Yemde KDV’nin Yüzde 1’e İndirilmesi Hayvancılıkla Uğraşan Vatandaşları Memnun Etti

Güncelleme Tarihi:

Yemde KDV’nin Yüzde 1’e İndirilmesi Hayvancılıkla Uğraşan Vatandaşları Memnun Etti
Oluşturulma Tarihi: Ocak 25, 2016 09:53

Tarım ve hayvancılık ile uğraşan vatandaşlar, yemde KDV’nin yüzde 1’e indirilmesinden dolayı oldukça memnun olduklarını ifade etti.
Develi ilçesine bağlı Satı Köyü Muhtarı Selim Çalışkan; yemleri hayvanlarına yediremeyecek duruma gelmişken KDV’nin düşmesinin çok iyi olduğunu söyledi. Çalışkan, “KDV’nin düştüğü çok iyi oldu. Biz bu yemleri malımıza yediremeyecek durumdaydık. KDV’nin yüzde 8’den yüzde 1’e düşmesi bizi bir nebze rahatlattı. Hayvancılık yapan çiftçilerimizin yem maliyetlerinin düşmesi ile hayvancılık daha iyi yapılabilme imkanına kavuşabilir diye ümit ediyoruz. Örnek verirsek bir torba yemde 3 - 4 TL civarında fiyat düşüşü yaşadık. Bu da yılda 25 ton yem tüketen bir üreticiye bin 500 - 2 bin TL civarında paranın cebimize girmesi demektir. Karma hayvan yemlerinde Tarım Kredi ile diğer firma yemleri arasında fark görüyoruz. Tarım kredinin yemleri diğer firmaların yemlerine göre besin değerleri ve protein değerleri daha yüksek durumda. Hayvanlarımıza Tarım Kredi yem yedirdiğimiz zaman daha fazla verim aldığımızı görmekteyiz. Tarım Kredi Kooperatiflerinden aldığımız yemleri gönül rahatlığı ile hile hurda olmadığını düşünerek hayvanlarımıza yediriyoruz. İhtiyaç duyduğumuz yemleri anında Tarım Kredi Kooperatifleri’nden tedarik edebiliyoruz. Ben büyükbaş ve küçükbaş hayvan yetiştiriciliği yapmaktayım. Kooperatifimizden kuzu, toklu buzağı büyütme, düve, besi süt yemleri ihtiyacı halinde anında talep ettiğimiz zaman istediğimiz yemler kooperatif yetkilileri tarafından hizmet araçları ile kapımıza kadar getirilmektedir” diye konuştu. Tarım Kredi Kooperatifi çalışmalarından oldukça memnun olduklarını dile getiren Muhtar Çalışkan, Kooperatifimizden biz genelde memnunuz. Ancak her zaman veteriner hizmeti alabilme şansımız yok. Hayvanlarımıza ne kadar, hangi yemin yedirileceği konusunda kooperatif yetkilileri bizleri bilgilendiriyorlar” ifadelerini kullandı.
“KDV’NİN DÜŞMESİ İLE BİRLİKTE ÇİFTÇİ, KALİTELİ YEME DAHA KOLAY ULAŞABİLİR HALE GELDİ”
KDV’nin düşmesi ile birlikte çiftçinin kaliteli yeme daha kolay erişebileceğini sözlerine ekleyen Selim Çalışkan; “Kooperatifimizden aldığımız yemlerin zaten kaliteli olduğuna inanıyoruz. KDV’nin düşmesi ile kayıt dışı satılan yemlerle aradaki fiyat farkının kalkacağını düşünüyoruz. Merdiven altı yemlerin hammaddelerinin ne olduğunu bilemiyoruz. Dolayısı ile bu türlü yemleri hayvanlarına yediren çiftçiler istedikleri verimi alamamaktadırlar. Merdiven altı yemleri yediren çiftçilerde hayvan ölümleri, yavru atıkları ve hayvanların kısır kalması, ayak hastalıkları gibi sorunlarla karşı karşıya geldiğini biliyoruz. Biz proteinden kaloriden fazla anlamayız. Tarım Kredi’den aldığımız yemlere güveniyoruz. Bizim için önemli olan yedirdiğimiz yemin karşılığında aldığımız süt ve et miktarıdır. Tarım Kredi yem torbalarındaki etiketlerde yazılan değerlerle yemin içindeki değerlerin aynı olduğuna adımız gibi eminiz” dedi.
Köylerinin orman köyü olmasına rağmen ormancılıktan herhangi bir fayda sağlayamadıklarını kaydeden Satı Köyü sakinlerinden Muhsin Kör; “Köyümüz orman köyü olmasına rağmen ormancılıktan herhangi bir fayda sağlayamamaktayız. Köylümüz genellikle tarım ve hayvancılıkla geçimini sağlamaktadır. Köyümüz dağ köyü olması nedeniyle göç vermekte kalanlar da eski düzende 1-2 büyükbaş, 40- 50 küçükbaş hayvan üretimi ve bunun yanında da tarım yapmaktadır. Hayvancılık ve tarım küçük ölçekli yapıldığı için de ekonomimiz gelişememektedir” dedi.
Tarım Kredi Kooperatifleri sayesinde işlerini geliştirdiğini kaydeden Kör, “Ben de çocuklarımın geleceğini bu şartlarda sağlayamayacağımdan göç etmeyi düşünüyordum. Ancak Tarım Kredi Kooperatifleri’nin hayvan kredisi verdiğini duyduğumda kooperatifimize müracaat ettim. Tarım Kredi Kooperatifi’nden 100 baş koyun aldım Aldığım bu koyunlar sayesinde elde ettiğim gelirle evimi, ahırımı yaptırdım, traktörümü aldım. En önemlisi de koyunlardan elde ettiğim gelirle çocuklarımı okuttum üniversite masraflarını karşıladım. Tarım Krediye olan bütün borçlarımı da ödedim Şu anda kapımda 200 baş koyun bulunmakta Allah Tarım Kredinin yokluğunu vermesin. İhtiyaç duyduğum her şeyi kooperatifimizden gönül rahatlığı içinde alıyorum” şeklinde konuştu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!