Türkiye’den sonra dünya mutfağında

Güncelleme Tarihi:

Türkiye’den sonra dünya mutfağında
Oluşturulma Tarihi: Ocak 31, 2023 04:06

İpek Salça’nın üreticisi Çelenlioğlu Gıda, kuruluşunun 30’uncu yılında yeni markası ‘İpekköy’le dünya mutfaklarını da lezzetlendirmeyi hedefliyor. Genel Müdür Yardımcısı Aslı Çelenlioğlu ile dünü, bugünü, yarını konuştuk.

Haberin Devamı

 

YİNE vurgulayalım, Akhisar her yönden tarıma elverişli bir bölge. Tamam, zeytincilik ağır basıyor ama bu ilçede çok çeşitli sebze-meyve tarımının da yapıldığını biliyoruz. Ayrıca, söz konusu üretimin büyük ölçüde sanayiye döndüğünü de unutmayalım. Şimdi, bu konuda çok somut bir örnekle devam edelim. Çelenlioğlu Gıda, ilçede tarıma dayalı sanayinin en önde gelen kuruluşlarından biri konumunda. Firma esas olarak 1992’de faaliyetlerine Bergama’da başlıyor. Daha sonra 1998’de Akhisar’da tesis kurarak ilk domates ve biber ekilişini yaptıran firma oluyor. Öyle ki, Akhisar Ovası’nda domates ve biber ekilişine öncülük ederek, bugün salça üretiminde Akhisar’ın öncelikli bir bölge haline gelmesine katkıda bulunuyor. Tesisin başlıca ürünleri domates, biber ve karışık salça, konserve bezelye, garnitür, zeytin, meyve püreleri, püre konsantreleri... Ayrıca, yeni yapılan yatırımlar ve sos hatlarıyla birlikte firma yılın her ayında üretim faaliyetlerinde devamlılığı sağlıyor. Yanı sıra tamamı ihracata gönderilen zeytin hattı da üretime girmiş bulunuyor. Salça ihracatının yüzde 10’u orta Avrupa ve Balkan ülkelerine yapılıyor.

Haberin Devamı

Türkiye’den sonra dünya mutfağında

YÜKSEK TEKNOLOJİ
Çelenlioğlu Gıda Genel Müdür Yardımcısı Aslı Çelenlioğlu, firma için dönüm noktası sayılabilecek yatırımlardan biri olarak, 2015’te İtalyan CFT s.P.a. MixFlow entegre üretim teknolojisini gösteriyor. Çelenlioğlu, “Bu yenilik ve inovasyonla birlikte firmamız dünyada bu yüksek teknolojiye sahip 7’nci fabrika özelliğini kazanıyor. MixFlow teknolojisi, aroma recovery ve düşey film evaporasyon yöntemi ile domatesin tüm tat unsurlarını salça haline gelene kadar koruyor ve ürüne ait duyusal özelliklerin eşsiz bir şekilde korunmasına yol açıyor. Klasik üretim teknolojilerinde domates doğrudan buhar temasıyla salça haline getirilirken, MixFlow teknolojisiyle buhar tüketimi asgariye indirilip ürün kendi akışında buharlaştırılarak tat ve aroma unsurlarının ürün içine hapsolması sağlanıyor. Bu atılımdan sonra firmamız kalite ve iyi üretim uygulamaları hakkında yapmış olduğu Ar-Ge kalite laboratuvar yatırımlarıyla da kalitesini yüksek ve sürekli hale getirerek akredite koşullara sahip gıda analiz laboratuvarını da bünyesine kazandırdı” diyor.

Haberin Devamı

ULUSLARARASI BAŞARI
Bu arada, sahip oldukları markalarla uluslararası yarışmalarda elde ettikleri başarılara dikkat çeken Aslı Çelenlioğlu, “Özellikle ‘Superior Taste Award’, tadım alanında kanaat önderi ve uzman olan şeflerle sömeliyerlerin kör tadım testine dayanmasından dolayı uluslararası tanınırlık açısından büyük bir üne sahip. Yapılan değerlendirmede ilk izlenim, görüntü, tat, koku ve damakta bıraktığı iz olarak puanlanan ‘İpek Domates Salçası’ yüksek puanlarla 3 yıldıza hak kazandı. Daha sonra üç defa arka arkaya üstün lezzet ödülü alan firmamız Kristal Ödül’e de layık görülmüş bulunuyor” şeklinde konuşuyor.


YENİ ÜRÜN İPEKKÖY
Yeni markaları ‘İpekköy’ altında ürettikleri, daha yoğun domates içeren, ısıya dayanıklı, pastörize pet ambalaja konulan köy salçası tadındaki yeni ürünlerinin raflarda yerini aldığı bilgisini de paylaşan Çelenlioğlu, ekliyor: “Bu ürünümüzün domates salçası yanında yine İpekköy markalı acı ve tatlı biber salçası, domates ve biber karışık salçası da artık tüketicilerimizin mutfaklarına giriyor. 30’uncu yılımızda bu ürünümüzle birlikte Türkiye mutfaklarından sonra dünya mutfaklarında da yer almak ana hedefimiz. Bugüne kadarki başarımızda hep yanımızda olan çiftçilerimize, tedarikçilerimize, çalışanlarımıza, ulusal, yerel, toptan ve perakende olarak çalışan bayilerimize katkılarından dolayı teşekkür ediyoruz.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!