Uygur Türklerinden suçlama: Çin’in Doğu Türkistan’daki zulüm politikası sürüyor

Güncelleme Tarihi:

Uygur Türklerinden suçlama: Çin’in Doğu Türkistan’daki zulüm politikası sürüyor
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 01, 2017 11:35

Uygur Türklerinden suçlama: Çin’in Doğu Türkistan’daki zulüm politikası sürüyor

Haberin Devamı

Oktay ENSARİ/KAYSERİ, (DHA) - DÜNYA Uygur Kongresi Genel Başkan Yardımcısı ve Doğu Türkistanlılar Derneği Genel Başkanı Seyit Tümtürk, Çin’in Uygur Türkleri'ne zulüm politikasının sürdüğünü söyledi. Tümtürk, "Temmuz ayı başından itibaren Çin Hükümeti namaz ibadeti için ezan, tekbir, tesbih ve dualarda nelerin söyleneceği ve talep edileceği yolunda bir genelge yayımladı" dedi.
Dünya Uygur Kongresi Genel Başkanı Rabia Kadir’in yardımcılığı yapan Seyit Tümtürk, Çin Hükümeti'nin sistemli olarak Müslüman Uygur Türkleri'nin dini ibadetlerini kısıtladığını iddia etti. Tümtürk, "Çin yönetimi Doğu Türkistan’da yaşayan Müslüman toplumlardan sadece Uygur Türkleri'ne karşı icra edilmek üzere 1 Nisan 2017 tarahinde 17 bölüm,15 başlık ve 50 maddeden oluşan 'Aşırı Diniciler ve Terörcülerle Savaş' adı altında resmi Çin devlet terör yasasını kabul etti ve hemen uygulamaya başladı" diye konuştu.
Yazılı açıklamada, Uygur Türkleri'ne, Doğu Türkistan’da yapılan dini baskılara yönelik uygulamalar şöyle sıralandı:
"Dini Radikalizmle Savaş- Aşırılıklarla Mücadele' adı altında devlet memurları, işçi, öğretmen ve öğrenciler ve tüm devlet memuru emeklilerin oruç tutmalarını yasakladı. Bununla yetinmeyen Çin halkı öğle saatlerinde yemek salonlarına toplayarak zorla su içirerek ve yemek yedirerek oruçlarını bozdurmuştur. 2017 yılı Ramazan ayında Çin asker ve Polisleri Müslüman halkın evlerinde zorla kontrol ederek onların oruç tutmalarını ve sahur yemeği yemelerini bu polisler marifetiyle engellemiştir. Ramazan aylarında lokanta ve restoranların zorla açılmasını ve mecburi olarak yemek servisi yapmaya  zorlamışlardır. Ramazan dolayısıyla kapatılan lokanta ve restoranların çalışma ruhsatını iptal ettirerek kapatılmıştır. İşletmeci ve sahiplerine mali ve fiziki cezalara çarptırılmıştır. Çocuklarının İslam dinini öğrenmeleri için  kurslara veren velileri ve buralarda bu öğrencilere din eğitimi veren din adamlarını tutuklayarak uzun süreli hapisle cezalandırılmaktadır. Çin, bir yasak isimler listesi yayınlayarak İslamı içerikli 20 isimin yeni doğan çocuklarına vermelerini yasaklayan bir genelge yayınlamıştır. Daha önceden dini içerikli isimler alan ve bunu resmi olarak kayıt ettirenlerin  isimlerini değiştirmelerini istenmiş olup, bu  isim değiştirme kampanyası başlatılmıştır. Gıda maddelerinin İslam'a uygunluğunu belirten Helal ibaresinin yer alması yasaklanmıştır. Bunlardan sadece süt, et ve yağ gibi temel gıda ve ihtiyaç maddeleri için Çin dilinde yenilebilir anlamına gelen 'Çingcin' ibaresinin konulabileceğini, Arapça, Latince ve diğer yazılarla veya dini motifli işaret ve resimlerle Helal kelimesinin kullanılması engellenmiştir. Geçtiğimiz Mayıs ayında iktidardaki ÇKP Hoten İl Teşkilatı tarafından yayınlanan 'Namaz ibadetinde geçen 7 Hususun Birleştirilmesi' adı ile bir genelge yayınlanmıştır. Son olarak, Temmuz ayı başından itibaren namaz ibadeti için ezan, tekbir, tesbih ve dualarda nelerin söyleneceği ve talep  edileceği yolunda bir genelge yayınlanmıştır. Bu genelge hükümlerini içeren Uygurca ve Çince afişler çerçeveletilerek Cami duvarlarına asılmıştır."

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!