Türkkan: Istrancalar’ da çıkan mantar 10 milyon değerinde

Güncelleme Tarihi:

Türkkan: Istrancalar’ da çıkan mantar 10 milyon değerinde
Oluşturulma Tarihi: Kasım 01, 2017 13:32

Türkkan: Istrancalar’ da çıkan mantar 10 milyon değerinde

Haberin Devamı

 

Vahit İŞBAŞARAN/LÜLEBURGAZ(Kırklareli)(DHA)- KIRKLARELİ Doğal Yaşamı Koruma  Vakfı Başkanı (DAYKO) Nusret Türkkan, Istrancalar'ın yer üstü zenginliklerin den olan bolet ( Ayı) mantarının 500 bin tonla,  20 gün içinde 10 milyon lira değerinde servet dağıtan kaynak olduğunu söyledi.

DAYKO Vakfı Başkanı Nusret Türkkan, İlkbahar ve sonbaharda ortaya çıkan bolet mantarı 500 bin tonluk yetişme kapasitesi ile Istranca ormanlarından 20 gün içinde 10 Milyon lira değerinde potansiyele erişip servetdağıttığını belşirtti.. Bölge halkı köylüler kadınlar ve çocuklar mantar toplama seferberliğinde olduğunu anlatan Türkkan; "Başta Vize, Demirköy ve Saray civarı ormanlarında toplanan bolet mantarını işleyici firmaların aracıları toplayıcı vatandaşlardan kilosunu 15 ile 20 TL den satın alıyorlar. İşleyici firmalar 30 ile 40 TL den satış yapmaktadır” dedi.

Istrancalar’daki yüzlerce mantar çeşidinden sadece birisi olan bolet mantarının başlı başına bir hazine olduğunu belirten Nusret Türkkan şunları söyledi.“Türkiye denizlerinde avlanan tüm balık miktarı 500 bin tona eş değer miktarda.Sadece Istranca ormanlarından bolet mantarının yetişmesi ne derece doğal bir varlığa sahip olduğumuzun henüz farkında değiliz. “

Orman ve Su İşleri Bakanlığı’nın henüz bu hazineye yeteri kadar el atmadığını belirten başkan Türkkan “Bakanlığın öncelikle Istrancalar da mantar üreme alanlarının belirlenmesi ve belirlenen mantar alanlarında ağaç kesme faaliyetlerine sınırlama getirmesi, alanların daha verimli mantarların yetişmesi için ıslah edilmesi gerekmektedir. Istrancalar’daki Orman İşletme Müdürlüklerine acilen Odun Dışı Hizmetler Şeflikleri açılması işin Orman ve Su işleri Bakanlığı Orman Genel Müdürlüğü’ne Dayko Vakfı olarak yazı yazılarak bilgi paylaşımında bulunduk. Diğer bir yanlışlık mantarın koparılarak toplandığında o noktada ancak dört yıl sonra mantar çıktığını bilgisiyle, bölgedeki orman köylülerine ve yerel vatandaşlara mantarların toplanması konusu ile ilgili eğitimler verilmesi için Orman Genel Müdürlüğü girişimde bulunması gereklidir. Yoksa sahip olduğumuz değerli doğal varlığı mumla arayacağız” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!