Kayseri'de Ar-Ge, Sanayi, Akademi buluşması

Güncelleme Tarihi:

Kayseride Ar-Ge, Sanayi, Akademi buluşması
Oluşturulma Tarihi: Eylül 06, 2016 16:19

Kayseri'de Ar-Ge, Sanayi, Akademi buluşması

Haberin Devamı

KAYSERİ, (DHA) - TÜBİTAK Marmara Teknokent ve Kayseri Organize Sanayi Bölgesi işbirliği ile düzenlenen, Büyükşehir Belediyesi'nin de destek verdiği ''2. Ar-Ge, Sanayi, Akademi (ASA) Buluşması'' Kayseri'de yapıldı.
Nuh Naci Yazgan Üniversitesi (NNYÜ) Konferans Salonu'nda düzenlenen Ar Ge, Sanayi, Akademi Buluşması'na Vali Süleyman Kamçı, TÜBİTAK Marmara Teknokent Genel Müdürü Dr. Orhan Çömlek, Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Çelik, Kayseri Organize Sanayi Bölgesi (OSB) Yönetim Kurulu Başkanı Tahir Nursaçan, çok sayıda sanayici, bürokrat ve iş adamı katıldı. Toplantıda konuşan Vali Kamçı, "Bildiğiniz gibi teknoparklar bünyesinde yer alan firmalarımızın teknoloji transfer etmeleri, iş birliği imkanlarından faydalanmaları, ar-ge çalışmalarında ihtiyaç duydukları bilimsel desteği sağlamaları bakımından önemli işlevleri yerine getirmektedir. Bu kapsamda Kayseri'de kurulan Erciyes Teknopark 5 adet bina ve bir adet teknoloji transfer ofisi ile sanayicilerimize hizmet etmektedir" dedi.
Teknoparklarda faaliyette olan 194 Ar-Ge firmasının 711 personeli ile başta Erciyes Üniversitesi olmak üzere üniversitelerin teknolojik altyapı ve bilgi birikimlerini sanayicilerin hizmetine sunduğunu kaydeden Kamçı, ''Ar-Ge yatırımları firmaların rekabet gücünü artırarak karlarını ve pazar paylarını yükseltmeleri için büyük önem arz etmektedir. Devletimiz de Ar-Ge ve inovasyon noktasında yatırım yapmak isteyenlerin harcamalarının en az yüzde 40'ını finanse etmek üzere önemli destek sağlamaktadır. 2008'de Ar-Ge faaliyetleri için 2.5 milyon ödenek iken 2016'da bu rakam 7.5 milyara ulaşmıştır. Ar-Ge firmalarımızın ürettiği ileri teknolojik ürünlerin bu gün Kayseri'de sergilenecek olmasından büyük memnuniyet duymaktayız. Akademi-sanayi buluşmasının faydalı sonuçlar getireceği inancındayım" diye konuştu.
Büyükşehir Belediye Başkanı Çelik de, Ar-Ge için ayrılan kaynağın artırılması gerektiğinin altını çizdi. Başkan Çelik, "Bugün Ar-Ge'den, İnovasyondan, yenilikten konuşacağız. Sanırım tüm katılımcılar olarak üzerinde hemfikir olduğumuz ve bu toplantıda da ortak noktada buluşacağımız konu Ar-Ge ve inovasyona ayırdığımız kaynak olacak. Geldiğimiz noktada Gayrı Safi Milli Hasılamızın yüzde birini Ar-Ge'ye ayırıyoruz. 20 yıl öncesine kadar neredeyse gündemimizde dahi bulunmayan Ar Ge'ye bugün ayırdığımız pay elbette önemli; ancak bunu yeterli görmüyoruz. Görmüyoruz çünkü, gelişmiş ülkelerin bu konuda çok daha büyük bütçeleri olduğunu biliyoruz. Hükümetimizin 2023 yılına kadar Ar-Ge'ye ayrılan payı yüzde 3'e çıkarma hedefini de canı gönülden destekliyoruz'' dedi.
Üniversite-Sanayi işbirliğinin, Kayseri gündemine 1990'lı yılların ikinci yarısında girdiğini belirten Çelik, ''Birbiri ardında toplantılar düzenlendi; ancak buradaki pek çok hemşehrimizin de bildiği gibi başlangıçta bir arpa boyu yol kat edilemedi. 2000'li yıllar ülkemizde pek çok alanda olduğu gibi Üniversite Sanayi İşbirliği, Ar Ge ve İnovasyon gibi sanayinin ihtiyaç duyduğu konularda ivme kazandığımız yıllar oldu. Bunun sonucunda da Kayseri 2004 yılında alınan karar doğrultusunda 2005 yılında Teknopark'a kavuştu. Teknopark'ın kurulması için o yıllarda elimizden geleni yaptık. Kuruluşunda içinde bulunduğum için ve vermiş olduğum katkı nedeniyle son derece mutluyum. Daha önce de ifade ettiğim gibi bugün geldiğimiz noktayı küçümsüyor değiliz; ama teknoloji geliştirme bölgelerini daha da büyütmemiz ve daha da zenginleştirmemiz gerektiğinin farkındayız. Çünkü bugün yerli otomobili üretmekten bahsediyoruz. Çünkü bugün ateş çemberinin ortasında bulunduğumuz bu coğrafyada milli savunma sanayimizi daha da güçlü hale getirmemiz gerektiğinin farkındayız. Çünkü, 2023 yılına kadar 500 milyar dolarlık ihracat hedefini gerçekleştirmemiz için yeni sektörlere girmemiz gerektiğini biliyoruz. Çünkü, bilişim ve iletişim teknolojileri, ilaç ve tıbbi ürünler sanayi gibi ileri teknoloji ürünleri geliştirebildiğimiz ölçüde güçlü olacağımızı sanırım kabul ediyoruz" diye konuştu.
ÇELİK: "PROJE GETİRİN, BELEDİYE OLARAK DESTEKLEYELİM"
Kayseri sanayisinin gelişmesi için Büyükşehir Belediyesi olarak da büyük gayret gösterdiklerini ifade eden Başkan Mustafa Çelik, bu doğrultuda üç ayrı organize sanayi bölgesi projesini hayata geçirmek için çalıştıklarını belirtti. Üzerinde çalıştıkları projelerle Kayseri'ye yeni sektörler kazandıracaklarını vurgulayan Çelik, "Bir belediye başkanı olarak tüm katılımcılara açıkça belirtiyorum ki, Ar-Ge ve inovasyon için yerel yöneticiler olarak üzerimize düşen her konuda sonuna kadar destek vermeye hazırız. Yeter ki proje getirin, bizler de bu projeleri hayata geçirelim. Niyet hayırsa akıbet de hayır olur. Buradaki tüm katılımcılar iyi niyetle şehrimiz ve ülkemiz ekonomisine katkı sunmaya çalışıyorlar. Rabbimden şehrimiz ve ülkemizin gelişmesi için gayret gösteren herkese kolaylık diliyorum" diye konuştu.
Kayseri Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı Tahir Nursaçan ise, 15 Temmuz'da darbe girişimine karşı duran ve hayatını kaybedenleri anarak başladığı konuşmasında, "Hain FETÖ ve uzantıları bizi birbirimize düşüremeyecektir" ifadesinde bulundu. Nursaçan, "Böyle zor günlerden geçtiğimiz şu günleri aşmamızdaki temel unsurlardan birisi de ekonomik anlamda güçlü bir ülke olmaktır. İçinde bulunduğumuz yüzyıl bilgi çağıdır. Bilimsel çalışmalara üniversite sanayi işbirliğinde arge çalışmalarına büyük önem veriliyor. Teknoloji dünyası her geçen gün değişen gelişen buluşlarıyla sürekli hareket halindedir. Teknolojiyi elinde bulunduran ülkeler üçüncü dünya ülkelerini kendilerine daha fazla bağımlı hale getirmektedirler" dedi.
TÜBİTAK Marmara Teknokent Genel Müdürü Dr. Orhan Çömlek, "Türkiye'nin içinden geçtiği kritik dönemde böyle bir buluşmayı Kayseri'de yapmak ve anlamlı mesaj vermek adına bu günü önemsiyorum. Bildiğiniz gibi Türkiye'de 64 teknoloji gelişme bölgesi oldu. Hedef 500 Ar-ge merkezi. Ar-ge'ye verilen önem 2023 yılı hedefleri ortada. Bizim üstümüze düşen görev Ar-ge, Üniversite ve sanayiyi bir araya getirmektir. İkincisini Kayseri'de düzenledik. Türkiye'nin güzide sanayilerini burada buluşturuyoruz. 23 teknokentten 65 firmamız buraya katılıyor. 3 teknoloji transfer ofisimiz burada bulunuyor" diye konuştu. Vali Kamçı ve davetliler, Ar-Ge firmalarınca açılan stantları da gezerek, ürünler hakkında bilgi aldılar.

FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!