Ses estetiği ile istediğimiz ses tonuna kavuşabilir miyiz?

Güncelleme Tarihi:

Ses estetiği ile istediğimiz ses tonuna kavuşabilir miyiz
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 31, 2021 16:01

Doç. Dr. Erhan Demirhan, son yıllarda ses cerrahisi tekniklerindeki gelişmeler sayesinde ses tonunu değiştirmek, başka bir deyişle sesimizin akordunu yapmanın mümkün hale geldiğini açıkladı.

Haberin Devamı

ÜLKEMİZDE özellikle ses hastalıklarıyla ilgilenen sayılı hekimlerden olan KBB-baş boyun cerrahisi uzmanı Doç. Dr. Erhan Demirhan, kliniklerine başvuran kadın hastaların genellikle seslerinin kalın olmasından, erkek hastaların ise seslerinin ince olmasından yakındıklarını söyledi. Bazen seslerinin tonundaki bu bozukluğun çok ileri boyutlarda olabildiğini ve sosyal ortamlarda seslerinin yadırganması nedeniyle diğer insanlarla iletişim kurmaktan çekinir hale gelebildiklerini ifade eden Demirhan, “İleri derecede ince sese sahip olan erkek bir hasta, telefon konuşmalarında ‘hanımefendi’ şeklinde hitap edilmesinden ya da kalın ses tonuna sahip kadın hastalar da telefonda seslerinin erkek sesi olarak algılanmasından şikayetçi olabiliyor. Ses estetiği uygulamalarının önemli bir kısmını da cinsiyet değiştirme ameliyatı geçirmiş trans bireyler oluşturuyor.” Ses tonlarından memnun olmayan tüm hastaların ses estetiği ameliyatına aday olduklarını belirten Doç. Dr. Demirhan, “Bu hastaların ses estetiğiyle hayatları değişmekte ve yeni sesleriyle yeni bir hayata başlamaktadırlar. Ses estetiğinde uyguladığımız bir çok ameliyat tekniği var ve uygulayacağımız teknik, hastadan hastaya değişiklik gösteriyor” dedi.

UYGUN TEKNİK

Haberin Devamı

Ameliyat hakkında da bilgiler veren Demirhan, sözlerini şöyle sürdürdü: “Erkek hastalarda uyguladığımız ses kalınlaştırma ameliyatlarını genellikle hasta uyanıkken lokal anestezi altında, boyuna yapılan küçük bir kesiyle gerçekleştiriyoruz. Hastanın ihtiyacı olan sesteki kalınlaşma miktarına uygun teknik belirlendikten sonra, ameliyat sırasında hastayı konuşturarak gerekli ayarlamaları yapıyor ve istediğimiz ses tonuna ulaşıyoruz. Kadınlarda veya erkekten kadına cinsiyet değiştirme ameliyatı geçirmiş trans bireylerde uyguladığımız ses inceltme ameliyatları ise seçilen ameliyat tekniğine göre lokal veya genel anestezi altında gerçekleştiriliyor.”

SES RENGİ DEĞİL TONU DEĞİŞTİRİLİYOR

 DOÇ. Dr. Erhan Demirhan, hastaların sıklıkla ses estetiği ameliyatıyla çok beğendikleri bir sanatçının sesine sahip olup olamayacaklarını sorduklarını ifade ederek, uygulanan bu ameliyatların sadece gırtlakta yapılan değişikliklerle ses tonunu değiştirdiğini söyledi. Kişiye özgü ses renginin oluşmasında gırtlağın dışında dil, dil kökü, damak ile burun ve sinüs boşluğu gibi anatomik yapıların da rol oynadığını kaydeden Demirhan, “Ses estetiğiyle sesinizi beğendiğimiz birinin sesine dönüştürmek maalesef mümkün değil. Fakat ne olursa olsun, ses estetiği ameliyatları yüksek başarıyla uygulanmaktır ve ses estetiği sonrası hastalar yaş, cinsiyet ve fiziksel özelliklerine uygun bir sese kavuşmaktadırlar” dedi

Haberin Devamı

SES TELİ MUAYENESİ

SES estetiği öncesi yapılacak ses teli muayenesinin önemine vurgu yapan Doç. Dr. Erhan Demirhan, hastalarda ameliyat tekniğine, yapılan ses teli muayenesi ve ses analizi sonrasında karar verildiğini ifade etti

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!