Turizm Haftası'nda 'sağlık' vurgusu

Güncelleme Tarihi:

Turizm Haftasında sağlık vurgusu
Oluşturulma Tarihi: Nisan 19, 2017 18:24

Turizm Haftası'nda 'sağlık' vurgusu

Haberin Devamı

TURİZM Haftası nedeniyle Medical Park İzmir hastanesinde düzenlenen panelde konuşan Vali Yardımcısı Cumhur Güven Taşbaşı ise İzmir'de medikal turizmin yanı sıra termal ve kaplıca turizminin de öne çıktığını, sağlık turizmini valiliklerin organize etmesi halinde hızlıca sonuç alınabileceğini söyledi.

Ege Sağlık ve Turizm Derneği (ESTUD) Turizm Haftası nedeniyle sağlık turizmini düzenlediği panelle masaya yatırdı. Medical Park İzmir Hastanesi'nde düzenlenen panele İzmir Vali Yardımcısı  Cumhur Güven Taşbaşı, Ege Turistik İşlemeler ve Konaklamalar Birliği (ETİK) Başkanı Mehmet İşler, ETİK Danışma Kurulu Başkanı ve İzmir İl Kültür eski Müdürü Abdülaziz Ediz, İl Sağlık Müdürlüğü Sağlık Turizmi İl Koordinatörü Dr. Ümmü Aydın, İzmir Medical Park Hastanesi Başhekim Yardımcısı Zeki Hozer, Yaşar Üniversitesi İşletme Bölüm Başkanı Prof. Dr. İge Pırnar katıldı. Panelde konuşan Medical Park İzmir Başhekim Yardımcısı Dr. Zeki Hozer, Türkiye'nin maliyet, kalite, bekleme süresi, nitelikli hekim kadrosu gibi avantajları nedeniyle yabancı ülkelerden hasta çektiğini söyledi. Geçtiğimiz yıl İzmir'deki hastanelere 14 bin hastanın giriş yaptığını belirten Hozer, "Yabancı ülkelerde hastaların bekleme sürelerinin 6 aydan kısa olmaması, düşük hizmet kalitesi, teknolojik yetersizlikler sağlık alanında turizm çeşitliliğine yol açtı. Yabancılar bu konularda çok iyi konumda olan kentimize gelmek istiyor. Fakat İzmir'in yurtdışı uçuşlarda aktarma noktası (HUB) olmaması tüm çabalarımızın boşa gitmesine neden olmakta" dedi.

SAĞLIK TURİZMİNDE 2023 HEDEFİ 20 MİLYAR DOLAR

Hozer, Sağlık Bakanlığı'nın 2023 projeksiyonunda Türkiye'ye 2 milyon medikal turistin gelmesinin beklendiğini bu hastaların da 20 milyar dolarlık bir döviz bırakmasının hedeflendiğini açıkladı. Her sene 50 bin Amerikalı turistin tedavi için yurtdışına gittiğini söyleyen Hozer, "Sadece Amerikalı bu turistler sağlıkları için yaklaşık 5 milyar dolar harcıyor. Biz bu parayı niye ülkemize çekmeyelim? Örneğin anjiyo işlemi bizde bin 500 dolar civarında iken ABD'de 50 bin doları buluyor. Biz çok daha uygun fiyatlara aynı kalitede hizmet veriyoruz. Hem tatil hem tedavi olmak isteyenler İzmir'e gelmek isteyenleri buraya çekersek kentimiz toplam ihracat rakamı kadar bir meblağı sağlık turizminden kazanabilir" diye konuştu.

İZMİR SAĞLIK TURİZMİNDE ÖNE ÇIKIYOR

İzmir İl Sağlık Müdürlüğü Sağlık Turizmi İl Koordinatörü Dr. Ümmü Aydın da, tarihte ölümün girmediği yerin İzmir olarak anıldığını, ilk doğal tedavi, ilk büyük hastane, ilk farmakoloji gibi girişimlerin İzmir'de gerçekleştiğini aktardı. Aydın, "Sektörde yetişmiş eğitimli insan gücü, teknolojik alt yapısı, Avrupa'nın en önemli termal kaynaklarının bu kentte bulunması ve düşük maliyetler İzmir'i sağlık turizminde öne çıkarıyor" ifadelerini kullandı. İzmir'deki medikal tesisleri içeren yeni bir envanter oluşturma çalışmalarının sürdüğün söyleyen Aydın, "Ayrıca yurtdışında tanıtıma yönelik olarak 'Sağlık-Tatil; Tatil-Sağlık' temalı bir tanıtım hazırladık. Bunun da etkisiyle geçtiğimiz yıl 14 bin hasta İzmir'e geldi. Gelen hastaların önemli bir kısmı acil servislerden giriş yaparken bu servisi sırasıyla kadın hastalıkları ve dahiliye izledi. Almanya, Azerbaycan, Suriye ve Libyalı hastalar Türkiye'ye gelen ilk 4 ülke içinde yer alırken en fazla yabancı hastaların geldiği hastaneler Medical Park, Kent Hastanesi, Çeşme Devlet Hastanesi ile Ege ve Dokuz Eylül Üniversitesi Hastaneleri' oldu" dedi. Ümmü Aydın, Sağlık Bakanlığı'nın yeni dönemde önceliğini sağlık turizmine verdiğini ve 'Sağlık Turizmi Yetki Belgesi' vererek ruhsatlı kişilerin tedavi yapmalarının sağlanacağını da söyledi.

SAĞLIK, TURİZM VE EKONOMİ BAKANLIĞI İŞBİRLİĞİ

Medical Park Genel Müdürü Veysi Kubba ise, ESTUD olarak İzmir'e değer yaratmak için çalıştıklarını söyledi. Sağlık turizmi için İzmir'in önemli potansiyeli olduğunu aktaran Kubba, "Sağlık turizminde iyi bir noktaya gelirsek ülkemize ciddi döviz kazandırabiliriz" dedi. Sağlık turizminde organizasyon altyapısının güçlendirilmesi gerektiğini vurgulayan Kubba, "Sağlık konusunda ülkemizin en şanslı bölgelerinden biri İzmir. Bunu daha iyi değerlendirmek adına herkes üzerine düşen görevi yaparsa çok daha iyi konuma gelebiliriz. Eğer; Sağlık, Turizm ve Ekonomi Bakanlıkları ortaklığında, sağlık turizmine farklı bir bakış açısı kazandırabilirsek yurt dışından çok daha fazla hastayı İzmir'e getiririz. Ama açık söylemek gerekirse tek bir bakanlığın bakış açısıyla sağlık turizmi ilerlemez. Biraz önce söylediğimiz 3 bakanlığın da birlikte hareket etmesi ve ortak bir paydada buluşması önemli. Böylece daha çözümcül bir yaklaşım sergilenebilir" diye konuştu.

"BAKANLIKLARI VALİLİK TEMSİL EDERSE SONUCA HIZLICA ULAŞILIR"

Vali Yardımcısı Cumhur Güven Taşbaşı ise İzmir'de medikal turizmin yanı sıra termal ve kaplıca turizminin de öne çıktığını aktardı. Taşbaşı, "Sağlık Bakanlığı bu işin patronu olmak için uğraşıyor. Eğer Sağlık, Turizm ve Ekonomi Bakanlığı koordinasyonlu çalışırsa, Türkiye bir sağlık turizminin merkezi olur. Belki de bu işi Valilikler organize eder ve bir koordinasyon merkezi kurarlarsa tüm bakanlıklar burada Valilik tarafından temsil edilir ve hızlıca sonuca ulaşılabilir" dedi.

"İNCİRALTI EXPO ALANI TERMAL, SPA VE WELLNESS ALANI OLSUN"

ETİK Başkanı Mehmet İşler ise Avrupa'nın hiç bir şehrinde İzmir'deki Agora gibi bir tarihi alan ile Agamemnon gibi bir kaplıcanın olmadığını söyledi. Sağlık turizmiyle otelcilerin ayrılmaz iki parça olduğunu belirten İşler, "İzmir ilklerin ve öncülerin şehri diyoruz. Kaplıca hizmetlerine ilk bu kent başlarken şimdi Afyon öne geçti. Sağlık turizminde de aynı durum var. Biz başlattık ama İstanbul önde. Çünkü siyasi yaklaşımlara ek olarak doğrudan uçuşlar da bunun değişmesine neden oldu. Yabancılara 'neden İzmir'e gelmiyorsunuz?' dediğimizde '3 saat daha yolculuk yapmak istemiyoruz' diyorlar. İnciraltı'ndaki EXPO alanı da Avrupa'nın en büyük termal, spa ve wellness merkezi yapılmalı; buralarda kürler uygulanmalı. Yaşlanan Avrupalı burada sağlık bulmalı. Ama bunun için öncelikle direk uçuşları buraya getirmemiz şart. Depolarda bekletilen uçakları Kuzey Afrika ve Ortadoğu'ya uçuşlar başlatırsak sağlık turizminde müthiş atağa geçeriz" diye konuştu.

Timur TARLIĞ / İZMİR, (DHA)

FOTOĞRAF

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!