Gevale Kalesi'ne tarihi tırmanış

Güncelleme Tarihi:

Gevale Kalesine tarihi tırmanış
Oluşturulma Tarihi: Kasım 06, 2018 16:22

Gevale Kalesi'ne tarihi tırmanış

Haberin Devamı

KONYA,(DHA) - SELÇUKLU Belediyesi, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Konya Müzeler Genel Müdürlüğü ve Necmettin Erbakan Üniversitesi'nin iş birliğiyle tarihi Gevale Kalesi'nde kazı çalışmaları devam ediyor.
Konya Protokolü Takkeli Dağın zirvesinde arkeolojik çalışmalarla meydana çıkarılan Gevale Kalesine tırmanış gerçekleştirdi. Heyet birçok medeniyete ev sahipliği yapmış olan kaledeki çalışmaları yerinde incelediler.Necmettin Erbakan Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı ve kazı ekibi Başkanı Prof. Dr. Ahmet Çaycı’nın öncülüğünde gerçekleştirilen etkinliğe Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, Necmettin Erbakan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Muzaffer Şeker, Selçuklu Belediye Başkanı Ahmet Pekyatırmacı, Ak Parti Selçuklu İlçe Başkanı Mustafa Hakan Özer ve basın mensupları katıldı. Akademik kazı ekibinin titizlikle yürüttüğü arkeolojik çalışmaların devam ettiği Takkeli Dağın bin 700 metre rakımlı zirve noktasına tırmanış yapan protokol üyeleri, Selçuklunun yanı sıra birçok tarihi döneme şahitlik eden Gevale Kalesine tırmanış sonrası sarnıçlar başta olmak üzere mimari kalıntılardan oluşan tarihi araştırmalara tanıklık ettiler.

Selçuklu Belediyesi, Necmettin Erbakan Üniversitesi ve Konya Müzeler Müdürlüğünün ortak çalışması ile yapılan arkeolojik kazılar ile birlikte Takkeli Dağ'daki tarihi Gevale Kalesi her gün yeni gelişmelere sahne oluyor.  2013 yılından bu yana yoğun çalışmaların sürdüğü Gevale Kalesi kazı çalışmaları sırasında Roma, Bizans, Selçuklu ve Karaman Beyliğine ait çok sayıda mimari kalıntıların izlerine rastlıyor.

GEVALE KALESİNİN TARİHİMİZDE BÜYÜK ÖNEMİ VARDIR.

Selçuklu Belediyesi tarafından desteklenen arkeolojik kazı çalışmaların tamamlanmasıyla Konya turizmi açısından önemli tarihi varlıkların günyüzüne çıkacağını ifade eden Selçuklu Belediye Başkanı Ahmet Pekyatırmacı, Haçlı ve Bizans akınlarına karşı Selçuklu Sultanları tarafından aktif olarak kullanılan Gevale Kalesinin bulunduğu 1700 rakımlı zirvede çalışmaların titizlikle yürüdüğünü kaydetti. Selçuklu sultanlarının Gevale Kalesinde ikamet ettiklerini belgeleyen önemli kanıtların bulunduğunu ve kazı çalışmalarının 2012 yılından itibaren titizlikle yürütüldüğünü ifade eden Başkan Pekyatırmacı, Selçuklu Belediyesi olarak tarihe ışık tutacak önemli bir çalışmaya daha destek olmaktan dolayı mutlu olduklarını ifade etti.

YAPILAN ÇALIŞMALAR ŞEHRİMİZ VE ÜLKEMİZ AÇISINDAN SON DERECE ÖNEMLİDİR

Tarihi Gevale Kalesi’nin restorasyon çalışmaları tamamlandıktan sonra ülke turizmine katkı sağlayabileceğini belirten Prof. Dr. Çaycı, "Uzun vadede burada kazı çalışmaları bittikten sonra burası tarihi bir mekan, bir ziyaretgah olarak ziyaretçilere açılabilir. Konyamıza ve ülke turizmine hayırlı olur inşallah" diye konuştu. Kazı  çalışmalarının yanında bulunan yapıların korunmasının önemine de dikkat çeken Prof. Dr. Ahmet Çaycı, yapılan çalışmalarda tarihi buluntular üzerinde koruma amaçlı hassasiyet gösterdiklerini ifade etti.

FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!