Umut Kaşan'la Vitrin "Didim ve turizme adanmış bir ömür"

Güncelleme Tarihi:

Umut Kaşanla Vitrin Didim ve turizme adanmış bir ömür
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 08, 2023 15:05

Turizmci Didim Grand Didyma Otel işletmecisiBedri Altıntaş ile turizmde otel işletmeciliği, turizm sektörü ve Didim turizmi üzerine konuştuk.

Haberin Devamı

Umut Kaşanla Vitrin Didim ve turizme adanmış bir ömür

Umut Kaşan’la Vitrin’de Didim Grand Didyma Oteldeyiz ve konuğumuz Didimli turizmci Bedri Altıntaş. Aydın’ın en önemli turistik ilçelerinden, tarihi ve doğal güzellikleri ile turizm cenneti Didim’de 22 yıldır 4* Grand Didyma Otel’in işletmeciliğini yapan turizmci Altıntaş ile Didim turizmi ve turizm işletmeciliğine dair keyifli bir sohbet gerçekleştirdik.

Umut Kaşanla Vitrin Didim ve turizme adanmış bir ömür

KİMDİR BEDRİ ALTINTAŞ?

Aslen Sivas ama doğma büyüme Denizli/ Çardaklı Didim’in sevilen iş insanlarından olan Bedri Altıntaş vaktiyle gençliğinde bir dönem Almanya’da yaşayıp Türkiye’ye kesin dönüş yaparak Didim’e yerleşmiş. Almanya’da yaşadığı yıllarda elektrik ustası olarak görev yapan Altıntaş gençliğinde boks sporu ile yakından ilgilenmiş milli sporculuğa kadar yükselmiş. Yıllardır Didim’de yaşayan ve Didim’in en renkli kişilerinden olan Altıntaş’ın hayatında spor ve turizm kadar engelliler için sürdürülen faaliyet ve çalışmalar önemli yer kaplıyor.

Haberin Devamı

ENGELLİ FARKINDALIĞI

Didim’in sivil toplum kuruluşları ve dernekleri ile yakından çalışan ve projeler üreten renkli iş insanı bir uzun dönem Didim Belediyespor Kulüp Başkanlığı yapmış. Zihinsel engeli olan kızı Pınar’ın varlığı ile başlayan engelli yaşam farkındalığı ile Didim ve Yöresi Engelliler Derneği Kurucularından olan ve uzun yıllar aynı dernekte başkanlık yapan Bedri Altıntaş aynı zamanda en eski Didim Turizm Derneği üyelerinden. Bugün Didim Ticaret odası Turizm Meslek grubu başkanlığı yapan, faaliyetlerine ve yatırımlarına Didim’de devam eden Altıntaş 2023 turizm sezonundan umutlu olduğunu ifade ediyor ve ekliyor ‘Doğru iş yapan turizmde daima kazanır’ diyor.

Umut Kaşanla Vitrin Didim ve turizme adanmış bir ömür

Haberin Devamı

BU SEKTÖRÜ SEVİYORUM

Grand Didyma Otel olarak yaz kış açık kalarak hizmet veren ilk tesislerden biriyiz. Küçük esnaf olarak aslında tam olarak ne iş yaptığımızı bile bilmeden başladık otel işletmeciliğine. Turizmi ve turizmci olmayı çok seviyorum. Turizme başladığımız ilk yıllarda Didim’de üç yıldızlı tesis olarak beş yıldızlı otel hizmetini konforunu sağlıyorduk ve beş yıldızlı tesis gibi hissediyorduk. Turizmin hem en zor hem de en güzel yıllarıydı.

2012 YILINDA YENİLENDİK

Didim’in ilk tesislerinden olan otelimizi 2012 yılında yeniledik. Güvenli Turizm Sertifikalı Didim’de yaz kış hizmet veren ilk tesislerden olan otelimiz Didim’in merkezindedir. Ünlü Altınkum Plajı’na 350 metre mesafede, yani denize 5 dakikalık yürüme mesafesinde yer alan 63 odalı 4* Grand Didyma Hotel, açık yüzme havuzu, fitness salonu ve bir restoranı ile ayrıca engelliler için verdiğimiz hizmet ve ayrıcalıkların yanı sıra müşterilerimizin yüksek memnuniyeti ile öne çıkan tesisimizde bizde konaklayan misafirlerimizin önerileri ve tavsiyeleri ile yıllardır keyifle hizmet veriyoruz. Hiç başka iş yapmayı düşünmedim.

Haberin Devamı

EMLAK OFİSİ AÇMADIM

İnsanların bir fabrikada işçi ya da yönetici olarak hiç fark etmez, Didim’e tatile gelerek iş stresinden uzaklaşmak, yorgunluğunu atmak, yenilenmek ve enerji toplamak için bütçesi elverdiğince tatilinden keyif almasını istiyorum. Yerli turist deniz-güneş-kum keyfi arıyor. Ev ya da arsa almak için yatırım yapmak için gelen kişilerin ya da misafir getiren firmaların ilk konaklama tercihiyiz. Emlak firmaları da biliyorlar ki emlakçılık yapmıyoruz. Emlak firmaları bize güveniyor misafirlerini emanet ediyorlar çünkü müşterisinin kafasını karıştırmayız. Didim’de kim hangi işi yaparsa yapsın ofisinde bir köşede emlak satış standı vardır. Emlakçılık yapmayı düşünmedim, emlak ofisi açmadım. Herkes bildiği işi yapmalı.

Haberin Devamı

Umut Kaşanla Vitrin Didim ve turizme adanmış bir ömür

TURİZM ÇEŞİTLENMELİ

Turizmi Nisan sonu başlatıp Ekim sonu bitiren tek turizm beldesiyiz. Çok üzülüyorum bu duruma. Turizmde sezonu uzatmalıyız. Deniz kum güneş dışında da satış kalemleri geliştirmeliyiz. Didim’in havası nerede var? Tamamen astım hastalarına iyi gelen havası var mesela bunu satamamışız. Buna da üzülüyorum. Didim’i bilmeyenlere satmamız lazım. Kültür ve spor turizmi yatırımları için bir cennettir Didim. Adı üzerinde Altınkum. Hem kumu Altınkum denizi koy bardağa iç öyle temiz, abartısız 11 ay güneşli bir hava, havası oksijeni bol hastalıklara iyi gelen bir hava. Tarihi değerlerimiz çok büyük. Apollon Tapınağı Dünya’nın harikaları arasında. Bunlar turizm için büyük avantajlar. Belki de dünyanın sayılı tarihi ve doğal güzelliklere sahip cennet yerlerinden birine sahibiz ama ne bir Kuşadası gibi ne de bir Bodrum gibi marka değeri geliştirememişiz. Didim’i ne dünyaya ne de kendimize tanıtamamışız. Yeni yeni yatırımcılar geliyor çünkü Marmaris, Kuşadası, Bodrum, Antalya gibi popüler olmuş turizm beldelerinde yatırım yapacak alanlar kalmadı. Onların yaptığı hataları yapmadan ilerlemeliyiz.

Haberin Devamı

SPOR TURİZMİ İÇİN ÇABALADIM

Almanya’da iyi yetiştim. İyi bir boksördüm. Milli sporcu oldum. Ama döndüğümde Türkiye’de verimli olamadım. O yıllarda burada o imkânları bulamadım. Türkiye de gelişti. Boks sporu da güreş sporu da şimdi iyi yerlerde. Gençlere çocuklara elverişli şartlar, imkânlar yaratılırsa, şans verilirse, turizm ve spor tesisleri yapılırsa çok iyi sporcularımız yetişir. Turizm sezonumuz da uzar. Ben spor kulübü başkanlığı yaptığım yıllarda bunun için çok çabaladım. Antalya modeli ortada. Sporcularımızı ağırlayabilecek nitelikte hem tatil hem antrenman yapabilecekleri tesisler geliştirmemiz, yatırımcının bu konuda önünü açmamız gerekiyordu. Didim’de spor turizmi gelişsin diye çok çabaladım. Kolektif bir çalışma olmadan turizmde atağa geçmemiz de daha çok kazanmamız da çok zor.

HER TESİS İÇİN BAŞARI

63 odalı 150 yatak kapasitesi ile Didim’in merkezinde, Altınkum Plajı’na 350 metre mesafedeyiz. Plajdan otele yürüyerek 5 dakikada gelebilirsiniz. Antik Apollon Tapınağı’na 3.5 km uzaktayız. Otel bünyesinde ücretsiz otoparkımız da mevcut. Otelimizde oldukça büyük ve bakımlı bir yüzme havuzu, fitness salonu ve bir restoranımız ile Didim’de yaz kış hizmet veren ilk tesislerindendir Otel Grand Didyma. Engelsiz bir tesistir. Yaz boyu havuz kenarında her gece canlı müzik ve çeşitli aktiviteler ile Didim’de tatilin adı olan Grand Didyma Otel eğlencenin de adresi olacak. Tesisler için yaz kış hizmet vermek çok zorlayıcıdır. Bir odanız da dolu olsa on odanız da aynı standart hizmeti sağlamak durumundayız. Günümüzde maliyetler oldukça yüksek. İlk başladığımızda zarar da etsek kapatmadık tesisimizi. Günümüzde kışın kendini kurtarırsa, zarar etmezsek kendimizi iyi hissediyoruz.

DEPREMZEDELERİN İKİNCİ EVİ

Kışın açık tesislerden olduğumuz için bu kış yaşadığımız büyük felakette ilçemize gelen depremzedelerin ikinci evi olduk. Ben de deprem bölgesine bizzat giderek onlara misafir oldum, çadırda uyudum. Deprem bize bir kez daha önemli olanın insan kalmak olduğunu öğretti. Gerek tesisimizde gerekse de özel hayatımda dayanışma ruhunu yaşatmaktan mutluyum. Tesisimizin Didim’in kabul görmüş engelsiz tesislerinden olmasına, ben onlara engelli demiyorum, onlar özel kişiler, kardeşlerimizi ve ailelerini ağırlamaktan, sporcularımıza ve ihtiyaç sahibi kişilere gerektiğinde hizmet verebilmekten, istihdam yaratmış olmaktan çok mutluyum.

SORUMLULUK SAHİBİYİZ

Engelli evladı olan tüm aileler gibi ben de sadece kendi kızım için değil diğer kardeşlerimiz için de bir şeyler yapmak istediğim için uzun yıllar kurucularından olduğum Didim ve Yöresi Engelliler Dernek Başkanlığı yaptım. Tüm dünyadan özel kardeşlerimizi tesisimizde ağırladık, özel projeler gerçekleştirdik. Didim’de çeşitli kurumların düzenlediği, müsabaka, şenlik, festival, etkinliklerde akla gelen ilk tesislerden olmamızın en önemli sebeplerinden birisi benim gerek Didim Engelliler Derneği gerekse de Spor Kulübü Başkanlığı yaptığım yıllarda işletmeci mantığından uzak kalarak, ilçemiz için tanıtım faaliyeti kabul edilen her durumda gerekli kontenjanı yaratmamdır. Bu günlerde kendi tercihim ile sadece Didim Ticaret Odası Turizm Meslek grubu başkanlığı görevindeyim. Ama hala başarılı ve durumu iyi olmayan sporcularımızın, engelli engelsiz fark etmiyor Didim’de tatil yapmalarına imkan yaratan, onlar için kontenjan ayıran belki de tek tesis olabiliriz.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!