Tarımsal sorunlar ve çözüm önerileri

Güncelleme Tarihi:

Tarımsal sorunlar ve çözüm önerileri
Oluşturulma Tarihi: Mart 23, 2023 23:47

SÖKE’nin tarım ve gıda vizyonu üzerinde çalışırken mutlaka görüş ve önerilerini almamız gereken kuruluşlardan biri de İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü... Bu çerçevede İlçe Müdürü Zeki Berhuni’le bir görüşme yaptık. Berhuni, görüşmeden sonra tam 15 dosya gönderdi. Kimi ilçenin genel sorunları ve çözüm önerileri, kimi de ürün odaklı yazılardı. Tabii Söke denilince akla hemen ‘beyaz altın’ pamuk geliyor. Dolayısıyla görüş ve öneriler pamukla başlıyor.

Haberin Devamı

Tarımsal sorunlar ve çözüm önerileri

Pamukta çeşitliliğin azaltılması ve Söke pamuğunun kalite değerinin korunması. 

Pamuk hasadında kalitenin korunabilmesi için valilik tebliği gereği Kalite Koruma Komisyonu faaliyetlerinin devam ettirilmesi. 

‘İyi pamuk’ üretim çalışmalarının Ulusal Pamuk Konseyi (UPK) himayesinde teşvik edilmesi. 

Bölgeye uyumlu birkaç çeşit belirlenerek ekiminin teşviki. 

Jeotermal tesis, sanayi ve evsel atıklarla kirlenen Menderes Nehri ve Bafa Gölü’nün Söke Ovası’nın tarım ve su ürünleri üretimine olumsuz etkilerinin azaltılması. 

Civar il ve ilçelerde bulunan jeotermal tesisler, sanayi kuruluşları ve evsel atıkların sulama ve balıkçılık kaynağımız olan Menderes’e en az zarar verecek düzeyde kontrol altına tutulması ve havza denetimlerinin sıklaştırılması. 

Haberin Devamı

Menderes Nehri kıyısındaki arazilerde taban suyu sorunu ve taşkınların olması. 

Drenaj (tahliye) tesisi çalışmalarının DSİ ile birlikte Sulama Birliği’nce acilen yapılması ve taşkın koruma kanallarının tahliye yatak temizlik ve kenar onarım ve tahkim çalışmalarının zamanında yapılması. 

Ovanın ihtiyaç fazlası aşırı tarım ilacı ve kimyevi gübre kullanımına maruz kalması. 

Üreticilerimiz daha fazla ürün almak amacıyla aşırı gübreleme ve zirai ilaçlama yapıyor. Bu konuda eğitim ve örnek uygulamalar (tarla denemeleri-demonstrasyon) yapılarak üretici alışkanlıklarının olumlu yönde değiştirilmesi çalışmalarımız devam ediyor. 

Milli Park ormanlık alanından arıcılık sektörünün daha fazla yararlanma imkanlarının sağlanması. 

Milli Parklar Şefliği ile yapılan görüşmelerde 2018 için geçici konaklama yaptırıldı, 2019’dan itibaren de alanın kademeli olarak arı konaklamalarına tahsis edileceği bilgisi alındı. 

Pamukta ve diğer ürünlerde fiyat dalgalanmalarının azaltılması maksadıyla lisanslı depo inşa edilmesi için Argavlı’daki 73 dekarlık mera alanında ilgili tahsis çalışmaları başlatıldı. 

Mülkiyeti ihtilaflı ve fiili kullanımı tarımsal üretim amaçlı olan arazilerimizin Çiftçi Kayıt Sistemi’ne (ÇKS) kayıt yapılamaması, kayıt dışı kalması ve desteklemelerden yararlanamaması. 

Haberin Devamı

ÇKS Yönetmeliği’ndeki fiili kullanım durumunda değişiklik yapılması (fiili kullanımda itirazların değerlendirmeye alınmaması) ya da İlçe Tahkim Komisyonu’na bu konuda yetki tanınmasıyla sorun giderilebilir. 

Kiralama ile avcılık yapılan Bafa Gölü ve Karina Kalyanı’ndaki teknelerin çoğunun avcılık ruhsatının bulunmaması. 

Uygun şartları temin eden balıkçılarımıza (tekne sahipliği belgesi, bağlama kütüğü) müracaatları halinde geçici ruhsat verilebilecek.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!