Ülkeler arası dostluğun temel taşı konsoloslar

Güncelleme Tarihi:

Ülkeler arası dostluğun temel taşı konsoloslar
Oluşturulma Tarihi: Kasım 27, 2017 10:19

Ülkeler arası dostluğun temel taşı konsoloslar

Haberin Devamı

İZMİR'de, Ege İş Kadınları Derneği’nin (EGİKAD) 'Biz Bize' toplantısına katılan Konsoloslar Birliği Genel Başkanı ve İzmir Ürdün Fahri Konsolosu Ömer Kaplan, ülkeler arası ilişkiler ve kültürler arasında dostluğun gelişmesinde ilk basamağın konsoloslar olduğunu söyledi.

EGİKAD'ın 'Biz Bize' toplantısında konuşan Ömer Kaplan, Konsoloslar Birliği Erkanı’nın genel merkezinin İzmir’de olduğunu vurgulayarak, "Tam 300 yıldır bu anlamda İzmir başkent konumunda. Osmanlı Döneminde 8 ilde temsilcilik vardı. İzmir’in önemi her zaman büyüktü, hala da öyle" diye konuştu. Konsolosların iki ülke arasında köprü vazifesi gördüğünü ve çok önemli bir işleve sahip olduğunu ifade eden Kaplan, "Ülkeler arasında dostluğun gelişmesinde konsolosların katkıları büyük. Ülkeler arasında ekonomik, kültürel ilişkilerin gelişmesinin temel taşı konsoloslardır" dedi.

EGİKAD Yönetim Kurulu Başkanı Nilhan Antitoros ise Cumhuriyet döneminde "Yurtta sulh cihanda sulh" düsturu ile hareket edildiğini ve bu anlamda konsolosların büyük sorumluluklar yüklendiğini vurgulayarak, "Türkiye’nin 2. Dünya Savaşı’na girmemiş olması diplomasinin bir zaferiydi. Bu anlamda dünya ile ilişkilerde konsolosların sırtında büyük yük oluyor. İkili ilişkilerin iyi olmasında, ekonomik ve kültürel konularda, ülkelerin arasındaki hukukun gelişmesinde konsoloslar kritik öneme sahip" dedi.

Toplantının diğer konuğu olan Konsoloslar Birliği Erkanı Genel Başkan Yardımcısı ve İzmir Slovakya Fahri Konsolosu Selçuk Borovalı da konsoloslukların çalışma prensibi, işleyişi, görev alanları ve sorumlulukları konusunda bilgiler verirken, sorunların çözümünde üstlendikleri rollere dair örnekler sundu.

İZMİR, (DHA)

FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!