Selçuklu’dan “Selçuklu Dönemi Mutfağı” Kitabı

Güncelleme Tarihi:

Selçuklu’dan “Selçuklu Dönemi Mutfağı” Kitabı
Oluşturulma Tarihi: Mart 10, 2015 15:27

KONYA’NIN MERKEZ SELÇUKLU İLÇE BELEDİYESİ KÜLTÜREL YAYINLARINA BİR YENİSİNİ DAHA EKLEDİ. KONYA MUTFAĞI VE SİLLE YEMEKLERİ ÜZERİNE İKİ ESER YAYINLAYAN SELÇUKLU BELEDİYESİ “SELÇUKLU DÖNEMİ MUTFAĞI” KİTABINI DA YAYIN HAYATINA KAZANDIRDI. ESERDE SELÇUKLU’DA MUTFAK MİMARİSİ, SOFRA DÜZENİ, SOFRA ADABI GİBİ KONULAR DA YER ALIYOR.

Konya’nın merkez Selçuklu İlçe Belediyesi kültürel yayınlarına bir yenisini daha ekledi. Konya mutfağı ve Sille yemekleri üzerine iki eser yayınlayan Selçuklu Belediyesi “Selçuklu Dönemi Mutfağı” kitabını da yayın hayatına kazandırdı. Eserde Selçuklu’da mutfak mimarisi, sofra düzeni, sofra adabı gibi konular da yer alıyor.
Konya ve Sille Mutfağı üzerine yayınlanan iki eseri büyük beğeni toplayan Selçuklu Belediyesi şimdi de, “Selçuklu Dönemi Mutfağı” kitabını yayınladı. Selçuklu dönemi mutfak kültürüne ışık tutacak ve unutulmaya yüz tutmuş Selçuklu yemeklerini gün yüzüne çıkaran eser, uzun bir araştırma ve hazırlık sonucu yayın hayatındaki yerini aldı. Konya yemek kültürü üzerine geniş araştırmaları olan araştırmacı yazar Nevin Halıcı’nın imzasını taşıyan eserde, Selçuklu Medeniyeti mutfağında önemli yeri olan birçok yemek tarifi bulunuyor.
Selçuklu Dönemi Mutfağı kitabında lalanga, biryan, dovga çorbası ve calla gibi tarifi bilinmeyen ama kaynaklarda sadece isimleri geçen birçok yemek olduğu gibi, Konya mutfağını oluşturan ana yemeklerin de tarifleri bulunuyor. 239 sayfadan oluşan kitapta yer alan bilgiler yazılı kaynaklara dayandırılıyor. Kitapta, günümüz Konya mutfağında uygulanan yemekler gerçek tariflerine sadık kalınarak verilirken tarifi bilinmeyen ancak sadece kaynaklarda ismi geçen yemekler ise Anadolu coğrafyasında halen kullanılan şekliyle aktarılıyor. Eser, bazı makalelerde bahsedilen Selçuknameler dışında 1071 ve 1467 yılları arasındaki kaynaklar esas alınarak hazırlandı. Selçuklu yemek tariflerinde o dönemlerde bulunmayan domates, patates ve benzeri yiyecekler yer almadı.
Selçuklu Dönemi Mutfağına genel bir bakış sunan eserde Büyük Selçuklular ve Anadolu Selçuklular dönemlerine ait mutfak mimarisi ve mutfak araçları, sofra düzenleri ve sofra adabı, Selçuklu mutfağının genel özellikleri ve malzemeleri ile Selçuklu dönemi mutfak terimleri gibi konular başlıklar halinde sunuluyor.
“Selçuklu Dönemi Mutfağı” kitabını yemek kültürüne ilgi duyan herkes Selçuklu Belediyesi Basın Yayın Halkla İlişkiler Müdürlüğü’nden temin edebilir.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!