Şişkinlik ve halsizliği olanlara SİBO Testi

Güncelleme Tarihi:

Şişkinlik ve halsizliği olanlara SİBO Testi
Oluşturulma Tarihi: Mart 29, 2022 14:32

İzmir’deki Talatpaşa Tıp Laboratuvarları Biyokimya Uzmanı Prof. Dr. Ahmet Var, “İncebağırsakta aşırı bakteri çoğalması” anlamına gelen SİBO’nun Türk toplumunda yüzde 20 görülme sıklığına sahip olduğunu söyledi.

Haberin Devamı

 Prof. Dr. Var, SİBO’nun ‘huzursuz bağırsak sendromu’ başta olmak üzere, fibromyalji, gül hastalığı, egzama, hashimato, çölyak ve depresyon gibi birçok hastalıkta görülebildiğini belirtti. Prof. Dr. Ahmet Var, “Sağlıklı bir sindirim işlevinin gerçekleşebilmesi için sindirim sistemindeki bakterilerin çok önemli bir yeri var. Floramızı oluşturan ve ağırlığı 1.5 kilo olan bu bakteriler bizim doğal bir parçamız. Yüzde 85’ini yararlı bakterilerin oluşturduğu bağırsak floramızın çok büyük çoğunluğu kalınbağırsakta yer alır. Başta mide asidi olmak üzere bazı savunma mekanizmalarımız incebağırsakta fazla sayıda bakteri bulunmasına engel olur. Bu savunma mekanizmaları zayıflayınca ve yanı sıra antibiyotikler ile mide koruyucu ilaçların hatalı kullanılmaları, yanlış beslenme, hormonlu ve pestisitli sebze-meyvelerin tüketilmesi, kronik alkol alımı ve sindirim sistemine cerrahi girişimler gibi bazı etkenler SİBO oluşumuna neden olur. İncebağırsakta artan bakteriler yediğimiz gıdalara ortak olurlar ve besinleri fermente ederek insan vücudunda üretilmeyen hidrojen ve metan gazları açığa çıkar. Bunun sonucunda özellikle yemek sonrası meydana gelen gaz ve şişkinlik, kramp tarzı ağrılar, ishal, kabızlık, reflü gibi belirtiler görülür. SİBO ilerledikçe baş ağrısı, yorgunluk, halsizlik, fibromiyalji, depresyon, egzama, gül hastalığı, hashimato ve çölyak gibi otoimmün hastalıklar eşlik edebilir” dedi.

Haberin Devamı

BAŞARILI SONUÇLAR VERİYOR
SİBO tanısı koymada yüzde 90’ın üzerinde başarı elde ettiklerini ifade eden Prof. Dr. Var, “SİBO tanısı için zor ve pahalı olan bakteri sayımı yerine, kullanımı kolay ve düşük maliyetli olan SİBO nefes testini seçmek hastalara avantaj sağlıyor. Bu testin kullanımından önce hazırlık aşamaları bulunuyor. Eğer hasta antibiyotik kullanmışsa mutlaka üzerinden 4 hafta geçmesini bekliyoruz. Hastanın testten 24 saat öncesi uygulaması gereken, yüksek lifli gıdaların ve fermente olabilen şekerlerin kısıtlandığı 1 günlük diyeti var. Son 12 saat aç kaldıktan sonra hastaya 10 gram laktüloz 1 su bardağı suda çözülerek içiriliyor. 2 saat boyunca hastadan alınan nefes örnekleri analiz edilerek SİBO olup olmadığı ortaya konuyor” diye konuştu.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!