Tarihi okulda ‘askıda eğitim’

Güncelleme Tarihi:

Tarihi okulda ‘askıda eğitim’
Oluşturulma Tarihi: Aralık 05, 2022 11:49

Kentimiz İzmir Derneği’nin Konak Belediyesi ile yürüttüğü sosyal girişim Kontak -Yenilikçi Öğrenme Merkezi’nde yüzlerce çocuğun hayatına dokunuluyor. Son olarak hayata geçen projeyle maddi durumu olmayan öğrenciler bilim eğitimi veriliyor.

Haberin Devamı

Erkan İYİGÜNGÖR/HÜRRİYET

Aslında hikaye bundan tam 100 yıl önce başladı. Şu an KONTAK -Yenilikçi Öğrenme Merkezi binasının bulunduğu yapı 1922 yılında ilkokul olarak hizmete başladı. O zamanlar İstiklal Erkek Numune Mektebi ismiyle faaliyete başlayan okul, İzmir’de cumhuriyet öncesi faaliyet gösteren 44 okuldan bir tanesiydi. Ancak zaman içinde terk edildiği ve sahipsiz kaldığı için metruk bir yapıya dönüştü. 2018 yılında Konak Belediyesi ve Kentimiz İzmir Derneği iş birliği yaptı ve İzmir Kalkınma Ajansı’nın Kültür Varlıklarının Korunması ve Yaşatılması Mali Destek Programı’na başvuruldu. TARKEM’in de iştirakçi olarak yer aldığı projenin restorasyon ve işlevlendirme çalışmaları, 2021 Nisan ayında tamamlandı. Kontak-Yenilikçi Öğrenme Merkezi ismiyle Eylül 2021’de yeniden çocuklarla buluşan yapı, Kentimiz İzmir Derneği’nin Konak Belediyesi ile yürüttüğü bir sosyal girişim olarak karşımıza çıkıyor. Merkezin kuruluş amacı özellikle çevresinde bulunan maddi imkanı kısıtlı çocuk ve kadınlara fırsat eşitliği sağlamak.

Haberin Devamı


Projelerle ilgili bilgi veren KONTAK Koordinatörü Halis Hakyemezoğlu, “Merkezin bulunduğu İkiçeşmelik bölgesi, günümüzde kente iç ve dış göç ile gelen aileleri karşılıyor ve ekonomik açıdan dezavantaja sahip ailelere ev sahipliği yapıyor. Türkiye’nin kırsal bölgelerinde olduğu kadar metropol kentlerinin çeperlerindeki mahallelerde de kaliteli eğitim olanaklarından yeterince yararlanamayan dezavantajlı bir nüfus bulunuyor. Kontak, özellikle bu mahallelerdeki çocuklara bilimi sevdirmek üzere çok çeşitli atölyeleri ücretsiz düzenliyor. Düzenlenen atölyeler sayesinde çocukların okul dışı öğrenme süreçlerine katkı sağıyoruz. Bölgedeki sosyo-ekonomik açıdan dezavantajlı grupların eşit oranda bu imkanlardan yararlanması hedefleniyor. Ancak İzmir’de sosyo-ekonomik açıdan dezavantajlı 6-18 yaş aralığındaki grupların okul dışı “nitelikli eğitime” ücretsiz erişebilmesi bağlamında Kontak ilk ve tek sosyal girişim olarak yerini alıyor” diyor.

Tarihi okulda ‘askıda eğitim’

Haberin Devamı

DOKUNMAMAK YASAK!
Eğitim felsefelerinin dört ana başlıkta toplandığını belirten Hakyemezoğlu, başlıkları şöyle açıklıyor: “Bunlardan ilki Yaşayarak Öğrenmek. Bu kapsamda bilimi odağımıza koyuyoruz; araştırıyoruz, deniyoruz ve uygulayarak öğreniyoruz. Genellikle atölye katılımcılarımıza ilk öğretimiz de ‘Burada dokunmamak yasak!’ oluyor. KONTAK’ta çocuklar dokunmaya, uygulamaya ve üretim sürecine bizzat dahil ediliyor. ‘Evrensel Düşünmek’ ikinci felsefemizi oluşturuyor böylelikle çağdaş yaklaşımları takip ediyoruz; sürekli yeni keşifler yaparak, gelişiyoruz. Hayvanları, bitkileri, doğayı sevdiğimiz ve sürdürülebilir bir gelecek için çalıştığımız için ‘Doğayı Sevmek’ felsefesini bir diğer odağımıza alıyoruz. Son olarak da ‘Değerlerini Bilen’ saygılı, yardımsever bireyler yetiştirmeyi hedefliyor ve kültürel değerlerimize sahip çıkıyoruz.

Haberin Devamı

Tarihi okulda ‘askıda eğitim’

‘BAĞIŞLARINIZI BEKLİYORUZ’
Merkezde ‘Askıda Eğitim’ projesini başlattıklarını ve bağışçıların projeye büyük destek verdiğini ifade eden Hakyemezoğlu şöyle devam ediyor: “Hayırsever bireyler ya da kurumların mali yardımları sonucunda oluşan fon, daha önceden Kontak’a başvuru yapmış ve ihtiyaç sahibi olduğu onaylanmış çocuklara atölye bursu olarak geri dönüyor. Hayırseverler, dilerlerse www.kontak.org.tr adresinden ya da merhaba@kontak.org.tr’ye e-posta göndererek yardımda bulunabiliyor. Çocuklar bu burs sayesinde Kontak’ta düzenlenen atölyelere ücretsiz katılıyor. En son Almanya’da yaşayan gurbetçi vatandaşlarımızın kurmuş olduğu Ege Gönüllüleri Derneği’nden Askıda Eğitimimiz için bir destek geldi, onlara da çok teşekkür ediyoruz. Bu vesileyle röportajın okurlarını hem böyle anlamlı bir projeye destek olmaya hem de bu projenin birer faydalanıcısı olmaları için başvuruya çağırıyoruz.”

Haberin Devamı


Destek veren kuruluşları da anlatan Hakyemezoğlu, “Çocuk ve gençlerin, 21. yüzyıl becerilerine sahip, üretken ve duyarlı dünya vatandaşları olarak yetişmelerine katkı sağlamak için çalışmalarımıza güç veren pek çok kuruluş bulunuyor. Bu kuruluşların başında Konak Belediyesi geliyor. Tüm bağışçı ve sponsorlarımız ile çocukların ihtiyaçlarına uygun farklı destek modelleri geliştiriyoruz. Örneğin Çimentaş Eğitim ve Sağlık Vakfı ile 2022-2023 yıllarını kapsayan bir güç birliği yarattık. Bu kapsamda toplamda 500 çocuğa ücretsiz bir şekilde atölyeler düzenliyoruz. Ayrıca Kentimiz İzmir Derneği ve Konak Belediyesi’nin ekipleri, merkezin finansal, kurumsal ve operasyonel sürdürülebilirliğini sağlamak adına çalışan en büyük destekçiler arasında yer alıyor.”

HANGİ EĞİTİMLER VERİLİYOR?
Bugüne kadar 600’ün üzerinde çocuğu ulaşan ve gelecek yıl bu sayıyı ikiye katlamak isteyen merkezin en çok talep gören ve çocuklar tarafından beğenilen atölyeleri arasında ‘Robotik Kodlama’ yer alıyor. ‘Astronomi’de ise “Evrende yalnız mıyız?”, “Başka gezegenlerde hayat var mı?”, “Dünyanın ötesi nasıl?”, “Evren nasıl oluştu?” gibi sorulara yanıt aranıyor. Astronomlar ile planetaryum sunumları izleniyor; teleskop ile gökyüzünü gözlemleniyor. En yeni atölye ise ‘Kültürel Miras’. Bu atölye ile temel amaç çocukların İzmir’in kültürel zenginliklerinin farkına varmalarını sağlamak ve onlara kentlilik bilinci kazandırmak.

BİRÇOK ÖDÜL KAZANILDI
Çok yeni bir merkez olmamıza rağmen çok sayıda çocuğa ulaştık. Hem çocuk hem de ailelerine dokunduğumuz farklı durumlar ile karşılaştık. Burada sahip olduğumuz işletme modeliyle gerçekten çok özeliz. İzmir’deki diğer belediyeler ve sivil toplum kuruluşları için örnek model niteliği taşıyoruz. Merkez 2020 yılında daha eğitime kapılarını açmazken Sürdürülebilirlik Akademisi tarafından düzenlenen Sürdürülebilir İş Ödülleri’nde “İş birliği” ödülü kazandı. Türkiye İMSAD ve Çevre Dostu Yeşil Binalar Derneği ortaklığında düzenlenen törende Geleceğe Yatırım Ödülüaldı. Bursiyerlerin oluşturduğu ‘Çimentaş Robotik Takımı’, Bursa’da düzenlenen ‘Gelecek Nesil Bilim Turnuvası‘na katıldı. Takım “Mühendislik Ödülü” kazanırken, takımın koçu da “Takım Koçu Ödülü” sahibi oldu. Kentimiz İzmir Derneği yine hem Kontak-Yenilikçi Öğrenme Merkezi hem de yürüttüğü diğer projeleri ile ‘The Stevie Awards’da STK kategorisinde ‘Yılın Kuruluşu Gümüş Ödülü’ kazandı.

YENİ PROJELER YOLDA
Merkez ‘açık kapı’ mantığıyla çalışıyor. Akademi, özel sektör, vatandaş ya da diğer sivil toplum kuruluşları ile yeni proje fikirleri geliştiriliyor. En yeni projeler arasında İsmetpaşa İlkokulu için hazırlanan “Kültürümü ve Hikayemi: Koru, Tanıt, Paylaş” var. İsmetpaşa İlkokulu’nun yirmi öğrencisi ile altı ay sürecek disiplinler arası bir yolculuğa çıkıldı. Kontak’taki ekibin teknik ve kurumsal kapasitesini artıracak Avrupa Hareketlilik Programı’na dahil olundu. Son olarak da sürdürülebilirliğin çevresel boyutuna katkı sunmak üzere çalışmalara başlandı. Ulusal ve uluslararası arenadaki robotik kodlama turnuvalarına hazırlanan iki ortaokul grubu bir de ilkokul grubu olmak üzere üç ayrı takım var. Bu takımlar Şubat 2023 tarihinde düzenlenecek turnuva için sosyal fayda üretecekleri bir de proje geliştiriyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!