERSİN,(DHA) - MERSİN Emlakçılar Odası Başkanı Yavuz Selim Madenli, gayrimenkul sektöründe yeni dönemin 1 Ekim itibari ile başladığına dikkat çekerek, 1+0 tipi  stüdyo dairelerin yapımına yasak, toplam kat alanlarına ilişkin de yeni  düzenlemeler getiren Planlı Alanlar İmar Yönetmeliğinin de yürürlüğe  girdiğini söyledi.
Yönetmeliğe göre artık en küçük dairenin 1+1 olacağını ifade eden Madenli, ''Her  müstakil konutta en az bir oturma ve yatak odası bulunmak zorunda. Bu yönetmelik gayrimenkul sektöründe bazı değişiklikler içeriyor. Bazı kısıtlama ve zorunlulukları da beraberinde getiriyor bu yönetmelik. Eski yönetmelikte toplam kat alanının yüzde 20'si oranında alanı emsal dışı kullanma imkanı vardı. Neredeyse balkonların yarıdan fazlasını emsal dışı olarak ilave edilebiliyordu. Önceden 100 metrekare bir daire yapıldığında balkonların emsalsiz kullanılması nedeniyle bu rahatça 120-125  metrekare olabiliyordu. Şimdi bu imkanlar hemen hemen sıfıra inmiş durumda çünkü şu andan itibaren bu kullanılamayacak'' dedi.
Planlı Alanlar İmar Yönetmeliği ile 1+0 tipi stüdyo dairelerin yapımının yasaklandığı için değişimler yaşanacağını kaydeden Madenli, ''1+0 stüdyo  dairelerin yapımının yasaklanması sektörü etkilemez çünkü Türkiye'de en çok satan 2+1 tipi dairelerdir. Ayrıca yeni yönetmelikle arsa sahiplerinin üretimden daha az pay alacak. Eskiden 10 daire yapılabilen bir alana bu yönetmelikle belki şimdi 8  daire yapılabilecek. Bu pazarlanırken de buna göre pazarlanacak. Yönetmelik  birtakım kısıtlamalarla bunu getiriyor. Bu durum arsa fiyatlarının düşmesine neden olabilir. Eğer arsa fiyatları düşerse bu sağlıklı olarak piyasaya yansır ve üretimi de  artırır" diye konuştu.

FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!