Manisa'da Yeşil Teknoloji konferansı

Güncelleme Tarihi:

Manisada Yeşil Teknoloji konferansı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 23, 2016 17:58

Manisa'da Yeşil Teknoloji konferansı

Haberin Devamı

MANİSA'da Celal Bayar Üniversitesi Çevre Sorunları Araştırma ve Uygulama Merkezi tarafından düzenlenen konferansta 'Yeşil Teknoloji' anlatıldı.

Manisa Prof. Dr. Ümit Doğay Arınç Kültür Merkezi'nde Akdeniz Üniversitesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Aksoy tarafından verilen 'Yeşil Teknoloji' konulu konferansa Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Muzaffer Tepekaya, Fen-Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İsmail Maraş, Çevre Sorunları Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Doç. Dr. Şükran Yıldız, Proje Koordinasyon Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdür Yardımcısı Doç. Dr. Levent Şık, öğretim üyeleri ve öğrenciler katıldı. Prof. Dr. Ahmet Aksoy, çevre ve doğal kaynakların kirlenmeye karşı korunmasının son derece önemli olduğunu belirterek, "Ekosisteme karışan ve buralarda birikme yapan atıklar, mikrobiyal aktiviteye, toprak verimliliğine, biyolojik çeşitlilik ve ürünlerdeki verim kayıplarına, hatta besin zinciri yoluyla canlılarda zehirlenmelere kadar birçok çevre ve insan sağlığı problemlerinin ortaya çıkmasına neden olabilmektedir. Ekosistemlere bırakılan kirliliğin giderilmesinde fiziksel, kimyasal ve biyolojik mekanizmalar kullanılıyor. Konvansiyonel teknolojiler pahalıdır ve çevre dostu değildir. Tehlikeli ağır metallerin temizlemesi için, alternatif ve maliyeti düşük teknolojileri kullanmaya ihtiyaç var. Yeşil teknoloji bir ürün ömrü boyunca enerji verimliliğini artırırken, tehlikeli maddelerin kullanımını en aza indirmek için vardır. Bu teknolojiler geri dönüşüm, kaynak azaltma ve yaşam bilimlerinin birçok yönlerini içeren ekonomik 'sürdürülebilir büyüme' kurulması ile ilgilidir" diye konuştu.

Yeşil teknolojinin güvenilir, sürekli, kolay elde edilebilir ve çevre dostu olmasından dolayı, son yıllarda enerji sektöründe ve atıkların giderilmesinde kullanılmaya başlandığına dikkat çeken Prof. Dr. Aksoy, "Kirlenmiş sulardaki ağır metallerin giderilmesinde su mercimeği, su sümbülü, nilüfer ve kamış türleri yoğun olarak kullanılmaktadır. Ayrıca ülkemizde serpantin alanlarda yaşayan endemik bitkilerimizin (kayak seyyahotu, seki kuduzotu gibi) birçoğu ağır metalleri bulundukları ortamlardan alarak bünyelerinde yüksek seviyede biriktirmektedirler" dedi. Konferansın sonunda soruları da cevaplayan Prof. Dr. Ahmet Aksoy'un teşekkür belgesi ve çiçeği Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Muzaffer Tepekaya tarafından verildi.



Mehmed Hakkı ÖZBAYIR/MANİSA,(DHA)



Fotoğraf



 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!