İzmit'in çevreci okulları ödüllendirildi

Güncelleme Tarihi:

İzmitin çevreci okulları ödüllendirildi
Oluşturulma Tarihi: Haziran 06, 2017 13:12

İzmit'in çevreci okulları ödüllendirildi

Haberin Devamı

İZMİT(Kocaeli), (DHA) - İZMİT Belediyesi ambalaj atığı, elektronik atık ve atık pil kategorilerindeki yarışmada öğrenci başına en çok atık toplayan ilk üç okula laptop, televizyon ve yazıcı hediye etti.

İzmit Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü okullar arası atık toplama yarışması düzenlendi. Geçen Eylül ayı ile bu yıl Mayıs ayları arasını kapsayan ambalaj atığı, elektronik atık ve atık pil kategorilerindeki yarışmada öğrenci başına en çok atık toplayan ilk üç okula ödüller verildi. İzmit Belediye Başkanı Nevzat Doğan'ın katılımıyla Belsa önünde düzenlenen törende Mehteran Takımı ile Ulubatlı Hasan Orta Okulu müzik grubu gösterilerde bulundu. Etkinlikte Albay İbrahim Karaoğlanoğlu İlkokulu, Şehit Volkan Sabaz İlkokulu ve İlkadım Anaokulu öğrencilerinin geri dönüşüm maddelerinden oluşan sergisi de yer aldı.

Yarışmanın ambalaj atığı kategorisinde Gündoğdu İlkokulu 5 bin 368 kilo ve öğrenci başına 88 kilogram atık ile birinci, Kılıçaslan Orta Okulu 9 bin 19 kilo ve öğrenci başına 29 kilogram ile ikinci, Kuruçeşme İmam Hatip Orta Okulu 4 bin 108 kilo ve öğrenci başına 26 kilogram ile üçüncü oldu. Atık pil kategorisinde 147 kilo ve öğrenci başına 1,4 kilogram atık ile Saraybahçe İlkokulu birinci, 109 kilo ve öğrenci başına 1,09 kilogram ile Akşemsettin İlkokulu ikinci, 410 kilo 500 gram ve öğrenci başına 760 gram ile Dr. Ferdi Koçal İlkokulu üçüncü olurken, elektronik atık kategorisinde ise Ulusal Egemenlik Orta okulu 2 bin 882 kilo ve öğrenci başına 11 kilogram atık ile birinci, Akmeşe İlkokulu bin 106 kilo ve öğrenci başına 7 kilogram atık ile ikinci, Muammer Aksoy İlkokulu 456 kilo ve 4 kilogram ile üçüncülüğü elde etti.

Yarışmada birinci olan okullara laptop, ikinci olan okullara televizyon, üçüncü olan okullara da çok fonksiyonlu lazer yazıcı hediye edildi. Yetkililer, yarışma süresi boyunca okullardan 206 ton ambalaj atığı, 9 ton elektronik atık, 4 ton da atık pil toplandığını söyledi. İzmit'te yıllık ortalama olarak 8 bin ton ambalaj atığı, 23 ton elektronik atık, 6 ton atık pil, 8 ton bitkisel atık yağ ile 110 ton atık lastik toplandığı da kaydedildi.

Ödül töreninde konuşan Başkan Nevzat Doğan, "Bu dünya biz emanet. Bu emanete gereken hassasiyeti göstermekle sorumluyuz. Tabiat, çevre bir çocuk gibidir. Nasıl ki çocuğumuzu koruyup, kolluyorsak, çevremizi de öylesine korumak zorundayız. Ne yazık ki 15 yıl öncesine kadar çevremize gereken önem verilmemiş. Bunun sonucunda da suyumuz, toprağımız, havamız kirletilmiş. Havamızı soluyamıyor, denizin yanından geçemiyorduk. Çevreye ihanet edilmişti. Bizim inancımız çevreninin korunmasına büyük önem vermiştir. Atalarımız yaralı leylekler için vakıf bile kurmuş. Cumhurbaşkanımız başta olmak üzere, hükümetimiz çevre konusunda çok duyarlıdır. Bu konuda önemli yasalar çıkartıldı. Artık, çevreyi kirletenlere göz yumulmuyor, en ağır şekilde cezalandırılıyorlar. Her işte olduğu gibi bu konuda da eğitim çok önemli. 1 litre atık yağın 1 milyon litre temiz suyu kirlettiğini unutmayalım. Atık yağları lavabolardan dökmeyeceğiz, çöpleri sokaklara atmayacağız. Konteyner varken çöpleri dışına bırakmayacağız. Cadde ve sokaklara da evimizin içi gibi önem vereceğiz. Nasıl ki evimizin içini temiz tutuyoruz, caddeleri de sokakları da öylesine temiz tutacağız" dedi.

İzmit Belediyesi olarak Türkiye'ye örnek çevre çalışmaları yaptıklarını söyleyen Doğan, şöyle konuştu:

"Atık kağıtları, atık lastikleri, elektronik atıkları, pilleri, atık yağları toplayıp geri dönüşümünü sağlıyoruz. Türkiye'de ilk kez biz binalarda yağ tutucu zorunluluğu getirdik. Çevreye duyarlılık konusunda eskisine göre çok daha iyiyiz ve daha da iyi olacağız. Her yıl on binlerce fidan dağıtıyoruz. Kendilerini medeni olarak görenler yılbaşlarında çam ağaçlarını keserken bizler dikilmesi için binlerce vatandaşa çam fidanı dağıtıyoruz. Şehrimize milyonlarca fidan dikildi. Daha yeşil İzmit için çalışmaya devam ediyoruz. Bu konuda sadece bizlerin çalışması yeterli değil, herkes daha duyarlı olmak zorunda. Temiz İzmit çalışmalarına katkı sağlayan herkese teşekkür ederim. Okullarımıza, öğretmenlerimize, öğrencilerimize duyarlılıklarından dolayı ayrıca teşekkürü bir borç biliyorum. Bisikleti daha çok kullanacağız. Bisiklet demek, çevre demek, sağlık demek, mutluluk demektir. Helali haramı bilerek, milletin kuruşunu ziyan etmeden, hiçbir ayrım yapmadan herkesin belediyesi ve belediye başkanı olarak gece gündüz çalışmaya devam edeceğiz"

Konuşmaların ardından dereceye giren okullara ödülleri verildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!