Sanat ve Gastronomi Şöleni'nde taş ocaklarına tepki

Güncelleme Tarihi:

Sanat ve Gastronomi Şöleninde taş ocaklarına tepki
Oluşturulma Tarihi: Ekim 30, 2016 20:39

Sanat ve Gastronomi Şöleni'nde taş ocaklarına tepki

Haberin Devamı

İZMİR'in Çeşme İlçesi'nde, bulunan Türkiye'nin ilk ve tek Slow Food Köyü Germiyan'da düzenlenen Sanat ve Gastronomi Şöleni'nde, bölgedeki taş ocakları sanatçılar tarafından protesto edildi. Germiyan Köyü duvarlarına yaptığı resimlerle tanınan Germiyanlı Nuran Erden'de taş ocağındaki taşların üzerine boynu bükük çiçek resimleri çizerek protesto destek verdi.



Mayıs Ayı'nda Türkiye'nin ilk ve tek Slow Food Köyü olarak ilan edilen Çeşme'deki Germiyan Köyü'nde Sanat ve Gastronomi Şöleni düzenlendi. Kültür ve Sanatta Birliktelik Koordinasyon Kurulu tarafından organize edilen Germiyan Sanat ve Gastronomi Şöleni'ne çok sayıda İzmirli sanatçı, yazar, şair, gazeteci ile birlikte Çağdaş Özürlüler Derneği (ÇÖYDER) Genel Başkanı Vedat Başer, Uluslararası Aktivist Sanatçılar Birliği Başkan Ümit Yaşar Işıkhan, Tüm Yerel-Sen İzmir Eğitim ve Basın Sekreteri Özkan Felek, CHP Çeşme İlçe Başkanı Ekrem Oran, Çeşme Kent Konseyi Başkanı Hakan Kerman, CHP Disiplin Kurulu Üyesi Avukat Şehrazat Mercan, Çeşme Rotary Kulübü temsilcileri ve çok sayıda sanatsever katıldı.



KÖYA KAHVESİNDE SÖYLEŞİ



Şölen, Germiyan Köy Kahvesi'ndeki moderatörlüğünü Prof. Dr. Erkan Sevinç'in yaptığı gastronomi söyleşisiyle başladı. Söyleşi de söz alan Germiyan Slow Food Sözcüsü Sosyolog Engin Önen, Germiyan Gastronomisi hakkında bilgi verdi. Önen, "Germiyan'da susuz tarım yapılır. Karpuza, kavuna, bamyaya, börülceye su verilmez. Toprağının ekolojik yapısı, toprağın nemini koruması nedeniyle susuz üretim yapılabilmektedir. Bu da Germiyan için bir avantajdır. Ayrıca, Çeşme yarımadası, dünyada dalından zeytin yenilen tek bölgedir. Dalından toplanan olgunlaşmış hurma zeytin, salamura ve tuz ile işlem görmeden yenilebilmektedir. Zeytin yağı da bu bölgede çok özeldir. Rengiyle, tadıyla, asit oranıyla, aromasıyla çok özellikli bir yağdır. Germiyan'ın eski bir Türkmen köyü olması mutfağına da yansımıştır. Keşkek, Kaburga Dolması, Pirinçli Mantı, Karaköy Katmeri, Sütlü Bulgur, Çalkama, Damat Tatlısı, Kelle Peyniri, Kopanisti ve ekşi mayadan yapılan Germiyan Ekmeği ile Germiyan mutfağı gelenekleri yaşatmaya devam ediyor" dedi.



Şölene katılanlar, gastronomi söyleşisinin ardından Germiyan sokaklarında kurulan stantlarda, yöresel lezzetleri tatma fırsatını buldular. Şölen kapsamında, Germiyan'da "Toprak Ana" adıyla tanınan "Kopanisti Peyniri" ustası Ayşe Kabasakal, kopanisti peynirinin yapımı hakkında bilgi verdi.



TAŞ OCAĞINDAKİ TAŞLARA BOYNU BÜKÜK ÇİÇEKLER ÇİZİLDİ



Germiyan duvarlarına yaptığı resimlerle tanınan Nuran Erden, 29 Ekim tarihinde Germiyan duvarlarına yaptığı, RES, balık çiftlikleri ve taş ocaklarına olan tepkisini gösteren resim hakkında da bilgi verdi. Germiyan'ın girişinde yer alan, mahkemece 2 kez kapatılmasına karşın yeniden faaliyete geçmek için Bakanlığa başvuru yapılan taş ocağına giden katılımcılar yaşananları protesto etti. Germiyanlı duvar ressamı Nuran Erden de taşların üzerine çizdiği boynu bükük çiçeklerle, taş ocağından çıkan tozların doğaya verdiği zararı resmetti.



Germiyan Sanat ve Gastronomi Şöleni'nde, şair ve yazarlar, Zeynep Güner Batımor, Nevcivan Bahar Attila, Tülay Pırlant, Selmina Melikoğlu ve Ümit Yaşar Işıkhan, okurları için kitaplarını imzaladı. Aralarında gazeteci Okan Yüksel'in de bulunduğu şairler, okudukları şiirlerle şölene renk kattı. İzmir'den gelen grubun içinde yer alan Deniz Polat'ta konser verdi.



Şölen konserin ardından sona erdi.

Güneş ATAGÖZ / ÇEŞME (İzmir), (DHA)



FOTOĞRAF

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!