Sihirli Kalemler hem yazdı hem oynadı

Güncelleme Tarihi:

Sihirli Kalemler hem yazdı hem oynadı
Oluşturulma Tarihi: Mart 27, 2024 11:44

Sihirli Kalemler hem yazdı hem oynadı

Haberin Devamı

Nevra UÇKAÇ / İZMİR, (DHA)-İZMİR'in Seferihisar ilçesinde 4 yıl önce özel eğitim, kaynaştırma ve diğer sınıflardan öğrencilerin katılımıyla kurulan Sihirli Kalemler Tiyatro Topluluğu kendi yazdıkları hikayeleri tiyatroya uyarladı. Sahneleri olmadığı için koridorlarda ve sınıflarda oyunlarına 20 dakikalık teneffüslerde hazırlanan ve aralarında otizmlerinde bulunduğu öğrenciler, 16 Mayıs Engelliler Haftası'nda "Göçmen Kuş Pigi' isimli oyunlarını ikinci kez sahnelemeye hazırlanıyor.

Seferihisar Muharrem Gülpınar Ortaokulu öğrencileri, 4 yıl önce hikayeler yazdı. Öğrencilerin hikayeleri 'Renkli Düşlere Yolculuk' adı altında bir kitapta toplandı. Öğrencilerin kitaptaki hikayelerinden esinlenilerek 'Renkli Çocuk' ve 'Göçmen Kuş Pigi' adında iki de tiyatro oyunu hazırlandı. Ardından da okulun özel eğitim, kaynaştırma ve diğer sınıflardan öğrencilerin katılımıyla bir tiyatro grubu oluşturup, 'Sihirli Kalemler Tiyatro Topluluğu' adı verildi. 3'ü ağır düzeyde otizmli, 9'u hafif düzeyde zihinsel engelli 12 öğrencinin de aralarında bulunduğu Sihirli Kalemler Tiyatro Topluluğu, ilk olarak 'Renkli Çocuk' oyunuyla 4 yıl önce Seferihisar Çağan Irmak Kültür Merkezi'nde sahneleye çıktı. Geçen eylül ayında 'Göçmen Kuş Pigi' oyununu sahneleyen Sihirli Kalemler Tiyatro Topluluğu şimdi ise 16 Mayıs Engelliler Haftası'nda oynayacakları oyuna hazırlanıyor.

Haberin Devamı

'KENDİ KAHRAMANLARINI TİYATRO SAHNESİNE TAŞIDIK'

Seferihisar Muharrem Gülpınar Ortaokulu'nda 7 yıldır görev yapan Özel Eğitim Öğretmeni Hülya Baydoğan, özel öğrencilerin diğerleriyle kaynaşması ve kendilerini geliştirebilmesi için tiyatro topluluğuyla birlikte rol almalarını sağladıklarını belirtip, "İlk oyunumuz Renkli Çocuk'tu.Sabırla çalışan çocuklar sahneye çıktıklarında büyük gurur yaşadılar. 30 kişilik oyuncu grubunda özel eğitim, kaynaştırma ve normal sınıflardan çocuklar vardı. Oyuncularımız arasında sevgi evlerinde kalan çocuklar da yer alıyor. Hepsi heyecanlıydı. Bu oyundaki 'Süslü Korkuluk', 'Mor Burun' öğrencilerin kahramanıydı. Kendi kahramanlarını tiyatro sahnesine taşıdık. Oyunumuz çok beğenildi. Sonra Sihirli Kalemler Topluluğu olarak kulüp çalışmasına başladık" dedi.

'SAHNEYE ÇIKTI VE PARLADI'

Haberin Devamı

Okuldaki iki ayrı sınıfta eğitim gören 11-14 yaş aralığındaki 3'ü ağır düzeyde otizmli, 9'u hafif düzeyde zihinsel engelli 12 öğrencinin de tiyatro oyununda rol aldığına dikkati çeken Baydoğan, "Özel çocuklar tiyatro sayesinde özgüven kazanıyor. Özel çocukların ne kadar başarılı olabildiğini ve neler yapabileceklerini göstermiş oluyorlar. Kendilerini ifade etme becerileri gelişti. Seyirciyle iletişim kurma becerisi kazandılar. Bir öğrencimiz kendi yazdığı hikayedeki periyi canlandırdı. Ailesi de ona güvenmiyordu. Sahneye çıktı ve parladı. Kendini mutlu hissetti. Aralarında konservatuvara gitmek isteyenler var" diye konuştu.

'KORİDOR VE SIFLARDA HAZIRLANIYORLAR'

Haberin Devamı

Koridorlarda ve sınıflarda oyunlarına 20 dakikalık teneffüslerde hazırlandıklarını anlatan Baydoğan, şöyle devam etti:

"Sahnemiz yok, müzik odamız yok. İlk oyunumuz Renkli Çocuk'u sahnelerken kostümleri velilerimiz dikti. Tüm imkansızlıklara rağmen öğrencilerimiz kendilerini gösterebilmenini mutluluğunu yaşıyor. 16 Mayıs Engelliler Haftası'nda da bir oyun sahneleyeceğiz."(DHA)

FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!