Dr. Tümtürk: Güneş, sigara, yanlış beslenme ve solaryum cilt kanserine yol açıyor

Güncelleme Tarihi:

Dr. Tümtürk: Güneş, sigara, yanlış beslenme ve solaryum cilt kanserine yol açıyor
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 12, 2016 12:11

Dr. Tümtürk: Güneş, sigara, yanlış beslenme ve solaryum cilt kanserine yol açıyor

Haberin Devamı

KAYSERİ, (DHA) - DERİ Hastalıkları Uzmanı Dr. Ayşe Gökçe Tümtürk, güneş ışınlarına korunmadan maruz kalma, sigara ve alkol tüketimi, yanlış beslenme gibi yaşam biçimlerini benimsemiş kişilerde cilt kanseri riskinin daha fazla olduğunu bildirdi.
Acıbadem Kayseri Hastanesi Deri Hastalıkları Uzmanı Dr. Ayşe Gökçe Tümtürk, cilt kanseri oluşmasına yol açan faktörler arasında bilinçsiz güneşlenmenin ilk sırada yer aldığını bildirdi. Özellikle çocukluk ve gençlik yıllarında maruz kalınan bilinçsiz güneşlenmenin, sonraki yıllarda cilt kanseri için önemli bir risk oluşturduğunu kaydeden Dr. Tümtürk, sigara ve alkol tüketimi, yanlış beslenme gibi yaşam biçimlerini benimsemiş kişilerde de cilt kanseri riskinin daha yoğun olduğunu ifade etti. Tümtürk, “Bunun yanı sıra, kronik yara veya yanık izleri olan, arseniğe veya ağır metallere maruz kalmış, geçirdiği sedef hastalığı nedeniyle puva tedavisi görmüş, doğumsal olarak çok sayıda ve büyük boyutta benleri olan kişiler de risk altında bulunuyor” dedi. 

Cilde renk veren pigment hücrelerine 'melanin' dendiğini vurgulayan Dr. Ayşe Gökçe Tümtürk, şunları bildirdi:

''Hücre çekirdeğinin koruyucu şemsiyesi gibi görev gören melanin, ultraviyole ışınları maruziyetinde hücreyi kanserojen etkiden koruyor. Melanin yoğunluğu az olan açık tenli ve kızıl saçlı kişilerin diğerlerine göre güneşten daha iyi korunmaları gerekiyor. Güneşten korunmak için güneş kreminin yanı sıra, şapka, güneş gözlüğü ve sıkı dokumalı açık renk giysilerin tercih edilmesi önem taşıyor. Bunun yanı sıra son yıllarda giderek yaygınlaşan, güneş ışığının teknolojik cihazlarla daha yoğun şekilde yansıtıldığı solaryumdan da uzak durmak gerekiyor. UV radyasyonu yayan solaryum cihazlarında ışığın şiddeti ve tipi kontrol edilebilir olsa da, kanserojen ve cilt yaşlanma sürecini hızlandıran etkiler bulunuyor. Aşırı güneş ışınlarına maruz kalmak ciltlerde elastikiyet kaybına neden olabiliyor. Ailede cilt veya başka bir kanser hastalığı geçirmiş olduğu bilinen kişilerin daha dikkatli davranması öneriliyor.''

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!