Turizm sektörü yazdan umutlu

Güncelleme Tarihi:

Turizm sektörü yazdan umutlu
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 29, 2021 18:47

Ekonominin önemli lokomotiflerinden turizm sektöründe, azalan vaka sayıları ve bu alanda çalışanlara yönelik yapılan aşılamalarla birlikte yaz aylarında hedeflenen turist sayısı da arttı.

Haberin Devamı


Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un açıkladığı 30 milyon turist hedefininin güncelliğini koruduğu şu günlerde, sektör temsilcileri, özellikle temmuz-ağustosta talep artışı öngördüklerini söyledi. Sektör çalışanlarının virüse karşı aşılanması ve ülke genelindeki tam kapanmanın ardından günlük vaka sayılarındaki azalmanın olumlu gelişmeler olduğunu belirten yetkililer, tüm paydaşların aldıkları önlemlerle birlikte sezona hazır olduklarını kaydetti. Turizmin pek çok sektörü de besleyen önemli bir kaynak sağladığını ifade eden temsilciler, bu konuda Türkiye’nin güvenli bir destinasyon olarak daha çok tanıtılması ve desteklerin artırılması gerektiğine dikkat çekti.

TEMMUZDA ARTIŞ BEKLİYORUZ
Bodrium Otel&SPA Genel Müdürü Yiğit Girgin: Sektörün özellikle Rus pazarından önemli beklentileri vardı. Bununla birlikte Rusya’nın aldığı uçuş erteleme kararı rezervasyonlarda boşluk doğmasına neden oldu. Güvenli turizm sertifikası ve aşılanma sayılarının artması yaz aylarına yönelik taleplerin yeniden yükselmesini sağladı. Bu olumlu rüzgarı arkamıza alarak özellikle temmuz ve ağustosta artış bekliyoruz.

Haberin Devamı

Turizm sektörü yazdan umutlu

Kontrollü normalleşmenin başlayacağı 1 Haziran’dan sonra İngiltere, Almanya ve Rusya’dan turist akışı başlarsa başarılı bir sezon geçireceğimizi düşünüyoruz. Hem iş dünyası, hem de iç piyasanın taleplerinde artış söz konusu. Okulların kapanmasıyla birlikte bu talep daha da artar. Sahil kesimlerindeki otellerde rezervasyon yoğunluğu hissediliyor. Yaz sezonunda yüksek doluluklar hedefliyoruz.

HEM YERLİ, HEM DE YABANCI
TÜRSAB Alternatif Turizm İhtisas Başkanı Mustafa Demir: Türkiye’nin içinde bulunduğu durumdan çok, diğer ülkelerin konjonktürü önem taşıyor. Eğer Rusya pazarı açılırsa iyi ihtimalle haziranın ikinci yarısı veya temmuz başlarında önemli bir turist akışının başlayacağını düşünüyorum. Türkiye önemli aşı satın alımı anlaşmalarına imza attı. Avrupa’da ve ülkemizde aşılama çalışmaları yaz aylarıyla birlikte daha da artacak. İngiltere yüzde 75, Almanya da vatandaşlarının yüzde 60’a yakınını aşıladı.

Haberin Devamı

Turizm sektörü yazdan umutlu

Ülkemizde de benzer bir tablo söz konusu olacak. Sezon bu yıl temmuz gibi yükselecek ve ekime kadar sürecekr. Hem iç, hem de dış pazardan önemli talep göreceğiz. Çünkü insanlar uzun süredir kapalı kaldığı için tatil ihtiyaçlarını karşılamak istiyor. Bodrum özelinde ise 12 Haziran’da Kuveyt, Katar ve Dubai gibi ülkelerden uçuşlar başlayacak. Ortadoğu pazarı Bodrum’daki doluluk oranlarını olumlu etkiler. Rusya’nın kapılarını açmasıyla birlikte doluluk yüzde 100’lere varabilir.

SÜRECİ BAŞARIYLA ATLATACAĞIZ
Bodrum Tanıtım Vakfı (BOTAV) Genel Sekreteri Serkan Ceylan: Yurtdışı uçuşlarının ertelenmesi yaz sezonu adına önemli bir kayıp. Sezonun temmuzda hareketlenmesi sektörü olumsuz etkileyecek. Burada hasarı en alt seviyede atlatabilmek için alınan önlemler ışığında çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bodrum’da da turizm sektörü çalışanları aşılanmaya devam ediyor.

Haberin Devamı

Turizm sektörü yazdan umutlu

Bu aşılanmanın daha da hızlanması ve özellikle hafta sonu yasaklarının kaldırılmasıyla sektörün iç piyasada daha çok canlanacağını tahmin ediyorum. Şu anda Ukrayna, Polonya ve Balkanlar’dan turistler gelmeye başladı. Önümüzdeki 3 ay hem sektör, hem de yerel yönetimler olarak daha çok çalışarak bu süreci atlatacağız.

GEÇEN YILDAN DAHA İYİ OLACAK
La Quinta by Wyndham Bodrum Genel Müdürü Gün Ufuk: Turizm sektörü olarak pandeminin getirdiği belirsizliklerden olumsuz etkilendik. Vaka sayılarının tekrar artmaması için Türkiye’de aşılanma sürecinin daha hızlı yürütülmesi gerekiyor. Mevsim itibariyle açık havada virüs kapma ihtimalinin daha az olduğu bir gerçek. Bununla birlikte insanların aklında hala soru işaretleri bulunuyor. Öte yandan, insanlar evlerde çok sıkıldı. Bu nedenle iç turizmin artacağını düşünüyorum.

Haberin Devamı

Turizm sektörü yazdan umutlu

Türkiye’de düzenli tatile giden insanların sayısı nüfusun yüzde 10’una karşılık geliyor. Bu, yatak kapasitelerini doldurmak için oldukça düşük bir rakam. Yalnızca Rusya’nın yıllık 20 milyon turist gönderdiği ülkemizde yurtdışı pazarının önemi oldukça büyük. Buna rağmen 2021 geçtiğimiz yaz sezonuna göre daha iyi olacak. İşletmeler bu dönemde ekonomik zarar gördü ve istihdam kayıpları yaşandı. Kısa süren tatil sezonu nedeniyle kalifiye eleman bulmakta sıkıntı yaşıyoruz. Pandeminin getirdiği dezenfektasyon işlemleri, kimyasallar ve diğer ekipmanlar önemli birer maliyet olarak karşımıza çıkıyor. Her şeye rağmen kalite çizgisini koruyarak en iyi hizmeti vermek için çalışmaları sürdürüyoruz.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!