Teknolojik yatırım için sıra bekliyorlar

Güncelleme Tarihi:

Teknolojik yatırım için sıra bekliyorlar
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 15, 2022 16:17

DEÜ Rektörü Prof. Dr. Hotar, 400 milyon TL yatırım maliyeti bulunan Tınaztepe Yerleşkesi’ndeki Gama Ar-Ge ve İnovasyon Merkezi Projesi’ne iş dünyasının yoğun ilgi gösterdiğini söyledi.

Haberin Devamı

 

DOKUZ Eylül Üniversitesi Teknoparkı(DEPARK), 120 firmayla kent ekonomisine 10 milyon doları aşan ihracat katkısında bulunuyor. Tınaztepe Yerleşkesi’nde yer alan Alfa ve Beta binalarının yanına ekleyeceği Gama Ar-Ge ve İnovasyon Merkezi’yle de DEPARK, hem kent ekonomisine hem de istihdama daha fazla katkı sağlamayı hedefliyor. Dokuz Eylül Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nükhet Hotar da 400 milyon TL yatırım maliyeti bulunan Tınaztepe Yerleşkesi’ndeki Gama Ar-Ge ve İnovasyon Merkezi Projesi’ne iş dünyasının yoğun ilgi gösterdiğini söyledi. Prof. Dr. Hotar, “Bu önemli projemizi bir süre önce kamuoyuyla paylaştık. Geldiğiniz noktada bu merkezimiz, büyük ilgi gördü. İş dünyasının temsilcileri ve girişimler, burada yer almak için adeta kuyrukta bekliyor. Çünkü projemizin kentimizde ve ülkemizde başka bir örneği bulunmuyor” dedi.

Haberin Devamı

Teknolojik yatırım için sıra bekliyorlar

TEKNOPARK ALANI BÜYÜK
DEPARK Buca Tınaztepe Yerleşkesi’nde yer alan ‘Alfa ve Beta isimli binalarının yanına eklenecek ‘Gama Ar-Ge ve İnovasyon Merkezi’ için hazırlıklara devam ettiklerini kaydeden Prof. Dr. Hotar, “Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi’yle teknopark alanımız, yüzde 60 oranında büyüdü. Bu önemli bir gelişmeydi. Sonuçta DEPARK’taki mevcut firmalar ve işletmeler, ilgili bakanlık ve kamu kurumlarından zaten teşvik ve destek alıyorlar. Bu durum, bölgedeki paydaşlarımızın daha hızlı yol almalarını sağlıyor. Araştırma üniversitesi olarak biz de bu konudaki projelere ve girişimlere destek olmaya önem veriyoruz. Gama’nın da benzer bir sorumluluk üstleneceğine inanıyoruz” diye konuştu.

AŞIDAN YAZILIMA GİRİŞİM
DEPARK’ı ağırlıklı olarak sağlık endüstrisinin temsilcilerinin tercih ettiğini söyleyen Prof. Dr. Hotar, şöyle devam etti:
“Sağlık teknoparkı olduğumuz için firmalarımızın da yüzde 70’inin sağlık temalı olması gerekiyor. Bu firmalar, sağlık maddesi üretimiyle de ilgilenebilir yazılım işi de yapabilir. Örneğin; bizde ki bilgisayar firmaları, sağlık sektörüne/sistemine yönelik yazılım geliştiriyorlar. Diğer bir ifadeyle sadece bilgi işlem firması olarak değil; sağlık yazılımı yapan bilgi işlem firması olarak hizmet veriyorlar. Elbette burası, ilaç ve aşı geliştirmek isteyenlere de hizmet verebilecek. Sonuçta küresel pandemide her iki konunun ne kadar önemli olduğunu bir kez daha gördük. Bu yüzden; üniversite olarak bu alandaki girişimleri desteklemek istiyoruz” diye konuştu.

Haberin Devamı

Teknolojik yatırım için sıra bekliyorlar

 
SERBEST BÖLGE GİBİ
TÜRKİYE’nin ilk sağlık temalı teknoparkı DEPARK’ın bir anlamda ‘serbest bölge’ mantığıyla çalıştığını kaydeden Prof. Dr. Hotar, “DEPARK, sunduğu fırsatlar nedeniyle cazip bir konumunda bulunuyor. Mevzuat gereği; serbest bölgelerin işleyişi farklı ancak teknik ve AR-GE kısımları, Teknoloji Geliştirme Bölgeleri’nde de yer alıyor” ifadesinde bulundu.

 
HEM ETKİLİ
HEM DE HIZLI
Pandemi döneminde sağlık sistemi üzerinde oluşan yükün hafifletilmesini sağlayacak ve teknolojinin tıp alanındaki etkinliğini artıracak TELETIP uygulaması hakkındaki çalışmalarını da anlatan Prof. Dr. Hotar, şu bilgileri paylaştı:
“Ülkemizde TELETIP uygulamaları başladı. Üniversite olarak biz de bu konuda Sağlık Bakanlığı’ndan gerekli izinleri aldık. Yakında uygulamayı bazı birimlerimizde model olarak başlatacağız. Bunu uygulanabilecek her alanda yapmak istiyoruz. Sonuçta TELETIP, hızlı ve etkili olmanızı sağlıyor. Dünyanın bir ucundan hastalara hizmet verebiliyorsunuz.”

Haberin Devamı

 
İHRACATA KATKISI
10 MİLYONU AŞTI
DEPARK bünyesinde 2022 yılı itibari ile toplam 120 firma yer alıyor. Toplam istihdam sayısının bin 310 olduğu; AR-GE personel sayısının bin 106’yı bulduğu teknoparkta, devam eden proje sayısı ise 180. AR-GE gelirlerinin 167 milyon TL’ye ulaştığı DEPARK’ta, paydaşların kent ekonomisine ihracat katkısı ise 10 milyon doları aştı. 2021 yılı sonunda toplam ciro 250 milyon TL’ye ulaşan DEPARK, Tınaztepe Yerleşkesi’nde bulunan Alfa ve Beta binaları (TGB-1) ve Balçova Yerleşkesi’nde bulunan Zeytin Binası ve Nar Kompleksi’nde(TGB-2) faaliyetlerine devam ediyor. Son olarak; inovasyon ve girişimcilik ekosistemini geliştirecek, 40 bin metrekare toplam alanı bulunan Gama Binası için de çalışmalar sürüyor.

Haberin Devamı

 
GAMA’DA
KAZANAN
BELLİ OLDU
DEPARK Tınaztepe Yerleşkesi’nde yer alan Alfa ve Beta binalarının yanına ekleyeceği Gama Ar-Ge ve İnovasyon Merkezi için düzenlenen yarışmada kazanan proje belli oldu. Birçok başvurunun yapıldığı yarışmada birinciliği İki Artı Bir Mimarlık’ın projesi kazandı. Söz konusu projede; kiralanabilir alan imkanları, yerleşke siluetine katkısı, yapım, işletim ve bakım maliyetlerinin uygunluğu ile farklı kullanım ve yatırım senaryolarına uyum kabiliyeti ön plana çıktı. Rektör Prof. Dr. Nükhet Hotar’ın da özellikle üzerinde durduğu ve her aşamasını titizlikle takip ettiği projenin çevreci ve sürdürülebilir olmasına da özel önem verildi. Prof. Dr. Nükhet Hotar, “Teknolojik gelişmenin temelinde araştırma-geliştirme ve inovasyon yatıyor. Bu noktada da araştırmacılara rahatça çalışabilecekleri ortamı sağlamak bizim en önemli görevlerimiz arasında yer alıyor. Gama Merkezi’yle dünyada ve ülkemizde rekabetin giderek arttığı bu dönemde üniversitemizin teknolojik altyapısına güç katacak; burada oluşacak yenilikçilik ekosistemini ülkemiz adına katma değere dönüştüreceğiz” diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!