Sigara bağımlılığından nasıl kurtulabilirim?

Güncelleme Tarihi:

Sigara bağımlılığından nasıl kurtulabilirim
Oluşturulma Tarihi: Şubat 27, 2024 03:32

Prof. Dr. Ahmet Ozan Kınay, sigarayı bırakma yöntemleri hakkında bilgiler verdi.

Haberin Devamı

 

 

Sigara alışkanlığının dünyada ve ülkemizde çok önemli bir halk sağlığı sorunu olduğunu hatırlatan İzmir Tınaztepe Üniversitesi Özel Galen Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Ahmet Ozan Kınay, “İnsanların yaklaşık yüzde 30’unun ölümünden direkt ya da dolaylı olarak sigaranın sorumlu olduğunu bilinmektedir” dedi.

“70’li yıllardan beri gelişmiş ülkelerde sigara içme oranları giderek azalırken bizim gibi gelişmekte olan ülkelerde ne yazık ki kullanım sıklığı artmaktadır” diyen Prof. Dr. Ahmet Ozan Kınay, “Sanılanın aksine sigara vazgeçilebilir bir alışkanlıktır. Rakamsal olarak ifade etmek gerekirse ABD 'de 36 milyon kişi, Fransa'da 8 milyon, İsviçre'de 1 milyon kişi çeşitli önlemler ve eğitimler sayesinde sigarayı bırakabilmişlerdir” diye konuştu.

 

Haberin Devamı

DAVRANIŞÇI YÖNTEMLER

 

“Biz hekimler karşılaştığımız her hastayı sigara alışkanlığı açısından sorgulamalı ve bırakma konusunda öneriler de bulunmalıyız” diyen Kınay, şöyle devam etti: “Ancak sadece önermekle yetinmek sigaranın bırakılması konusunda başarılı olamamaktadır. Sigaranın bırakılmasına yardımcı olabilecek pek çok yöntem söz konusudur. Bu yöntemlerden bir tanesi davranışçı yöntemlerin (hasta eğitimi yani bireysel yada grup terapileri vb. ) kullanılmasıdır. Eğitim programları diğer bir yöntem olarak karşımıza çıkmaktadır. Eğitim programları sayesinde irade ve motivasyonun güçlendirilmesi yolu ile sigaranın bıraktırılacağı düşünülmüş olsa da bu yöntem beklenildiği kadar başarılı olamamıştır.”

 

BİRDEN BİRE BIRAKILMALI

 

Halk arasında sigara markasının değiştirilmesi ya da daha düşük oranda nikotinli tipe geçilmesiyle sigaranın bırakılmasına yönelik bir yöntem olduğunu belirten Kınay, “Böylece nikotin alımının yavaş yavaş azaltılarak sigaranın bırakılması amaçlanmaktadır. Ancak bu yavaş yavaş azaltma yöntemleri kandaki nikotin düzeyine eşik değerin altına düşürülerek nikotin yoksunluk belirtilerinin ortaya çıkmasına neden olmaktadır. Bu durumda oldukça sıkıntı ve stres hisseden kişinin tekrar sigaraya dönme olasılığını arttırmaktadır. Sigaranın birden bire bırakılması ise kişinin nikotin yoksunluk belirtilerini yoğun olarak hissettiği oldukça zor dönem olmakla birlikte, yaklaşık bir haftalık süre sonunda bu belirtilerin şiddeti azalmakta ve sonraki günlerde birden bire bırakanlar yavaş yavaş azaltanlara göre daha ender olarak sigaraya yeniden başlamaktadır” şeklinde konuştu.

 

Haberin Devamı

ALTERNATİF YÖNTEMLER

 

Sigarayı bıraktırmaya yardımcı olacak yöntemlerden birinin de nikotin replesman tedavisi olduğunu söyleyen Prof. Dr. Ahmet Ozan Kınay, “Diğer bir ilaçla bırakmaya yardımcı olma tedavisi süresi içerisinde bupropion kullanımıdır. Alternatif yöntemlerden biorezonans rağbet görmektedir. Sigarayı bırakma polikliniklerinde uygulayıcı hekim hastaya uygun yöntemin seçilmesi konusunda yardımcı olacaktır” diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!