DAYKO Vakfı Başkanı Türkkan: Bir ormanın yok edilişine şahitlik yapmak çok acı

Güncelleme Tarihi:

DAYKO Vakfı Başkanı Türkkan: Bir ormanın yok edilişine şahitlik yapmak çok acı
Oluşturulma Tarihi: Haziran 04, 2018 12:07

DAYKO Vakfı Başkanı Türkkan: Bir ormanın yok edilişine şahitlik yapmak çok acı

Haberin Devamı

Vahit İŞBAŞARAN/KIRKLARELİ(DHA)- DOĞAL Yaşamı Koruma Vakfı (DAYKO) Vakfı Başkanı Nusret Türkkan, Kırklareli‘nin Vize ilçesine bağlı Kıyıköy beldesinde inşasına başlanan Türk Akım boru hattı projesinde ‘ağaç katliamı’ yaşandığını öne sürerek “Bir ormanın yok edilişine şahitlik yapmak çok acı” dedi.

Rusya’dan başlayıp Kıyıköy’de Türk topraklarına çıkan Türk Akımı Doğal Gaz Boru Hattı projesinden gelen ilk görüntülere Doğal Yaşamı Koruma Vakfı (DAYKO) tepki gösterdi. Istranca ormanlarından geçirilecek 27 kilometrelik hattın inşasına başlanırken, hat Kıyıköy’den başlayarak Çakılı beldesi yakınından geçecek. DAYKO Vakfı, projenin kara hattı çalışmalarında ‘büyük bir orman katliamı yaşanıyor’ diyerek duruma tepki gösterdi. DAYKO, ÇED dosyasında 50 metre genişliğinde bir boru hattı açılacağı belirtilmesine rağmen, açılan koridorun bazı yerlerde 200 metre genişlikte olduğunun görüldüğünü öne sürdü. Ağaç köklerinin doğal gaz borularına zarar vermesini önlemek amacıyla topraktan çıkarılıp hafriyat kamyonlarına yüklendiği, bazı alanlarda da ağaçların kesilmeden iş makineleri ile parçalanıp hafriyat toprağı ile birlikte kamyonlara yüklendiği belirtildi.

'ŞAHİTLİĞİNİ YAPMAK ÇOK ACI

DAYKO Vakfı Başkanı Nusret Türkkan, bir ormanın yok edilişinin insanlık onuru ile şahitliğini yapmak ve Istrancaları ikiye bölen ölü bir koridor kuşağın parça parça oluşumunu seyrederek fotoğraflamanın çok acı olduğunu söyledi. Türkkan, "Ülkede metrekareye en fazla ağaç Istrancalar’da konumlandığından, bu projede 1.5 milyon ağacın kesilirken, 6 milyon fidanın imha edilecek olması başta yaban hayatı ile bölgenin eko sistemi ağır tahrip görecektir" dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!