Tanı koymaya yardımcı işlemler: Endoskopi ve Kolonoskopi

Güncelleme Tarihi:

Tanı koymaya yardımcı işlemler: Endoskopi ve Kolonoskopi
Oluşturulma Tarihi: Ocak 30, 2024 04:41

Özel Alfa Tıp Merkezi Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Yurdalan Altunsoy, endoskopi ve kolonoskopinin tanı koymaya yardımcı önemli işlemler olduğunu söyledi. Aynı gün sonuçların hastaya bildirildiğini ifade eden Op. Dr. Yurdalan Altunsoy, şüpheli görülen alanlardan biyopsi alınarak kanser oluşumuna karşı patolojik inceleme yapıldığını kaydetti. Endoskopinin vücudumuzda kapalı bir alanı ucunda kamera olan fiberoptik araçla inceleme ve görüntüleme yapma işlemi olarak tanımlandığını söyleyen Altunsoy, “Sindirim kanalı endoskopisi ağızdan bağırsağın son kısmına kadar olan bölgeyi endoskopla inceleme yöntemidir. Bu işlemle incelenen bölgedeki hasta veya problemli alanı görüp gerekli durumda tanı için biyopsi alınır. Bazı durumlarda poliplerin alınması, aktif sindirim sistemi kanamalarının durdurulması gibi tedavi için işlemler yapılır” dedi.

Haberin Devamı

 

ANESTEZİ ALTINDA YAPILIR

Endoskopinin yutma güçlüğü, geçmeyen mide şikayetleri, kusma, geçmeyen ve adı konamayan karın ağrıları, kabızlık, geçmeyen ishal, bağırsak alışkanlıklarında değişiklik, dışkıda kanama olması, adı konmayan kansızlık ve kilo kaybı şikayetleri ile gelen hastalarda endoskopik inceleme yapıldığını söyleyen Altunsoy, “Endoskopi öncesi hastalar kısa bir hazırlık sürecinden sonra endoskopi ünitesine alınır. İşlem anestezi altında herhangi bir ağrı veya sıkıntı duymadan yapılmaktadır. Endoskopi ve kolonoskopi sonuçları aynı gün çıkabilmektedir” diye konuştu.

BİYOPSİ İNCELEMESİ

Sindirim kanalındaki endoskopik görüntülemede şüpheli görülen alanlardan biyopsiler alındığını söyleyen Op. Dr. Yurdalan Altunsoy, sözlerine şöyle devam etti: “Kolonda daha fazla görülen polipler vücutta kaldıkları zaman kanserleşme riski taşımaktadır. Bu yüzden polipler işlem sırasında alınabilmektedir. Hastalar işlemden 12 saat sonra evine gönderilmektedir. Patolojik tetikler sonuçları takriben 10 gün sonra çıkmaktadır.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!