Tansiyonda yaşam değişikliği önemli

Güncelleme Tarihi:

Tansiyonda yaşam  değişikliği önemli
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 25, 2021 04:13

Türkiye’de nüfusun yüzde 30’undan fazlasında bulunan ve ciddi bir rahatsızlık olan hipertansiyonun görülme sıklığı yaş ilerledikçe daha çok artıyor.

Haberin Devamı

 

Özel Sağlık Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Farıd Ismayılov, hastalığın ölüme varabilecek komplikasyonlara neden olabileceği konusunda uyarıda bulundu. Dr. Ismayılov, “Genetik yatkınlık, aşırı tuz tüketimi, tuz atılımında renal bozukluk, stresli kişilik yapısı, sempatik sinir sisteminin fazla çalışması, obezite-insülin direnci, düşük doğum ağırlığı, aşırı alkol, sigara, sedanter yaşam, polisitemi, düşük potasyum alımı hipertansiyonun başlıca nedenleri arasında yer alıyor. Hastalık kendisini halsizlik, yorgunluk, isteksizlik, baş dönmesi ve baş ağrısı, bulanık ya da çift görme, kulak çınlaması, burun kanamaları, nefes darlığı, düzensiz kalp atışı ve kalp ağrısı, bacaklarda şişlik olarak gösteriyor” dedi.

Haberin Devamı

SİGARA VE ALKOLDEN UZAK DURUN

Tedavide hastalara öncelikli olarak yaşam tarzı değişikliği önerdiklerini söyleyen Dr. Farıd Ismayılov, “Diyette tuz kısıtlaması, düzenli fiziksel aktivite, sigara ve alkolün kesinlikle bırakılması önerilir. Yaşam tarzı değişikliklere uyum sağlayamayan ya da değişikliklere rağmen tansiyonu regüle olmayan hastalara ilaç tedavisi başlanır. İlaçların düzenli alınması ve doktora danışılmadan doz ayarı yapılmaması önerilir. Hipertansiyonun komplikasyonları ve buna bağlı ölüm oranı kan basıncı yüksekliğiyle doğru orantılı olarak artar” ifadelerini kullandı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!