Akhisar'da zeytin hasadı başladı

Güncelleme Tarihi:

Akhisarda zeytin hasadı başladı
Oluşturulma Tarihi: Ekim 14, 2016 11:13

Akhisar'da zeytin hasadı başladı

Haberin Devamı

ÜLKENİN zeytin başkenti olarak adlandırılan ve 20 milyona yakın dikili zeytin ağacı bulunan Manisa'nın Akhisar İlçesi'nde, hasat başladı. Üreticilerin, fiyatların düşük olmasından tedirgin olduğu belirtildi.
Zeytinin başkenti olarak tanımlanan Akhisar'da, zeytin hasadı buruk başladı. Geçen yıl 'domat' cinsi yeşil zeytinin kilo fiyatı 8 ila 8.5 lira arasındayken, bu yılı 4.5 liradan alıcı bulması, 'uslu' türü zeytinin geçen yıl 3-4 lira arasında olan kilo fiyatı ise bu yıl 1.5-2 liraya alıcı bulması ise üreticiyi tatmin etmedi.
Yeşil domat sofralık zeytinin merkezi Zeytinliova'nın Muhtarı Ahmet Nalçaoğlu, üreticilerin dertli olduğunu belirterek, "Üreticilerimiz bu sene zeytin fiyatları konusunda çok tedirgin. Masraflarını çıkaramamaktan korkuyorlar. Ancak başka çareleri de yok. Tek geçim kaynağımız zeytin. Yılda bir kez hasat edilen zeytinle halkımız geçiniyor. Devletin bu konuda zeytinyağına olduğu gibi sofralık zeytine de prim vermesini istiyoruz" dedi.
Akhisar Zeytin-Zeytinyağcılar Dernek Başkanı Tuncay Bilen, geçen yıl işletme sahipleriyle tüccarların satışlarda sıkıntılar yaşadığını belirterek, "Fiyatların fazla artacağını tahmin etmiyorum. Yurtdışına satışlarda sıkıntılar yaşadık. Tüccarların Avrupa pazarında rekabet etme şansları zora girdi. Geçen yıl fiyatların çok yüksek oluşu; İspanya, İtalya ve Yunanistan'da fiyatların bizden aşağıda kalışı önemli etken oldu. Hep etken, ister istemez üreticiye yansıyor. Üretici şuan bir kilo zeytini 1.5-2 liraya mal ediyor. Satışlar da bu seviyede. Bu yıl üreticinin beklediği bir yıl değil" dedi. Bilen, zeytinyağı fiyatlarının geçen yıla oranla düştüğünü de söyledi.

Haldun AKYÜZ / AKHİSAR (Manisa), (DHA)
FOTOĞRAF


 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!