Tek delikten kapalı safra kesesi ameliyatı

Güncelleme Tarihi:

Tek delikten kapalı safra kesesi ameliyatı
Oluşturulma Tarihi: Ocak 27, 2021 11:46

SAFRA kesesinin karaciğerden salgılanan safranın karaciğerin alt kısmında toplandığı torba şeklindeki bir organ olduğunu belirten Egeumut Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Kemal Emre Telciler, karaciğerden günde yaklaşık olarak 1 litre kadar safra salgılandığını ve bağırsaklardan yağlarla bazı vitaminlerin emilimini sağlamak başta olmak üzere çeşitli fonksiyonları yerine getirdiğini söyledi.

Haberin Devamı

Safranın içinde yer alan bileşenlerdeki herhangi bir artış ya da azalmanın safranın akışkanlığında bozulmaya ve ‘tortu bırakıcı’ bir hal almasına yol açtığını dile getiren Telciler, hem bu tortular hem de uzun süre sadece damar yoluyla beslenen ya da uzun süreli açlık hallerinde ‘safra çamuru’ denen safra çökeltilerinin de safra taşı oluşumunda rol oynadığını açıkladı.

NE ZAMAN BELİRTİ VERİYOR?

Safra taşı oluşumu başladıktan sonra taşların sayısı ve büyüklüğünün arttığını belirten Op. Dr. Kemal Emre Telciler, “Bu taşlar genellikle herhangi bir yakınmaya yol açmaz. Büyük çoğunluğu sessiz olarak seyreden safra kesesi taşları, acil haller dışında bazı tetkikler yapılırken ya da kimi ameliyatlarda tesadüfen fark ediliyor. Ancak safra kesesi içinde bulunan ve yerçekiminin etkisiyle hareket eden taşlar, safra kesesinin çıkışını tıkayıp olağan boşalmasını engellediği zaman belirti vermeye başlıyor. Hastada karın ağrısı, sarılık, idrar renginin kırmızı veya kahverengi olması, bulantı, kusma ve bazen de ateş görülebiliyor. Bu tabloya enfeksiyon da eklenirse, hayatı tehdit edecek çok ciddi problemlere neden oluyor” dedi.

Haberin Devamı

İLTİHAPLANMA VE AĞRI OLUR

Safra kesesi taşlarının safra kesesinin iltihaplanması, safra kanalına taşın düşmesiyle gelişen tıkanma sarılığı, tüm safra kanallarının ve pankreasın iltihaplanması gibi çok ciddi birçok hastalığa da neden olabildiğini kaydeden Telciler, şöyle devam etti: “Hastalarda oluşan yakınmalar genellikle karın sağ-üst kısmında ağrı, bu ağrının sağa doğru yayılması ve sırtta sağ tarafta da hissedilmesi, bulantı ve bazen kusma atakları şeklindedir. İltihaplanma varsa tabloya ateş de eklenir. Bu ağrılı ataklar genellikle yağlı ağır bir yemeğin ardından başlar ve 1-5 saat civarında seyreder. Safra kesesi taşlarının diğer yol açtığı hastalık daha seyrek olarak da safra kesesinde bulunan büyük bir taşın kese duvarını uzun sürede delerek, bağırsağa geçmesi ve ince bağırsağın dar bir yerinde mekanik tıkanmaya neden olması bir başka komplikasyondur.”

TEK KESİ İLE AMELİYAT

Haberin Devamı

Kapalı safra kesesi ameliyatlarında normalde karın duvarına kalem çapı büyüklüğünde 3-4 delik açıldığını belirten Op. Dr. Telciler, ancak dünyada ilk kez 2007 yılının mayıs ayında uygulanan ve ‘tek kesi ile laparoskopik cerrahi (SILS) adı verilen yöntemde, göbek deliğinden yapılan yaklaşık 1.5-2 santimlik tek bir kesiyle ameliyatın gerçekleştirildiğini açıkladı. Bu tek delikten karın içine uç kısımlarının kıvrılma özelliği olan açılı özel aletler gönderildiğini bildiren Telciler, şunları söyledi: “Aletler karın içine girildiğinde birbirinden ayrılarak rahat kullanıma imkan vermektedir. Ayrıca uygulamayı kolaylaştırmak için bazen safra kesesi, karına gönderilen bir sütür yardımıyla karın duvarına asılabilmektedir. Böylelikle normal anatomik özelliklere sahip ve komplike olmayan safra kesesi patolojilerinde bu teknik rahatlıkla uygulanabilmektedir. Göbek deliğinden girildiği için sadece göbeğin içinde, anlaşılmayacak kadar küçük estetik bir dikiş izi olmaktadır. Bu nedenle yöntem, kozmetik açıdan da tercih nedeni olmaktadır. Bu tekniğin güvenilirliğinin ve uygulanabilirliğinin yanı sıra daha az ameliyat sonrası ağrı ve daha erken günlük hayata dönüş gibi avantajları da olabilmektedir. Tek kesiden laparoskopik cerrahi uygulamaları hastanemizde de uygulanmaya başlayan bir yöntem.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!