Sarıgöl Ovası Beyaza Bürünüyor

Güncelleme Tarihi:

Sarıgöl Ovası Beyaza Bürünüyor
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 10, 2015 12:54

SARIGÖL'DE ÜZÜM BAĞLARININ ÜZERLERİ ÖRTÜ ALTINA ALINMAYA BAŞLANDI.

Manisa’nın Sarıgöl ilçesindeki sofralık sultaniye üzüm bağları, ürünlerin korunması için beyaz naylonla örtülüyor.
Sultaniye üzüm bağları her yıl bu zamanlarda sıcak, don, dolu, yağmur ve kırağı gibi doğa olaylarından korunmak için beyaz naylon örtülerle koruma altına alınıyor. Sarıgöl’deki üzüm üreticilerinin üzümlerini doğa olaylarından korumak için örtü altına alma çalışmalarının başlatıldığını belirten Sarıgöl Ziraat Odası Başkanı Ali İhsan Ülgen, "Sarıgöl ve çevresinde çekirdeksiz sofralık Sultaniye üzüm hasadı Ağustos ayının 15’inde başlar, aralık ayına kadar devam etmektedir. Sarıgöl Ovasında bu yıl 90 bin dekarlık üzüm alanı bulunmakta. Bu üzüm bağlarının bu yıl tahminen yüzde 80’i koruma amaçlı örtü altına alınması bekleniyor. Bu yıl yaşanan dolu ve don olayında ilçe üzüm bağlarımızın yüzde 40’a varan oranda zarar gördüğünü tespit ettik. Bu yıl üzüm bağlarımızın zarar görmesinden dolayı üzüm rekoltesinde önemli bir düşüş bekleniyor." dedi.
ÜZÜM BAĞLARI AÇIK SOĞUK HAVA SERASINA DÖNÜŞÜYOR
Sarıgöl Ziraat Odası Başkanı Ali İhsan Ülgen, "Sarıgöl ve Mahallelerinde 90 bin dekarlık alanda sultaniye üzümü yetiştiriliyor. Ayrıca, dokuz tür de çekirdekli sofralık üzüm türlerimiz var. Sarıgöl Ovasında üzüm bağlarının üstlerinin örtülmesi çalışmaları başladı. Ay sonuna kadar tamamlanır. Örtü çalışmaları tamamlandığında ovamız adeta açık soğuk hava deposuna andırır." diye konuştu. Ülgen, üzüm bağlarının örtüsü için kullanılan beyaz naylon kanaviçelerin bir rulosunun 500 metre uzunluğunda olduğunu belirterek, "Bir örtü topunun iki ve dört yıl dayanıklıdır. Sarıgöl Ovası’nda 2014 sezonunda beyaz naylon kanaviçelerin uzunluğu ise 35 bin kilometreyi buldu. Metre olarak uzunluğu ise 35 milyon metreye bulmaktadır." şeklinde konuştu.
Bağlarının üzerini beyaz naylon kanaviçelerle kaplamaya başlayan üzüm üreticisi Emin Çepel, "Üzümlerimizi her yıl bu aylarda koruma amaçlı olarak örtü altına almaktayız. Mutlaka bunu yapmak zorundayız. Örtülerle bağlarımızı dolu, yağmur, tozdan, kırağıdan ve çiğden korumaktayız." dedi.
ÜLGEN’DEN UYARI
Sarıgöl Ziraat Odası Başkanı Ali İhsan Ülgen, Sarıgöl’de çekirdekli sofralık erkence üzüm hasadına başlandığını, Sultaniye üzüm hasadının da 15 Ağustos itibarı ile başlayacağını dile getiren Ziraat Odası Başkanı Ülgen, üzüm üreticilerine seslenerek, "Her yıl üzümcü üreticilerimiz, üzüm paralarını alamadıkları için mağdur duruma düşmekte. Bu yıl çok dikkatli olmalarını üzümlerini peşin satmalarını istiyorum. Üzümlerini satarken Ziraat Odası’na gelsinler firma hakkında gerekli bilgileri araştırarak söyleyelim. Biz çiftçilerimizin mağdur olmalarını istemiyoruz. Ayrıca ilçemizde bu yıl kurulan S.S Sarıgöl ve Mahalleleri Tarımsal Kalkınma Kooperatif’ine de danışmadan üzümlerini satmasınlar." şeklinde uyarıda bulundu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!