Çilek üretiminde yeni dönem

Güncelleme Tarihi:

Çilek üretiminde yeni dönem
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 04, 2017 16:15

Çilek üretiminde yeni dönem

Haberin Devamı

MERSİN Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) tarafından başlatılan tarımda kalıntı sorunuyla mücadele çalışmaları ilçelere de yayıldı.
Mersin merkezde MTSO’nun girişimleriyle biberde kalıntı sorununun önüne geçilmesi adına yürütülen projeden olumlu sonuçlar alınması sonrası, benzer bir uygulama Silifke İlçesi’nde çilek üretiminde de kullanılmaya başlandı. ‘Temiz fide, temiz toprak’ sloganıyla hazırlanan proje kapsamında slorizasyon yöntemiyle çilek üretiminde zararlılarla mücadele, hedefleniyor.
"Çilek Yetiştiriciliğinde Solarizasyon ve Diğer Toprak Dezenfeksiyonu Uygulamalarının Yaygınlaştırılması Projesi’ uygulamaları Atayurt Mahallesi’nde başladı. İlk uygulaması 2017-2018 üretim sezonu için yapılan proje kapsamında, 32 dekar alanda solarizasyon uygulamaları yapılıyor. Projenin ilk yılı için toprak hastalıkları ile mücadelede kullanılan kimyasal miktarının azaltılması ve dekar başına 3.5 ton olan verimin ilk yıl uygulamaları sonunda dekar başına 5 tona çıkarılması hedefleniyor.
Silifke Ticaret ve Sanayi Odası Koordinatörlüğünde yürütülen projenin paydaşları arasında MTSO, Mersin Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, Adana Biyolojik Mücadele Araştırma Enstitüsü, Alata Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü ile Silifke Çilek Üreticileri Birliği yer alıyor. Uygulama çalışmalarında gönüllü olan çiftçilerle iş birliğinde yürütülen projenin 3 yıl devam etmesi planlanıyor.
Çilek üretim alanlarında son yıllarda fungal etmenlerle bulaşık fideler ve bulaşık olan topraklar nedeniyle dikim sonrası önemli ölçüde fide kayıpları meydana gelmeye başladı. Dikim aşamasında yaşanan kayıplar yüzde 20 ile 50 arasında değişebiliyor. Bu da verimin başlangıçta yüzde 20 ile 50 arasında değişen oranlarda azalmasına neden oluyor.

MERSİN, (DHA)
FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!