Vali Bektaş, MÜSİAD Genel Başkanı Olpak’a Manisa’yı Tanıttı

Güncelleme Tarihi:

Vali Bektaş, MÜSİAD Genel Başkanı Olpak’a Manisa’yı Tanıttı
Oluşturulma Tarihi: Nisan 10, 2015 16:55

MANİSA’DA 10-12 NİSAN 2015 TARİHLERİ ARASINDA YAPILACAK GENEL İDARE KURULU TOPLANTISI İÇİN MANİSA’YA GELEN MÜSTAKİL SANAYİCİ VE İŞADAMLARI DERNEĞİ (MÜSİAD) GENEL BAŞKANI NAİL OLPAK, YÖNETİM KURULU ÜYELERİ VE MANİSA ŞUBE BAŞKANI AHMET ÖZTÜRK VE ŞUBE YÖNETİMİ İLE BİRLİKTE VALİ ERDOĞAN BEKTAŞ’I MAKAMINDA ZİYARET ETTİ.

Manisa’da 10-12 Nisan 2015 tarihleri arasında yapılacak Genel İdare Kurulu toplantısı için Manisa’ya gelen Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Genel Başkanı Nail Olpak, yönetim kurulu üyeleri ve Manisa Şube Başkanı Ahmet Öztürk ve şube yönetimi ile birlikte Vali Erdoğan Bektaş’ı makamında ziyaret etti.
Ziyaret sırasında kendilerini kabul ettiği Vali Bektaş’a teşekkür eden Olpak, MÜSİAD olarak her iki ayda bir, şubelerinin birinde genel idare kurulu toplantısı yaptıklarını söyledi. Bütün şube başkanları, yönetim kurulu, sektör kurulu üyeleri ve üyelerin katılımı ile geniş çaplı bir toplantı olduğunu ifade eden Olpak, “Onun da bir gündem maddesi oluyor, onu irdeliyoruz. Şube Başkanlarımız ve Yönetim kurulu üyelerimizle ayda bir başkanlar kurulu toplantısı yapıyoruz. Faaliyetlerimizi şubelerimize çok yaydığımızı söyleyebilirim. Bütün şubelerimizde sektör zirveleri yapıyoruz. Her ayın son iş günü satın alma müdürlerimiz SAMEKS var, onun basın toplantısını şubelerimizde gerçekleştiriyoruz. Bölgesel iş geliştirme toplantıları yapıyoruz. Sonuncusunu Adana’da yaptık, bundan sonraki Kütahya’da gerçekleşecek. Sadece genel merkez ile faal bir dernek değiliz. Genel idare kurulunda önceden ilan ettiğimiz üyelerimizin talep ve doğrultusunda bir konu belirliyoruz, buraya gelmeden önce o konu ile ilgili üyelerimizden görüş, öneri, şikayet gibi neler varsa onlarla ilgili ön hazırlık yapıyoruz. Burada konuşacağımız konu maliye ve vergi politikaları. İlgili birimle, Maliye Bakanlığının ilgili birimleri ile irdeleme imkanı buluyoruz. Yani sadece tek yönlü bir çalışma olmuyor. Karşılıklı fikir değerlendirmesi yaptığımız bir çalışma. Fırsat bulabilirsek gittiğimiz şehri tanımaya gayret ediyoruz.” dedi.
Vali Bektaş da MÜSİAD Genel Başkanı Nail Olpak’a ‘hoşgeldiniz’ diyerek kendilerini Manisa’da ağırlamaktan duyduğu mutluluğu ifade etti. MÜSİAD’ın son yıllarda taşraya önem vermeye başladığını belirten Vali Bektaş, “Ekmeğe ulaşmak zorundayız. Eğer ortada ekmeğe ulaşma durumu yoksa yapılan her şey boşa çıkıyor. İşin esası ekonomi. Ekonominin canlı olması lazım, çarkların dönüyor olması lazım. O dönmediği zaman devlet olarak yaptığımız her şey maalesef sonuç vermiyor. Çok iyi eğitiminiz, çok iyi alt yapınız, çok iyi üst yapınız olabilir ama dönen bir ekonomik çarkınız yoksa ve bunu özel sektör çevirmiyorsa işe yaramıyor, sonuç alamıyorsunuz, ufacık bir rüzgarda ayakta durma şansınız kalmıyor. Ben her gittiğim yerde öncelikle işadamlarımızla, iş dünyasıyla diyaloğa, iş dünyasını rahatlatmaya, onların çalışma ortamlarını iyileştirmeye yönelik çalışmaya öncelik veririm. Doğrusu bu tutumumdan da doğru yaptığımı düşünüyorum.” diye konuştu.
Başkan Olpak ve beraberindekilere Manisa ekonomisi ve yatırım imkanları hakkında da bilgi veren Vali Bektaş, “Manisa, gelmeden önce çok fark etmediğim bir şehirdi. Manisa’nın hem sanayi potansiyeli var hem tarım potansiyeli var, hem de turizm potansiyeli var. Tarımda ve sanayide ciddi gelişmeler sağlamışız. Turizmle çok ilgili olmamışız. Sanayide 4 tane organize sanayi bölgemiz dolu, yer yetiştiremiyoruz. 5. 6. 7. 8. yolda. Ben hayatım boyunca çalışma hayatımda hep yatırımcının peşinde koştum, bir yatırımcı getirelim şehrin ekonomisine katkımız olsun diye. Burada tam tersi oluyor, yatırımcı bizim peşimizde dolanıyor. Yatırımcının taleplerine yetişemiyoruz. Manisa’da, meslek hayatım boyunca aradığım her şeyi buldum. Burada gerçekten çok büyük bir potansiyel var, çok yeni hızla büyüyen bir sanayimiz var. 2002 yılındaki ihracatımız 311 milyon dolardı, 2014 yılında 4 milyar 311 milyon dolar oldu. Bir de biz sanayileşmede yeniyiz. Yeni fabrikalar kuruluyor, yeni üretime başlıyor, yeni sistem kuruluyor, yeni OSB’ler devreye giriyor. Bu sene Akhisar’da Zeytin İhtisas OSB’si diye bir teşebbüs vardı onu pratiğe alıyoruz. Dün arsa dağıtımını yaptık, alt yapıya daha başlamadık. Satabileceğimiz arsalardan 5-6 tanesi kaldı, 30-35 tanesini sattık, oradan topladığımız parayla alt yapıyı yapıyoruz, sözleşme imzalıyoruz. Sözleşmede, ‘1,5 sene sonra alt yapısı tamam bir OSB vereceğiz, isterseniz bizi bekleyin ama bizden yol, su kanalizasyon istemeyecekseniz inşaatınıza hemen başlayabilirsiniz’ diyoruz. Dün itibarıyla 15 milyon liralık bir rakam oluştu. Birçok yerde bu kolay sağlanabilecek bir şey değil. Bu neden böyle, Dünya Ekonomik Forumu 2014 Ağustosunda bir değerlendirme yapıyor. Dünya üzerinde yatırıma değer 6 şehir seçiyor, bu şehirler arasında Dubai ve Singapur’un arkasından Manisa’yı üçüncü sıraya koyuyor. Baktığımızda mevcut sanayici akışı da bunu gösteriyor, ihracat rakamlarındaki artışlar da bunu gösteriyor. Türkiye’nin tek büyük transfer limanı Çandarlı’da, alt yapısı bitti üst yapısı hazırlanıyor. Çandarlı limanı önemli ölçüde Manisa’ya çalışacak. İstanbul’dan İzmit körfezinden otoyol geliyor. İstanbul’u Çandarlı limanına, Çandarlı limanını İç Anadolu’ya Ankara’ya ve Akdeniz’e taşıyan yol Manisa’nın içerisinden geçiyor. Hızlı tren ağları Ankara’dan geliyor, Manisa üzerinden iki kanaldan İzmir’e giriyor. Duble yollarımız büyük ölçüde devam ediyor. Manisa sanayisinde 20 bin dekarlık bir doluluk oranımız var, bir 20 bin veya daha fazla ilave etme düşüncemiz var, onun altyapısıyla uğraşıyoruz” dedi.
Manisa Ovası’nın çok değerli olduğunu ve her yerde sanayileşme istemediklerini vurgulayan Vali Bektaş şöyle devam etti: “Manisa ovası 1,5 milyon dekar büyüklüğünde. Türkiye’nin kuru üzüm ihracatının yüzde 90’ı Manisa’dan gidiyor. Zeytinde yüzde 18 ki zeytinde daha yeniyiz. 21 milyon zeytin ağacımız var, bunun belki 3’te biri tam verimli, yarısından fazlası daha yeni bahçeler. Zeytin İhtisas OSB’si yaptık Gemlik’ten ve Türkiye’nin her yerinden yatırımcı geldi. Dolayısıyla ciddi bir tarımsal kapasitemiz var, biz bu tarımsal kapasiteyi daha iyileştirmek için Devlet Su İşleri ile ovadaki vahşi sulama sisteminden kapalı devre basınçlı su sistemine çevirmek için bir çalışma başlattık ve bunu yap-işlet-devret usulü ile kısa süre içerisinde başlayıp bitireceğiz. 1,5 milyon dekar arazide vatandaşa 3 ay basınçsız su verirken, şimdi 12 ay basınçlı su verebileceğiz. Toplulaştırmayı da yaptıktan sonra ovadaki verimi 3 katına çıkarmış olacağız. Dünya’nın tarımsal üretimde gittiği bir yol var. Manisa ovasını daha iyi değerlendirmek için ‘Organik Tarım Projesi’ başlattık. Şu anda 139 bin dekar alanda zaten organik tarım yapılıyor. Biz şimdi bir yapı oluşturuyoruz, arkadaşlarımızı organize ettik, şeması oluştu fuarlara gittik, fikri alt yapısını oluşturduk, sanayicilerimizle görüştük, çiftçilerimizle görüşüyoruz, önce lokal bölgeler oluşturacak sonra o bölgeleri büyüterek ovanın tamamını organik tarım yapılır hale getireceğiz. Manisa olarak fuarcılıkta biz yokuz. Manisa Organik Tarım Fuarı yapacağız ve bu Türkiye’nin de bölgenin de adından söz edilir fuarı haline dönüşecek. Çünkü iki avantajımız var, denemeler var, kimse başaramadı. Dünyanın en büyük organik tarımını kim başarıyor biliyor musunuz? Almanya Nürnberg. O en başarılı fuara gittik. Nürnberg’de ova yok, iklim yok, tarım yok, üretim yok ama bütün dünya oraya toplanmış. Onlarda olmayan bir şey var, bizim ovamız var. Tarım böyle olunca sanayinin talebini tarım aleyhine geliştirmememiz lazım, çünkü arazilere ihtiyacımız var. Sanayiye, tarıma dokunmayacak yerler oluşturmaya çalışırken rastgele sanayileşme değil, ihtisaslaşma ve kümelenme olmalı. Bizde sanayi kalıpçılığı diye bir şey var. Türkiye’de Bursa’da var bir miktar, Bursa’daki otomobil sanayisine dönük, bizdeki beyaz eşyaya dönük. Bunu bilimsel mantıkla geliştiriyoruz. Bu konuda Manisa sanayisinin adı öne çıksın istiyoruz. 2012 SGK istatistik yıllığında Zafer Kalkınma Ajansının Ekonomik Gelişme Programı verileri ileri teknoloji sınıfı sanayide Türkiye ortalaması 1,4, İzmir 1,3, Manisa 7,8, orta yüksek teknolojide Türkiye ortalaması 14,9, İzmir 17,6, Manisa 25,7, orta düşük teknolojide Türkiye ortalaması 31,8, İzmir 30,9, Manisa 35,5. Düşük teknolojide biz normal olarak geri kalıyoruz. Manisa’da sanayi belli bir nitelik kazanmış durumda. Biz yeni bir OSB tasarlıyoruz. Buraya İleri Teknoloji OSB diyeceğiz, daha tam karar veremedik, düşünce aşamasındayız. Tartışıyoruz, görüşüyoruz bir yola gireceğiz” şeklinde konuştu.
Konuşmalardan sonra MÜSİAD Başkanı Olpak, İstanbul Çekmeköy İlçesi Ömerli Köyü mevkiinde yer alan MÜSİAD Hatıra Orman arazisine Vali Bektaş adına dikilen 30 fidan ile güzel ve daha yaşanabilir bir dünya oluşturmak üzere yapılan katkıya vesile olduğu için Vali Bektaş’a teşekkür belgesi sundu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!