Umut Kaşan'la Vitrin "Doğru yatırım her zaman kazandırır"

Güncelleme Tarihi:

Umut Kaşanla Vitrin Doğru yatırım her zaman kazandırır
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 27, 2023 18:41

GHO’nun kurucusu olan Hasan Can Çalgır ile Didim Akbük’de Taş ev Türkiye tarafından inşa edilen yakın zamanda açılışını yapacakları Taş Ev Türkiye ofisinde sohbet ettik.   Çalgır verdikleri hizmetler ve projeler hakkında bilgiler verdi.

Haberin Devamı

 

Umut Kaşanla Vitrin Doğru yatırım her zaman kazandırır

Umut Kaşan’la Vitrin de bu hafta Didim’den çıkan gayrimenkul sektöründe son günlerin çok konuşulan markası GHO’nun kurucusu olan Hasan Can Çalgır ile Didim Akbük’de Taş ev Türkiye tarafından inşa edilen yakın zamanda açılışını yapacakları Taş Ev Türkiye ofisinde sohbet ettik.   ( 1.Bölüm)

Hasan Bey Merhabalar. Ne kadar da keyifli bir ofise geldik. Reklamlarınızda da bahsettiğiniz gibi taş evin dokusu ayrı bir keyif ve ayrı bir huzur veriyormuş. Öncelikle bu şık ofis için sizi tebrik ediyorum. Gayrimenkul Hizmet Ortaklığı (GHO)’nun, kurucusu olduğunuzu ve aktif olarak son günlerde sektörünüzde sıklıkla sizden ve GHO’dan bahsedildiğini biliyoruz. GHO markanızı ve sizi yakından tanımak, hikâyenizi bilmek isteriz.

Haberin Devamı

Öncelikle ben ve ekip arkadaşlarım adına çok teşekkür ederim. Evet Gayrimenkul Hizmet Ortaklığı (GHO) gayrimenkul yatırım hizmetlerinin yanı sıra, artık son 30 yıldır, profesyonel inşaat ile doğal hayatla iç içe, insan sağlığına faydalı, sağlam, dayanıklı ve uzun ömürlü ‘Taş Ev’ yapımı ve üreticiliği konusunda Ege Bölgesi’nin önde gelen şirketlerinden ‘Taş Ev Türkiye’ olarak da hizmet veriyoruz. Emlak sektörüne ilk başladığımız ilk ismimiz, bizim ilk şirketimiz ve hala aktif olarak da hizmetlerine devam eden Adalılar Gayrimenkul’dür. Her ne kadar GHO'dan çok daha eski, köklü bir firma olsa da Adalılar Gayrimenkul bugün GHO çatısı altında alt bayii olarak faaliyet ve hizmetlerine devam ediyor, Ankara, İzmir, İstanbul, Denizli, Denizli Sarayköy, Aydın Didim ve Aydın Akbük de GHO çatısı altında hizmet vermeye devam ediyoruz.

Umut Kaşanla Vitrin Doğru yatırım her zaman kazandırır

DOĞRU YATIRIM KAZANDIRIYOR

Ben ve ailem biz aslen Denizliliyiz. Çok uzun yıllardır emlak sektörünün içinde olan bir aileyiz. Ailemizin de ticarete çıkış noktası emlak hizmetleri ve yatırımlarıdır. Şöyle ki dedem Denizli Sarayköy’de pamuktan ve çiftçilikten kazandığı parayla gayrimenkul yatırımları yapmaya başlamış. İşte ilk başlarda Denizli'nin merkezinde bazı ticari gayrimenkuller, işyerleri alarak başlamış sonra da işte zaman içerisinde kendine ve çocuklarına daireler yapmış. Didim tarafına gelmiş Denizli Öğretmenler Sitesi’nden bir yazlık almış. Çevresindeki sitelerde çeşitli yatırımlar yapmış. Zamanla Çeşme’de, Didim’de Kuşadası’nda da yatırımlar yapmış ve bu şekilde de çiftçilikten kazandığı parayı gayrimenkule yatırım yaparak daha fazla para kazanmayı hedeflemiş. Doğru yatırım her zaman kazandırıyor. Bizlerin başarısı da o yatırımları kazanca dönüştürerek, sektörümüzde markalaşabildik.

Haberin Devamı

Umut Kaşanla Vitrin Doğru yatırım her zaman kazandırır

SONRADAN TERCİH EDİLEN SEKTÖR

Aslında ülkemizde emlakçılık ve gayrimenkul sonradan tercih edilen bir sektör. Kişiler birkaç farklı sektörde şansını denedikten sonra veya kendi sektörlerinden iyi paralar kazanıp, daha fazlasını kazanmak için gayrimenkule yatırım yapıyorlar. Mevcut hükümetimizin de özellikle sistematik olarak vergiden kazandırmasıyla birlikte daha doğrusu vergiden düşme demeliyim, doğrusu bu sebeple de inşaat sektörüne giren birçok esnaf var. Biz ise ‘86 yılından itibaren Didim’de esnaflık ve ticaret yapıyoruz. Babamın Alman ortağının yönlendirmesiyle de 92-93 yıllarında da Taş Ev üretimlerine geçtik.

Haberin Devamı

KİŞİYE ÖZEL ÜRETİMLER

Söke’ye bağlı olan Doğanbey, Tuzburgazı Karina bölgesinde restorasyon çalışmalarıyla başladık. Daha sonrasında köy sınırları içerisinde köy imarlı yerlerde yeni binalar, sonrasında Didim, Kuşadası Bodrum, Denizli derken sonrasında yavaş yavaş İç Anadolu ve diğer bölgelerde de özel üretimler taş evler yaptık. Biz hazır yerler yapıp satmıyoruz. Danışmanlık hizmeti veriyoruz, projeler sunuyoruz, kişilerin isteğine göre özel yapılar yapıyoruz. Adalılar Gayrimenkul olarak geçmişte 2009-2013 yılları arasında farklı bir markanın alt bayiliğini de yaptık. İşte tam da bu dönemde işin kurumsal ve profesyonel tarafını gördükten sonra tabiri caizse biraz daha gözümüz açıldı ve o markadan ayrıldıktan sonra GHO olarak kurumsallaşma ve markalaşma çalışmalarımız başladı. Markalaşma süreci altyapı çalışmaları hazırlık aşaması sistematik olarak yaklaşık üç yıl sürdü. Zaten de kendi markamızı oluştururken asıl hedefimiz yani o şirketten, o markadan asıl ayrılma nedenimiz bazı durumları ortadan kaldırmaktı.

Haberin Devamı

YÜZDE YÜZ YERLİ SERMAYE

Bilindiği gibi ne yazık ki gayrimenkul sektöründe Amerikan firmalarının bir ağırlığı var evet ama o ağırlık Anadolu'ya pek yansımıyordu. Yani işler 3 büyükşehirde iyi gidiyordu ama Anadolu’da durum farklıydı. Bu durumun en büyük örneği de zaten o şirketlerin bayiliği yapan kişilerin sürekli el değiştirmesi ya da tabela değiştirmesi diyebilirim. İşte biz de tam da bu yüzden ayrıldık ve de kendi kurumsal yapımızı oluştururken kendimize “Anadolu'ya uyumlu nasıl bir sistem yapabiliriz?” diye sorduk ve yola çıktık. Anadolu'ya uyumlu kendi sistemimizi oluştururken de emlak sektörünün içinden geldiğimiz için bir önceki çalışma modelindeki, profesyonelliği, kurumsallığı kaybetmeden hareket kabiliyeti geliştirmek ve markalaşmak istedik.

Haberin Devamı

İSTENEN SEVİYE OLMUYORDU

Gayrimenkul Hizmet Ortaklığı’nın baş harflerinden oluşan GHO Markası 2013’ün sonlarında doğdu. Sistematik bir şekilde şirketin altyapısı ticari tarafı nasıl yürür? Hukuksal tarafı nasıl yürür? gibi tüm detayları da düşünerek sıfırdan bir yeni bir sistem kurmayı ve güçlü bir marka olmayı hedeflediğimiz için, profesyonel danışmanlık hizmeti alarak markalaşmamızda planlama yaptık. Bizi diğerler firmalardan markalardan ayıran, bizi güçlü yapan da oluşturduğumuz üretim tarafıdır. Dünyada yaygın olarak kullanılan Franchise Sistemlerine bakın inceleyin, neredeyse gayrimenkul dışındaki tüm sektörlerde üretim var. Oysa emlak sektöründe bir üretim yoktur. Diğer büyük gayrimenkul Franchise’lerında da üretim yok. Mevcut olan arsa ve konutun satışı yapılıyor. Bu nedenle de sektörde tam anlamıyla istenen seviyeye ulaşmak mümkün olamıyordu.

Umut Kaşanla Vitrin Doğru yatırım her zaman kazandırır

ANADOLU’YA UYUMLU TÜRK MODELİ

Biz kendi geliştirdiğimiz bu sistemle GHO olarak kendi konut üretimlerimizi de satışımızı da kendimiz gerçekleştiriyoruz. GHO'nun alt sektörlerden birisi de inşaattır. Kendi ürettiğimiz konutların satışını da yine GHO ofislerinin profesyonel ekipleri gerçekleştiriyor.  Üretimlerimiz de zaten talep gören ürünler olunca ve profesyonel hizmet sağlayınca aslında beklediğimiz bir büyüme oldu.

KADEMELİ PRİM SİSTEMİ

Kendi ürünümüzü sattığımız için, taleplerle şekillenen kaliteli üretimlerimiz ile müşterilerimizin nezdinde hem daha pozitif bir algımız oluyor hem de tüm GHO ofislerine de güvenilirlik, prestij ve daha yüksek kazanç sağlıyor. Hem Franchise isim hakkı bedelinde hem aylık ciro bazında hem de kazandırdığımız para kısmında çok daha farklı olduğumuz için kısa sürede dikkatleri üzerimize çekebilmeyi başardık. Mesela Türkiye’de gayrimenkul sektöründe "Kademeli Prim Sistemi"ni ilk kez biz kullandık. Demode emlak sistemleriyle kazanç elde etmeye çalışmak yerine kademeli prim sistemi ve kazanç paylaşım modellerini kullanınca, teknolojik sistemleri, mesleki gelişim ve eğitim programları ile birçok ayrıcalıklara sahip olma fırsatı sununca yüzde yüz yerli sermaye ile kurduğumuz markamıza özellikle son 3 yılda çok fazla talep gördük. Karşılık görmekten mutluyuz. Bayilerimizle birlikte kazanıyoruz, birlikte büyüyoruz.

Markalaşma sürecinizden bahseder misiniz? Profesyonel destek almakta zorlandınız mı?

Tabii ki kolay süreçler değil ama emlak sektöründe keskin tecrübelerim olduğu için, bazı durumları bizzat kendim planlasam bile GHO'yu kurmaya karar verdiğimiz andan itibaren bir danışmanlık şirketi ile çalışmaya başladık. Yedinci yılımız ve 7 yılda birçok farklı firmayla çalıştık. Hali hazırda hem destek tarafında hem de eğitim tarafında yine profesyonel danışmanlıklar alıyoruz. Almaya da devam edeceğiz.

PROFOSYONEL DANIŞMANLIK HİZMETİ

Mesela çok sevilen ‘Gayrimenkul Hizmet Ortaklığı’ adını ben yaratmadım. O zaman çalıştığım danışmanlık ekibi ile en doğrusunu, neyi nasıl yaparız planlaması yaptığımız dönemde bir yıl gibi bir sürede ortaya çıktı, yani öyle hemen pat diye de ortaya çıkmadı. Mevcutta kullandığımız ikinci logomuzdur. Anahtar sembolize edilen GHO harflerinden oluşan logomuz dördüncü yılında. Danışmanlık aldık ve almaya da devam edeceğiz. Eğitimler de alıyoruz eğitimler de veriyoruz. Eğitim tabi ki çok önemli ama sadece eğitim de yeterli değil, kurumsal tarafın en temelinden başlamak gerekiyor bazı şeylere. Maalesef ülkemizde gayrimenkul sektörünün istediğimiz ve beklediğimiz ciddiyette denetleme ve düzenlemesi de yok. Ülkemizde de faaliyet gösteren Amerikan firmalarının hepsi de çok kurumsal ve başarılı çünkü onlarda öyle ciddi ve kontrolü bir sistem, güçlü denetim hatta devlet tarafından da desteklenen finansman yapısı var ki tabii ki daha kolay oluyor onların büyümeleri ve markalaşmaları.

 

HEDEFİMİZ AVRUPA’YA MASTER FRANCHİSE VERMEK

Bugün biz 32 farklı şehirde varız inşallah amacımız 81 şehre gitmek. Türkiye’deki yapılanmamızdan sonra şu günlerde zaten Kıbrıs ve Karadağ yapılanmamız da hazır sayılır. İlk yurtdışı ofislerimiz olacak. Daha sonrasında da zaten asıl ve en büyük hedefimiz Avrupa’da GHO Master Franchise açmak değil, Master Franchise vermek şeklinde devam etmek olacaktır. Diğer taraftan aslında bizim gerçekten çok iyi bir yönetim ekibimiz var. Ben kurumsal tarafa da hiç karışmıyorum. Her biri kendi alanında yeterliliği olan uzman kişiler. Tabii ki orada bana ihtiyaç varsa gidiyorum ama ben hala sahada emlak işini yapıyorum. Hem genel müdürümüz, hem de genel müdürlüğümüzdeki tüm arkadaşlarımız gereğini yapıyorlar. Bazılarının emlak ya da inşaat sektöründen olmamaları bizim için avantaj bile olabiliyor. Ben de işin emlak tarafında yönlendirici oluyorum. Bazen nasıl ki emlakçı olarak bazen ‘ Bu durum emlakçı olarak beni mutlu etmez’ çıkışım bize çok artılar katıyorsa reklam, genel ve kurumsal planlamadaki farklı çıkışlar, çatışmalar sonucu aldığımız tüm kararlar bize ivme kattı.
Taş Evler dayanıklı, estetik ve dekoratif, doğal, sağlıklı, tadilat bakım ve onarım maliyeti düşük yapılar haliyle tabii uzun ömürlü, sağladığı üstün yalıtım ile tasarruflu enerji verimliliği yüksek ve hepsinden önemlisi depreme dayanıklı.

 

Hasan Can Çalgır Kimdir?

Adını “Gayrimenkul Hizmet Ortaklığı” kelimelerinin baş harflerinden alan, yüzde yüz yerli sermaye ile 2016 yılında Hasan Can Çalgır tarafından kurulan GHO markası kendi oluşturduğu ‘Türk Tipi Gayrimenkul Danışmanlığı’ modeliyle, memleketimizde ve Dünya’da yaşanan türlü krizlere rağmen, yurt içinde ve dışındaki projelerine hız kesmeden devam ediyor. Güçlü arz talep dengesi yaratan GHO Pandemi sonrası oluşan talebi değerlendirerek son 30 yıldır uzmanı olduğu Taş Ev İnşaatını da kısa sürede markalaştırarak ‘Taş Ev Türkiye’ alt markası ile bugün Türkiye’nin her yerinde “6 ayda teslim edilmek üzere” özel taş ev üretimleri yapıyor.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!