Zeytinyağının şampiyonları

Güncelleme Tarihi:

Zeytinyağının şampiyonları
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 11, 2020 10:51

Koronavirüs salgınıyla birlikte online satışların arttığını dile getiren Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi Başkanı Ümmühan Tibet, “Şimdi zeytinyağında taklit ve tağşiş sanal ortama da taşınmaya başlandı” diyerek, tüketiciyi uyardı.

Haberin Devamı

ULUSAL Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi (UZZK) tarafından düzenlenen IOC-UZZK TÜRKİYE 2020 Naturel Sızma Zeytinyağı Yarışması’nın sonuçları belli oldu. Nova Vera, Kristal, Komili ve Pirgion kategorilerinde birinci seçildi. UZZK Başkanı Ümmühan Tibet, dünya natürel sızma zeytinyağı yarışmaları listesinde Uluslararası Zeytin Konseyi’nin (IOC) düzenlediği Mario Solinas Kalite Yarışması’nın en büyük skora sahip olduğunu hatırlattı. Tibet, “UZZK ve Ticaret Bakanlığı tarafından temsil edilen Türk delegasyonun çabaları bu yarışmayı IOC-UZZK TÜRKİYE adı altında 2017’den beri ülkemizde de düzenlemeye başladık” dedi.

ÖZEL İZİNLE TOPLANDILAR

“Bu yıl koronavirüs nedeniyle yarışma sürecini maalesef planladığımız şekilde yürütemedik” diyen Ümmühan Tibet, şu bilgileri paylaştı: “Dünyanın en iyi tadım uzmanları arasında olan Uluslararası Zeytin Konseyi’nin tanıdığı 8 panel liderini davet ettik. 16 Mart’ta da jürinin toplanmasını planlamıştık. Ama salgın nedeniyle bu toplantıyı iptal etmek zorunda kaldık. 6 Mayıs’ta özel izinle IOC’nin ülkemizde tanıdığı 4 duyusal tadım panelinin panel lider ve lider yardımcılarından oluşan 8 kişilik ulusal jürimizi toplayarak yarışmamıza katılan firmalarımızın numunelerini değerlendirdik. Jürinin gün boyu süren titiz çalışması sonucunda finalistler arasından dört farklı kategoride birinci, ikinci, üçüncü ve mansiyon alan firmalarımız belirlendi.”

Haberin Devamı

TAKLİT VE TAĞŞİŞ SANAL ORTAMDA

KOVİD-19 ile birlikte internet sitelerinden yapılan alışverişlerin arttığına dikkat çeken Ümmühan Tibet, “Bu durum taklit ve tağşişin sanal ortamda artmasına neden oldu. Tüketici bu konuda aldanmamak adına firmaların kendi web sitelerinden zeytinyağını alabilir. Şüpheli bir durumla karşılaştıklarında UZZK olarak bize, Ticaret ve Tarım bakanlıklarının Alo 174 nolu telefonlarına başvurmalarını tavsiye ediyorum” ifadesini kullandı.

Zeytinyağının şampiyonları

EN AZ ETKİLENEN SEKTÖR

Haberin Devamı

Sektördeki gelişmeleri de değerlendiren Tibet, bütün dünyada olduğu gibi Türkiye’de de koronavirüse karşı büyük zorlukların yaşandığı olağanüstü günlerden geçildiğini dile getirdi. Bu süreçte çevreye ve tarıma daha duyarlı olunması gerektiğinin fark edildiğini aktaran Ümmühan Tibet, “Sağlıklı kalmak ve bağışıklık sistemini güçlendirmek için sağlıklı gıdaya erişimin ne kadar önemli olduğunu gördük. Sağlıklı gıda dediğimizde de aklımıza hemen zeytin ve zeytinyağı gelmeli. Bu bakımdan tüketim olumlu etkilendi. Korona sürecinden en az etkilenen sektörlerin başında geliyoruz” diye konuştu.

4 KATEGORİDE 16 ÖDÜL

IOC-UZZK TÜRKİYE 2020 Naturel Sızma Zeytinyağı Yarışması’nın sonuçları ise şöyle: Yoğun meyvemsilikte Nova Vera birinci, Ahsaf ikinci, Ageo üçüncü oldu. Selme ise mansiyon ödülünü kazandı. Krsital’in birinci, Poyraz’ın ikinci, Nermin Hanım Zeytinliği’nin üçüncü olduğu orta meyvesilikte Terra Vigla mansiyonua layık bulundu. Komili’nin birinci olduğu hafif meyvemsilik kategorisinde Tugan Eritenel ikinci, CMRT 4. Kuşak üçüncü, Egeya ise mansiyon aldı. Olgun meyvemsilikte ise Pirgion birinci, Revnak ikinci, Seroliva üçüncü, Tarım Kredi de mansiyonu alan isim oldu.

Haberin Devamı

Zeytinyağının şampiyonları

YAKITTAKİ VERGİ DÜŞÜRÜLSÜN

ZEYTİNLİKLERDE bakımların devam ettiğini dile getiren Ümmühan Tibet, şu bilgileri paylaştı: “Küresel iklim değişikliğinin olumsuz etkilemesinin önüne geçmek için zeytinliklerimize gidip gelebilmemiz lazım. Umuyorum seyahat kısıtlılığı da bir an önce sona erer. Sektör olarak bakanlığımızdan beklentimiz zeytinliklerimize daha iyi bakım yapılabilmesi için traktörlerimizde kullandığımız mazottaki verginin düşürülmesi, işçilikteki sıkıntıları hafifletmek için zeytin hasat makinelerinin ve daha kaliteli üretim yapabilmenin önünü açmak için damlama sulama ve organik zirai mücadele konularında desteklerin artırılması.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!