Sinüzitin tedavisi mümkün

Güncelleme Tarihi:

Sinüzitin tedavisi mümkün
Oluşturulma Tarihi: Eylül 08, 2021 16:55

BATI Göz Sağlık Grubu KBB Uzmanı Op. Dr. Ahmet Sarı, sinüzit tedavisi hakkında bilgi verdi.

Haberin Devamı

“Sinüsler burun etrafında bulunan hava boşluklarıdır” diyen Op. Dr. Ahmet Sarı, “Bulundukları yere göre isimlendirilir. Sinüsler özel kanallar aracılığıyla burun boşluklarına açılırlar. İçleri hava ile doludur. Burun boşlukları ve sinüsler aynı özellikteki örtücü tabaka ile bir bütün olarak kaplanmışlardır. Bu tabaka sürekli olarak temizleyici bir salgı yapar ve bu salgı tabakanın üzerindeki titrek tüyler aracılığı ile sinüslerin kendilerine ait kanallarından burun boşluğuna boşaltılır” dedi.

ENFEKSİYONA DİKKAT

Op. Dr. Ahmet Sarı, şöyle devam etti: “Sinüzit, sinüslerin enfeksiyonuna/iltihaplanmasına verilen isimdir. Genellikle aynı örtücü tabaka bir bütün olarak etkilendiği için “Rinosinüzit” olarak isimlendirilir. Sinüslerde enfeksiyon gelişmesi sinüslerin çalışmasında bazı bozukluklar sonucu olur, bunlar sinüslerin özel kanallarının tıkanması, titrek tüylerin çalışma bozukluğu, sinüs içinde yapılan salgının boşaltılamayarak içeride birikimidir, bunun sonucunda bakteri üremesi için uygun bir ortam oluşur. Sinüzitin en sık karşılaşılan nedeni üst solunum yolu enfeksiyonlarıdır.”

Haberin Devamı

UÇAK YOLCULUĞU TETİKLER

“Enfeksiyon sırasında sinüslerin burun boşluğuna açılan kanallarının örtücü tabakanın şişkinliği nedeniyle tıkanması buna yol açar” diyen Op. Dr. Ahmet Sarı, “Enfeksiyon nedeni bakteri ya da virüs olabilir. Sinüzitin bir diğer nedeni de alerjidir. Sinüzite eğilimi arttıran diğer faktörler arasında; diş kökü iltihapları, burun orta bölmesinin eğrilikleri, burun boşluklarında yer kaplayan polipler, yabancı cisimler, burun tamponları ve tümörler sayılabilir. Ayrıca yüzme veya uçakla yolculuklar sırasında oluşabilecek basınç değişiklikleri de sinüslerin kanallarını tıkayarak sinüzite yol açabilir.”

BOL SIVI ALINMALI 

AHMET Sarı, hem belirti hem de tedaviyle ilgili şu bilgileri verdi: “Akut sinüzitte etkilenen sinüse göre değişik bölgelerde hissedilebilir, yanaklarda, üst dişlerde, alında, gözlerin çevresinde, gözlerin arasında, başın arkasında hissedilebilir. Başın öne doğru eğilmesiyle ağrıda artış olur. Kronik sinüzitte genellikle ağrı olmaz. Basınç hissi, burun tıkanıklığı, burun akıntısı, öksürük, halsizlik, ateş diğer belirtilerdir. Akut sinüzitlerde genellikle ilaç tedavisi uygulanır, antibiyotik, burun açıcı spreyler, ağrı kesici ilaçlar kullanılır. Tedaviyi düzenleyen doktorun önerilerine, antibiyotiğin kullanma süresine mutlaka uyulmalıdır. Ayrıca bol sıvı alınmalı, sigara ve duman kesinlikle olmamalıdır. Kronik sinüzitlerde, ilaç tedavisine cevap vermeyen sık tekrarlayan akut sinüzitlerde cerrahi tedavi uygulanır. En sık uygulanan sinüs ameliyatı; fonksiyonel endoskopik sinüs cerrahisidir. Bu ameliyatta yüz ve ağız içine kesiler yapılmadan hastalıklı sinüse ulaşılması ve sinüsün temizlenmesi mümkündür, ayrıca sinüzite eğilimi arttıran bir bozukluk varsa o da düzeltilir.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!