Tınaztepe Galen’e akut inme merkezi

Güncelleme Tarihi:

Tınaztepe Galen’e akut inme merkezi
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 04, 2021 20:47

TINAZTEPE Sağlık Grubu bünyesinde hizmet veren Tınaztepe Bayraklı Galen Hastanesi’nde Akut İnme Merkezi kuruldu. Nöroloji, girişimsel radyoloji, yoğun bakım ve anestezi, beyin ve sinir cerrahisi ile acil tıp uzmanlarından oluşan ekip, akut inme geçiren hastalara hızlı bir şekilde müdahale ederek tedavilerini gerçekleştiriyor.

Haberin Devamı

Merkez, Ege Bölgesi’ndeki özel hastaneler ve vakıf üniversitesi bünyesindeki hastaneler arasında ilk akut inme merkezi olma özelliği taşıyor.

AKUT İNME NEDİR?

Akut inme hakkında bilgiler veren Tınaztepe Galen Hastanesi Girişimsel ve Nöroendovasküler Radyoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Çağın Şentürk, akut inmenin ölümler arasında ikinci sırada yer aldığını söyledi. Beyne giden damarlarda pıhtı ya da daralmaya bağlı tıkanıklık nedeniyle beyne ulaşan kan miktarının azaldığını ifade eden Şentürk, “Yeterli kan ulaşmayan beyin bölgesinin işlevlerinin kaybı sonucunda hastada bir tarafta güç kaybı, yürümede zorluk, bilinç kaybı, görememe gibi şikayetler ortaya çıkıyor. Bunlar sürecin başında geçici ve geri döndürülebilirken, tedavi edilmezse kalıcı felçle sonuçlanabiliyor. Tedavi edilmeyen hasta grubunda beyindeki büyük damarların tıkanması söz konusu ise koma ve ölüm tehlikesi ortaya çıkıyor. Bu nedenle çok önemli bir toplum sağlığı sorunu söz konusu. Eskiden tedaviler çok gelişmediği için hastalar kaybedilebiliyor veya kalıcı sakatlıklarla hayatlarına devam ediyordu. Ancak günümüzde gelişen teknolojiyle birlikte hastalar en hızlı şekilde, doğru merkezde, doğru tedaviyi alırlarsa başarılı bir tedavi süreci sonrasında normal yaşamlarına geri dönme şansına sahip olabiliyorlar” dedi.

Haberin Devamı

İNME MERKEZİNİN ÖNEMİ

İnme geçiren hastalara doğru merkezde müdahale edilmesinin önemine vurgu yapan Şentürk, “İnme belirtileri ortaya çıktıktan sonraki ilk 4.5 saat içerisinde nöroloji uzmanları hastaya pıhtı çözücü ilaç uygulayabilir. Bu ilaca rağmen iyileşme sağlanamazsa, girişimsel nöroradyoloji anjiyografik yöntemle damar içerisinden müdahale edip beyindeki pıhtıyı çıkartabilir. Ülkemizde bu girişimi uygulayabilen merkez sayısı gelişmiş ülkelerle karşılaştırıldığında çok az. Merkezimizin hem İzmir hem de Ege Bölgesi’ndeki diğer illerde beyin damarlarında tıkanıklığa veya beyin kanamasına bağlı inme geçiren hastalar ve aileleri için çok önemli olacağını umuyoruz” diye konuştu.

HIZLI MÜDAHALE KURTARIR

Haberin Devamı

Tınaztepe Galen Hastanesi Nöroloji Bölüm Başkanı Doktor Öğretim Üyesi Egemen Vardarlı ise inme başladıktan ilk 90 dakika içinde hastaya müdahale edilirse her 4 hastadan birisi, müdahale süresi 180 dakikaya çıkarsa her 9 hastadan birisi, süre iyice ilerler, müdahale gecikir ve 4.5 saate çıkarsa 14 hastadan birinin normale dönüp yürüyebilir, kendi işlerini yapabilir hale geldiğini ve bilincinin normale dönebildiğini kaydetti. Vardarlı, “Bu yüzden hızlı müdahale önemli. Belirtileri çok hızlı tanımak gerekiyor. Sadece sağlık çalışanları değil, toplumun da bu konuda bilgilendirilmesi gerekir. Aslında çok basit belirtiler var. Yüzde kayma, kolda güçsüzlük, konuşma bozukluğu gibi belirtiler olduğunda acilen 112’nin aranması gerekiyor” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

TEDAVİ EKİP İŞİ

Özel Tınaztepe Galen Hastanesi’nin Sağlık Bakanlığı’nın Akut İnme Merkezi olabilmek için getirdiği tüm şartları taşıdığını belirten Girişimsel Radyoloji Uzmanı Doç. Dr. Volkan Çakır, Türkiye’deki sayılı merkezlerden biri olduklarını söyledi. Bu tür merkezlerde ekibin tecrübesi, sağlık merkezinin altyapısı, yoğun bakım şartları, yardımcı sağlık personeli ve ileri teknolojili sistemlerin varlığının önemli olduğunu ifade eden Çakır, “Ayrıca merkezin 7 gün 24 saat ulaşılabilir ve hızlı organizasyon yapabilmesi de tedavide başarıyı getirmektedir” dedi.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!