"20. Yüzyıl Türkiye Mimarlığı" Konferansı

Güncelleme Tarihi:

20. Yüzyıl Türkiye Mimarlığı Konferansı
Oluşturulma Tarihi: Mart 21, 2016 15:10

- Eski Yapı-Endüstri Merkezi Yönetim Kurulu Başkanı Hasol: - "Mimar günün koşullarına, ihtiyaçlarına uygun, günün malzemesiyle kendi sanatçılığını yaratmak zorundadır. Eskiyi taklit ederek bir yere varmak mümkün değil."

Haberin Devamı

KOCAELİ (AA) - Eski Yapı-Endüstri Merkezi Yönetim Kurulu Başkanı Doğan Hasol, "Mimar günün koşullarına, ihtiyaçlarına uygun, günün malzemesiyle kendi sanatçılığını yaratmak zorundadır. Eskiyi taklit ederek bir yere varmak mümkün değil." dedi.

Hasol, Kocaeli Üniversitesi (KOÜ) Anıtpark Kampüsü Mimarlık ve Tasarım Fakültesi Konferans Salonu'nda düzenlenen "20. Yüzyıl Türkiye Mimarlığı" Konferansında yaptığı konuşmada, Osmanlı'nın 19. yüzyılda batıya yöneldiğini belirterek, o dönemde de ülkedeki yetişmiş mimar sayısının az olduğunu söyledi.

Bu dönemde azınlıklara mensup mimarların daha çok ülkede görev yaptığını ifade eden Hasol, Beyoğlu'nda farklı milletlere mensup mimar eserlerinin görüldüğünü kaydetti.

Hasol, İstanbul'da Rum ve Ermeni birçok mimarın eserinin bulunduğunu dile getirerek, "Zaman zaman da yabancı mimarlar gelip burada çalışmışlar. Osmanlı son yıllarında gerilemeye başlıyor. Avrupa kaybediliyor. O dönemde 'Bize ancak din kardeşlerimizden hayır gelir.' deniyor. O kaygıyla Arap dünyasına dönmeye başlıyoruz. Din kardeşliğine dayalı bir Pan-İslamizm ortaya çıkıyor. Sosyolojik olaylar ve politikalar mimarlığa da yansıyor. Bunları mimarlıktan izlemek mümkün." diye konuştu.

Haberin Devamı

- "Kar toprakta, bu keşfedildi"

Cumhuriyet kurulduktan sonra Avrupa'da bazı politik ve siyasi sıkıntılar yaşandığını anlatan Hasol, Avrupa'daki baskıcı rejimlerden kaçan mimarların Türkiye'ye geldiğini bildirdi.

Hasol, bu dönemde Ankara'nın yapılandırılması için de yabancı mimarlara başvurulduğunu belirterek, onlara çalışma ortamı sağlandığını söyledi.

"Mimar günün koşullarına, ihtiyaçlarına uygun, günün malzemesiyle kendi sanatçılığını yaratmak zorundadır." diyen Hasol, "Eskiyi taklit ederek bir yere varmak mümkün değil. Onun için mimarlığın sözlüğünden taklidi çıkarmak lazım. Artık ekonomiye neoliberalizm geldi. Bu her şeyi etkileyen bir faktör dolayısıyla mimarlığı da etkiliyor. Kar toprakta, bu keşfedildi. Bunu kendileri için iyi kullanan insanlar var." şeklinde konuştu.

Konuşmanın ardından KOÜ Mimarlık ve Tasarım Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nevnihal Erdoğan, Hasol'a anı objeyi takdim etti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!