Sporculara, 'çocuk istismarı' semineri

Güncelleme Tarihi:

Sporculara, çocuk istismarı semineri
Oluşturulma Tarihi: Eylül 08, 2018 13:38

Sporculara, 'çocuk istismarı' semineri

Haberin Devamı

Vahit İŞBAŞARAN/LÜLEBURGAZ(Kırklareli),(DHA)-KIRKLARELİ' nin Lüleburgaz ilçesinde Sokullu Mehmet Paşa Gençlik Merkezi'nde Yaz Spor Okulları'nın kapanış programı çerçevesinde, sporculara 'Çocuk İhmal ve İstismarı' semineri yapıldı.

Seminerin açılış konuşmasını yapan Lüleburgaz Gençlik Hizmetleri  İlçe Spor Müdürü Cihan Erdem, çocukların cinsel istismar konusunda bilinçlenmesini önemsediklerini belirterek, "Bu konuyla ilgili olarak İlçe Sağlık Müdürlüğümüzün uzman personelleri tarafından size kısa bilgiler verilecek. Velilerimiz ve sporcularımız  için yararlı bir bilgilendirme olacak. Hepinize katılmanızdan dolayı teşekkür ediyorum" dedi.

Lüleburgaz Sağlık Müdürlüğü'nde görev yapan psikolog Eda Bayrak, yaz kurslarına katılan öğrencilere ve velilerine 'ihmal ve istismar' temalı sunum gerçekleştirdi. Bayrak, ihmal ve istismar kavramlarının farkının anlaşılması için ihmal kavramını şöyle açıkladı: 

"Çocuk ihmali başta anne ve baba olmak üzere çocuğa bakmakla yükümlü kimseler ve diğer yetişkinlerin çocuğun beslenme, giyinme, barınma, eğitim, sağlık veya sevgi ihtiyaçlarını karşılamaması ya da ertelemesidir. Burada bahsedilenin illa biyolojik anne ve baba olması gerekli değil. Çocuğa bakan herhangi biri olabilir. İhmalde çocuğa bakmakla yükümlü olan kişinin yerine getirmesi gereken birtakım sorumlulukları var ama o bunu yapmıyor ve erteliyor."

Dünya Sağlık Örgütü'nün istismar tanımını sporculara aktaran Bayrak, "İstismar, bir yetişkin tarafından bilerek ya da bilmeyerek yapılan ve çocuğun sağlığını, fiziksel gelişimini, psikososyal gelişimini olumsuz yönde etkileyen davranışlardır" dedi. İhmalde bir eksikliğin ve aksaklığın olduğunu, istismarda ise çocuğun her türlü gelişimini etkileyecek bir davranışın söz konusu olduğunu sporculara anlatan Bayrak, çocuklara Vücudunuzu nasıl korursunuz ?" diye sordu.  Değişik cevap ve değerlendirmelerin ardından Bayrak, çocuklara iyi dokunuş ile kötü dokunuşun neler olduğunu ve özel bölgelerin nereler olduğunu anlattı.

İhmal ve istismara yönelik doğru bilinen yanlışlara da değinenBayrak, "İstismara genelde yoksul ailelerde rastlandığı düşünülüyor ancak bu yanlış. Her ailede rastlanabilir. Sadece çekici, tatlı, açık giyinen, onay bekleyen, kendine güveni olmayan çocuklar veya yaramaz çocukların istismara uğradığı söyleniyor. Çocukların görünüşü ya da davranışı istismara sebep olamaz ve hiçbir çocuk istismara açık değildir. İstismarın genelde karanlık çöktükten sonra boş sokaklarda, parklarda veya umumi tuvaletlerde gerçekleştiği de söyleniyor. İstismar her türlü yerde olabilir, bunu aklımızdan çıkarmamamız lazım. Hatta kendi evimizde de olabilir. Bir de çocukların her şeyi çabuk unuttuğu düşüncesiyle üstünün kapatılmaya çalışılması var. Yanlış. Çünkü çocuklar istismar ve ihmal dahil yaşadığı hiçbir olumsuz deneyimi hiçbir şekilde unutmazlar" dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!