Sarıkamış şehitleri anılıyor

Güncelleme Tarihi:

Sarıkamış şehitleri anılıyor
Oluşturulma Tarihi: Ocak 04, 2015 17:44

- TBMM Başkanı Çiçek: (2) - "Allah bu millete bir daha böyle acılar yaşatmasın. Mecbur kalmadıkça, vatanımız hain bir saldırıya uğramadıkça bir daha kan çiçekleri açmasın istiyoruz. Bunun için birliğimizi muhafaza etmeliyiz, Anadolu üzerinde emeli olanlara fırsat vermemeliyiz" - "Bizler aynı gemide yolculuk yapıyoruz. Geleceği inşa etmek için geçmişte yaşadıklarımızı unutmamalıyız. Eğer bugün güçlü bir devletimiz var ise geçmişte yaşadıklarından ders çıkaran basirete sahip aziz milletimiz olduğu içindir" - "Eğer 30 yıldır ekilen fitne tohumu bizi birbirimize düşürememişse bunun tek nedeni milletimizin sahip olduğu basiret ve ferasettir. Bu basiretimizi ve ferasetimizi muhafaza etmeliyiz" - "Emperyalistler için şark meselesi bitmiş değildir. Türk milleti zayıf düşürüldüğü gün, dosyalarındaki planlar yeniden icra edilmeye başlanacaktır. Bunun için de daima güçlü olmaya, yeni olmaya ve diri olmaya mecburuz"

Haberin Devamı

KARS (AA) - TBMM Başkanı Cemil Çiçek, "Allah bu millete bir daha böyle acılar yaşatmasın. Mecbur kalmadıkça, vatanımız hain bir saldırıya uğramadıkça bir daha kan çiçekleri açmasın istiyoruz. Bunun için birliğimizi muhafaza etmeliyiz, Anadolu üzerinde emeli olanlara fırsat vermemeliyiz" dedi.

Çiçek, Sarıkamış Harekatı'nın 100. yılı etkinlikleri kapsamında Ayyıldızlı tören alanındaki programda yaptığı konuşmada, 1914 yılında İngiltere ve Fransa'nın liderlik ettiği ittifak devletlerinin 42 milyon, Osmanlı Devleti'ni müttefik olarak yanına alınan Almanya liderliğindeki itilaf devletlerinin ise 22 milyon askerle savaşa girdiğini söyledi.

Osmanlı Devleti'nin, bu savaşta 2 milyon 850 bin mevcutlu bir orduyla cephelerde mücadele ettiğini vurgulayan Çiçek, Sarıkamış'ta şehadet şerbetini içen askerlerin Birinci Dünya Savaşı'ndaki şehitlerin dörtte birini oluşturduğunu ifade etti.

Haberin Devamı

Çiçek, "Bu savaşta bizim için en büyük kaybımız yetişmiş insan gücümüz olmuştu. Bu nedenle bütün duamız, o gün de bugün de şudur ki Allah bu millete bir daha böyle acılar yaşatmasın. Mecbur kalmadıkça, vatanımız hain bir saldırıya uğramadıkça bir daha kan çiçekleri açmasın istiyoruz. Bunun için birliğimizi muhafaza etmeliyiz, Anadolu üzerinde emeli olanlara fırsat vermemeliyiz" diye konuştu.

-"Birliğinin bozulmasını istemeyen diri olmak zorundadır"

Bu toprakların milletler mezarlığı olduğuna dikkati çeken Çiçek, şunları kaydetti:

"Bu topraklarda zayıfların yaşama şansı yoktur. Burada gaflete düşen zillete düşer, fitneye yenik düşer. Birbiriyle kavgaya tutuşanlara, fitne ateşine düşenlere bu topraklarda hayat hakkı yoktur. Zaaf gösterenlere kimse merhamet etmez. Birliğinin bozulmasını istemeyen diri olmak zorundadır. Bizler aynı gemide yolculuk yapıyoruz. Geleceği inşa etmek için geçmişte yaşadıklarımızı unutmamalıyız. Eğer bugün güçlü bir devletimiz var ise geçmişte yaşadıklarından ders çıkaran basirete sahip aziz milletimiz olduğu içindir. Eğer 30 yıldır ekilen fitne tohumu bizi birbirimize düşürememişse bunun tek nedeni milletimizin sahip olduğu basiret ve ferasettir. Bu basiretimizi ve ferasetimizi muhafaza etmeliyiz."

Haberin Devamı

Çiçek, birinci paylaşım savaşını başlatan nedenlerin bugün de geçerli olduğuna dikkati çekerek, "Emperyalistler için şark meselesi bitmiş değildir. Türk milleti zayıf düşürüldüğü gün, dosyalarındaki planlar yeniden icra edilmeye başlanacaktır. Bunun için de daima güçlü olmaya, yeni olmaya ve diri olmaya mecburuz. Çünkü dünün müttefikleri bugün de ittifaklarını hiç şüpheniz olmasın ki devam ettirmektedirler" ifadelerini kullandı.

-"İslam dünyasının parlayan güneşi Türkiye'dir"

Tarihsel safların değişmediğini anlatan Çiçek, şöyle konuştu:

"Türkistan'da, Kafkaslarda, Ortadoğu'da, Balkanlarda, Afrika'da meydana gelen olaylar bunun bir örneğidir, iyi anlayabilirsek. Bugün Müslümanların yaşadığı topraklarda adeta bir boğazlaşma yaşanmaktadır. Bir Ortaçağ karanlığı yaşanmaktadır. İslam dünyasının parlayan güneşi Türkiye'dir. 93 yıl önce kurduğumuz Türkiye Cumhuriyeti ulaştığı medeni seviye itibarıyla İslam dünyasının parlayan yıldızıdır. Namusu, şerefi ve vatanı için zillete boyun eğmeyerek, Allahuekber Dağları'nda birbirleriyle kucaklaşarak ecdadımızın kurduğu kardeşlik bağını bozmak isteyenlere fırsat vermediğimiz takdirde, ebediyete kadar burası bizim yurdumuzdur ve yurdumuz olmaya da devam edecektir."

Haberin Devamı

TBMM Başkanı Cemil Çiçek, "Anadolu'ya ayak bastığımız günden bugüne bu ülkenin birliği için, kutsal değerleri için hayatlarını feda eden bütün şehitlerimizi, başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere bütün kahraman gazilerimizi rahmetle şükranla yad ediyorum. Çünkü bugün neyimiz varsa ona borçluyuz. Devletimizi ona borçluyuz, vatanımızı ona borçluyuz. Birliğimizi ve dirliğimizi onlara borçluyuz. Gelin böylesine anlamlı günde, birliğimizi, beraberliğimizi bir kere daha teyit edelim. Birbirimizle kucaklaşalım. Fikirlerimiz, düşüncelerimiz, siyasi kanaatlerimiz farklı olsa bile biz aynı vatanın çocuklarıyız, aynı bayrağın gölgesinde, namusumuzla, şerefimizle yaşıyoruz. Bu bize yeter de artar bile. Paylaşacak daha ne güzel şeylerimiz var. Bunları çoğaltmanın yollarına bakalım. Fitneye, fesada imkan ve fırsat vermeyelim" dedi.

Haberin Devamı

Herkesten bugünlerini muhasebesini yapmasını isteyen Çiçek, "En başta bizler yapalım. Şehitlerimize ne kadar layık olduk, gazilerimize ne kadar layık olduk? Onların mirasına ne kadar sahip çıkabildik, siyaset adamları olarak, bürokratlar olarak, iş adamları olarak, meslek mensupları olarak ve bu ülkenin insanları olarak şehitlerimize ve gazilerimize olan borcumuzu ne kadar yerine getirebildik? Bugün burada bir vicdan muhasebesi yaparsak inanıyorum ki şehitlerimizin de ruhları şad olacaktır. Allah birliğimizi, dirliğimizi kimseye bozdurmasın" diye konuştu.

-Bakanlar Ala ve Kılıç

İçişleri Bakanı Efkan Ala da büyük medeniyetin kurucusu Osmanlı Devleti'nin Batı'da Çanakkale Zaferi ile Doğu'da Sarıkamış'la insanlık için büyük bir destan yazdığını söyledi.

Haberin Devamı

Şehitleri minnetle, şükranla yad ettiklerini vurgulayan Ala, "Allahuekber Dağları'nın eteklerinde olan 90 bine yakın misafirimizi, Allahuekber Dağları beyaz bir kar örtüsüyle her zaman tertemiz olsun diye kefenlemiş ve bağrında onları saklamaktır" diye konuştu.

Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç ise burada ortaya konulan kahramanlıkların her zaman hatırlanacağını ve hatırlanması gerektiğini bildirerek, bugünkü anma etkinliğiyle gençlerin burada nelerin yaşandığını biraz olsun hissetmesini sağlamayı amaçladıklarını ifade etti.

Sarıkamış'ta yaşananların çok farklı olduğuna değinen Kılıç, "Dedelerimiz, ecdadımız kimseye sormadan, vatan için, millet için ve kutsal değerleri için şehit olmayı hiçbir şekilde düşünmeden buraya geldiler. Ne olursa olsun geri dönmeyeceklerini biliyorlardı ve bu vatan için canlarını vermeyi, şehit olmayı göze alarak geldiler. İşte bu inanç ve bilinçle biz bugün yolumuza devam ediyoruz" dedi.

-SOLOTÜRK gösterisi

Konuşmaların ardından Türk Hava Kuvvetlerinin gösteri ekibi SOLOTÜRK de Sarıkamış Harekatı'nın 100'üncü yılı dolayısıyla gösteri yaptı.

Anma etkinliğine katılan TBMM Başkanı Çiçek, İçişleri Bakanı Ala ile Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç da SOLOTÜRK'ün gösterisini vatandaşlarla beraber ilgiyle izledi.

(Bitti)

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!