Konya Şeker'den 31 milyon motorin desteği

Güncelleme Tarihi:

Konya Şekerden 31 milyon motorin desteği
Oluşturulma Tarihi: Ekim 22, 2019 12:28

Konya Şeker'den 31 milyon motorin desteği

Haberin Devamı

KONYA,(DHA)- KONYA Şeker,  bugün üreticiye 31 milyon 146 bin lira motorin desteği dağıtacak.  Pankobirlik Genel Başkanı Recep Konuk, Konya Şeker'in üreticiyi sürekli desteklediğini ifade ederek ''Zor yıllarda çiftçi bir başına ise üretmek daha da zorlaşır, el birliği, güç birliği varsa, yani kooperatif ve onun şirketleri çiftçinin yanında olursa çiftçinin işi kolaylaşır.''dedi.  
Ülke tarımının lokomotifi Konya Şeker, bahane üretmiyor, çare üretiyor, bir yandan üreticinin ürününü kıymetlendirecek tesisler kuruyor, diğer yandan üreticisini desteksiz bırakmıyor. Pancar sökümünün başladığı ve tarlanın hareketlendiği içinde bulunduğumuz şu günlerde Konya Şeker, üreticiye destek eli yine uzattı. Üreticisine 2019-20 Kampanya Döneminde 500 milyon liranın üstünde finansal destek sağlayan Konya Şeker bugün de 31 milyon 146 bin lira tutarında motorin desteği dağıtıyor. Bugün dağıtımı yapılacak motorin desteğiyle birlikte Konya Şeker bu yıl şu ana kadar çiftçiye toplamda 325 milyon lirayı aşkın ayni ve nakdi avans dağıtımı gerçekleştirmiş olurken, bu destek kooperatif ekipman ve girdi desteği ile kümülatif olarak 557 milyon  807 bin liraya ulaştı. 
Pankobirlik Genel Başkanı Recep Konuk, 2019 yılının çok kolay bir yıl olmamasına rağmen, çiftçiye verecekleri destekten kısmadıklarını, ödemelerin tamamını yaptıklarını ve bugün  verilecek 31 milyon 146 bin lira tutarındaki motorin desteğiyle birlikte bu yıl çiftçiye 325 milyon  ayni ve nakdi avans ödemesi yapmış olacaklarını söyledi.
Recep Konuk, şunları söyledi:
''Zor yıllarda çiftçi bir başına ise üretmek daha da zorlaşır, el birliği, güç birliği varsa, yani kooperatif ve onun şirketleri çiftçinin yanında olursa çiftçinin işi kolaylaşır. Konya Şeker’in iki önemli fonksiyonu var. Birincisi üreticisini tarlada yalnız bırakmamak. Yani ucuz üretmesini, üretebilmesini sağlamak. Bunu nasıl yaparsınız? Girdileri temin ederek, girdi için gerekli finansman yükünü hafifleterek. Konya Şeker ve Kooperatifimiz ikisini de hakkıyla yapan ülkemizin ender kurumlarındandır. Bugün, kooperatif finans sistemi üzerinden sağladığımız ekipman ve girdi destekleriyle birlikte 2019-20 Kampanya Döneminde kümülatif destek miktarı 557.807.750 TL’ye ulaştı. Paranın getirisini veya maliyetini düşündüğünüzde Konya Şeker’in üreticisine sağladığı finansmanın boyutu, on milyonlarca liradır. Eğer Konya Şeker, üreticisine nakit olarak veya gübre, ilaç gibi girdileri temin etmeseydi, üretici üretmek için bu girdileri kendi imkânlarıyla temin edecek ve o onlarca milyon liranın daha fazlası üreticimizin cebinden çıkacaktı. Konya Şeker ve kooperatifimiz kurduğu bu destek sistemi ile birinci fonksiyonunu bihakkın yerine getirmiş, yıllardır olduğu gibi üreticisinin üretirken daha düşük maliyetle üretim yapmasını sağlamıştır. Konya Şeker’in ikinci fonksiyonu ise üreticisinin ürününün kıymetini arttırmak, ürünün açığa ekilmesini önleyerek üreticinin ürününün kıymetlenmesini sağlamak. Bunu da ülkemizde en iyi yapan, tarladaki ürünü rafa kadar taşıyan kurum biziz.”
Konya Şeker’in büyümeye devam ettiğini anlatan  Konuk, ''Bu yıl Konya Şeker, İSO ilk 500’de 4 şirketiyle yer aldı. Gıda şirketleri söz konusu olduğunda ise Konya Şeker, Türkiye’de ilk 5’te yer almaktadır. Gıda sektöründe ülkemizin en büyük 10 ihracatçısından birisiyiz. Şu anda 100’e yakın ülkeye Torku markalı ürünlerimizi gönderiyoruz, bir başka deyişle, Konya’nın köyündeki bir çiftçi artık dünyanın dört bir tarafına ihracat yapıyor, dünyanın her tarafından ürettiği ürün karşılığı pay alıyor.  Bu sene ihracat rakamımız 100 Milyon Dolara yaklaştı. Bu rakamı daha da büyüteceğiz. Büyütmek zorundayız. Biz dünya pazarında payımızı büyüteceğiz ki, Konya’daki üreticinin tarladaki üretiminin teminatı, o pazarlardan aldığımız pay olacak. İhracat pazarlarına markamızla yerleşeceğiz ki ekonomideki dalgalanmalar üreticiyi de kurumumuzu da etkilemeyecek” şeklinde konuştu.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!