Sağlıksız yaşam tarzı karaciğeri yağlandırıyor

Güncelleme Tarihi:

Sağlıksız yaşam tarzı karaciğeri yağlandırıyor
Oluşturulma Tarihi: Şubat 27, 2024 03:35

Dr. Nermin Bayramova, karaciğer yağlanması ve sebepleri hakkında bilgiler verdi.

Haberin Devamı

 

Özel Alfa Tıp Merkezi İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Nermin Bayramova, son yıllarda toplumda karaciğer yağlanması oluşumunda artış gözlenmesinin en büyük sebeplerinden birinin hareketsiz yaşam ve sağlıksız beslenme şekli olduğunu söyledi. “Karaciğer yağlanması, karaciğer ağırlığının alkol ve alkol dışı sebeplerden dolayı yüzde 5‘ten fazlasının yağ olması anlamına geliyor” diyen Bayramova, şöyle devam etti: “Alkole bağlı olmayan yağlı karaciğer hastalığının iki çeşidi var: Basit yağlanma ve NASH (Non-Alkolik SteatoHepatit)... Alkole bağlı olmayan şekli toplumda 10 kişiden üçünde görülmektedir. Karaciğerde normalden fazla yağ birikimi iltihap ile birlikte ise bu hastalığa NASH denir. NASH, siroza ilerleyebilen bir hastalık olduğundan çok önemlidir. Hastalığın başlıca sebepleri arasında Tip-2 diyabet, insülin direnci, kilo alma, sağlıksız yaşam tarzı, sağlıksız beslenme, fiziki aktivitenin olmaması, karaciğere zararlı ilaç kullanımı, obezite, hızlı kilo verme yer almaktadır.”

Haberin Devamı

BELİRTİ VERMEDEN İLERLER

Karaciğer yağlanmasının sinsi bir hastalık olduğunu belirten Bayramova, “Hastalık hiçbir belirti vermeden ilerler. Sadece yorgunluk halsizlik gibi şikayetler olur. Başka bir hastalığın araştırılması ya da check-up sırasında kan testlerinde yükselme (AST ve ALT) veya ultrasonda karaciğerde büyüme ve yağlanma olarak karşımıza çıkar” diye konuştu.

TEDAVİYE HIZLICA BAŞLANMALI

Tanı konduktan sonra hastalığın ilerlememesi için tedaviye hızlı bir şekilde başlanması gerektiğini belirten Bayramova, şunları söyledi: “Hastalık tedavi edilmezse ilerler, fibroz ve siroz adını verdiğimiz durumlar oluşur. Fibroz, karaciğerde normal dokunun fibroz dokusunu almasıdır. Siroz ise geri dönüşümü olmayan bir süreçtir. Karaciğer yetmezliği ve karaciğer kanserine neden olabilir. O yüzden zamanında tedaviye başlanmalıdır. Tedavide ilk olarak hastanın yaşam tarzını değiştirmesi ve sağlıklı bir yaşam ve beslenme şekli benimsemesiyle başlar. Bu süreçte hasta, doktor ve diyetisyen bir uyum içerisinde çalışmalıdır. Fiziksel aktiviteler yaşam şekline dahil edilmelidir. Bu süreçte doktorunuz uygun görürse ilerleyen dönemde ilaç tedavisine de başlayabilir.”

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!