Alabalığın yağ yüzgecinin cinsiyetini belirlediği ortaya çıktı

Güncelleme Tarihi:

Alabalığın yağ yüzgecinin cinsiyetini belirlediği ortaya çıktı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 22, 2016 17:14

 Alabalığın yağ yüzgecinin cinsiyetini belirlediği ortaya çıktı

Haberin Devamı

Gürkan YILMAZ/KASTAMONU(DHA) - KASTAMONU Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi'nde görevli akademisyenler uzun süren çalışmalarının sonunda alabalıkların yağ yüzgecinin cinsiyet tespitinde fonksiyonu olduğu ve yağ yüzgecinden cinsiyetinin belirlenebileceğini ortaya çıkardılar.

Kastamonu Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Seyit Aydın, Su Ürünleri Fakültesi'nde görevli akademisyenlerin uzun süren çalışmalarının sonunda hazırladıkları 'Alabalıklarda Adipoz Yüzgeçten Androjen Reseptör Sayımı ile Cinsiyet Belirleme' adlı projenin Türk Patent Enstitüsü tarafından tescil edildiğini belirterek, "17 Mart 2014 tarihinden itibaren 7 yıl için incelemesiz olarak bu patent verildi. Alabalıklarda adipoz yüzgeci, yani yağ yüzgeci dediğimiz bir yüzgeç var. Bu yüzgecin fonksiyonu şu ana kadar bilinmiyordu. Bilinmeyen bir fonksiyon ortaya çıkarıldı. Bu fonksiyonun ortaya çıkarılması için de bir metot geliştirildi. Alabalıkların yağ yüzgecinde cinsiyet tespitinde fonksiyonu olduğu ve yağ yüzgecinden cinsiyetinin belirlenebileceği ortaya çıkarıldı" dedi.

Proje sayesinde üreme mevsiminin dışında cinsi olgunluğa gelmemiş balıklarda rahatlıkla ayrım yapılıp yumurta ve larva kalitesinin arttırılabileceğini vurgulayan Su Ürünleri Fakültesi Dekan Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Adem Yavuz Sönmez, "Alabalıkların gövdesinde mevcut diğer yüzgeçlerin fonksiyonu bilinirken yağ yüzgeçleri ilim camiasında bugüne kadar bir muamma konusuydu. Bizim patentimizin konusu da bu yüzgecin işleviyle alakalı. Bu çalışmamızda yağ yüzgecinden çok küçük düzeyde bir doku alınıp, androjen reseptörü ile boyanıp, antikor içeren hücrelerin sayımı ile erkek veya dişi olduğu ayrılıyor. Yüzde 25lik bir oran olduğunu tespit ettik. Erkek alabalıklarda oranın daha fazla olması dolayısıyla hücre sayısına göre balığın erkek ya da dişi olduğunu anlaşılabiliyor" şeklinde konuştu.
FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!