Kula Jeoparkı'nda UNESCO Sertifikası denetimi

Güncelleme Tarihi:

Kula Jeoparkında UNESCO Sertifikası denetimi
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 09, 2017 11:36

Kula Jeoparkı'nda UNESCO Sertifikası denetimi

Haberin Devamı

MANİSA'nın Kula İlçesi'ndeki Türkiye'nin ilk ve tek UNESCO sertifikalı jeoparkının 3 gün sürecek sertifika denetim süreci başladı. Denetiminden başarıyla geçilmesi halined Kula Jeoparkı'nın sertifikasının 4 yıl daha uzatılacağı bildirildi.

Kula Jeoparkı'nın UNESCO sertifikası denetim süreci başladı. UNESCO denetçileri Setsuya Nakada (Japonya) ve Chris Woodley Stewart (İngiltere) tarafından, denetlemesi yapılacak Kula Jeoparkı'nda ilk gün incelemeleri tamamlandı. UNESCO denetçilerine ilk gün; Manisa Büyükşehir Belediyesi Başkan Danışmanı Azmi Açıkdil, Kula Jeopark Koordinatörü Doç. Dr. Erdal Gümüş ve Jeopark Belediyeler Birliği görevlileri eşlik etti.  Kula Jeoparkı içerisinde bulunan Kula Divlit Yanardağı ve Yürüyüş Parkuru, Kaya Mezarları, Evciler Jeositleri, Kula Peribacaları, Karayar Bazalt Daykları, Çakırca Sütun Bazaltları, Acısu ve Emir Kaplıcaları denetmenler tarafından en ince ayrıntısına kadar incelendi. Üç günlük süre zarfında denetçiler Kula UNESCO Jeoparkının ilerlemesini ve gelişimini inceleyecek.

Türkiye'de ilk olma özelliğine sahip olan Kula Jeoparkı'nın korunması ve ileri seviyelere getirilmesi için hem Kula Belediyesi hem de Manisa Büyükşehir Belediyesi olarak geniş kapsamlı çalışmalar yürüttüklerini dile getiren Manisa Büyükşehir Belediyesi Başkan Danışmanı Azmi Açıkdil, denetleme sürecini başarılı bir şekilde tamamlayarak UNESCO Kula Jeopark'ının unvanını koruyacaklarını belirti.

Kula Jeopark Koordinatörü Doç. Dr. Erdal Gümüş de Jeopark'ın Kula'ya kazandırılmasından daha fazla çabayı sertifikayı korumak içinde harcadıklarını

belirtip, "Her 4 yılda bir Avrupa UNESCO Jeoparklar Ağı içerisinde bulunan jeoparklar denetleme sürecine girmektedir. Böylelikle, UNESCO

Jeoparklar Ağı içinde kalıp kalmayacakları kararlaştırılır.  Kula Jeopark'ı içerisinde bulunan tüm noktalarda yapılacak olan denetlemelerin ilk etabını bitirdik. Geri kalan iki günlük süre zarfında denetlemeler istediğimiz gibi giderse, Kula Jeoparkı, Türkiye'nin ilki olan sertifikasını korumuş olacak. Bu süreç sona erdiğimizde deneyimlerimizle eksikliklerimizi gidererek bir dahaki denetleme sürecinde daha iyi sonuç alacağız" dedi.

Kula Belediye Başkanı Hüseyin Tosun Kula Jeopark'ının Kula için önemli bir yere sahip olduğunu belirterek, sertifikayı koruduğumuz takdirde çalışmalarımız boşa gitmemiş olacak" dedi.

Denetlemelerin ikinci gün etabında, Sandal Divlit'i, Saraçlar Çukurada, Palankaya Çöküntüsü, İncesu Mahallesi, Kula Tarihi Evleri gezisi ile süreceği bildirildi.

Hikmet SEPET / KULA (Manisa), (DHA)

FOTOĞRAF

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!