Sağlıklı büyümenin en önemli besini

Güncelleme Tarihi:

Sağlıklı büyümenin en önemli besini
Oluşturulma Tarihi: Eylül 29, 2021 04:16

DİYETİSYEN Hatice Nur Ege, emziklik döneminde beslenme ve anne süttü hakkında bilgiler verdi.

Haberin Devamı

Emzirmenin bebeğin sağlıklı büyümesi ve gelişmesi için en uygun beslenme yöntemi olduğunu dile getiren Ege, “Emzirme sırasındaki enerji ve besin öğelerine olan ihtiyaç, gebelikte olduğundan daha fazla. Emziklik döneminde süt üretimi için gerekli olan enerji iki kaynaktan sağlanır. Gebelik süresince vücut yağı olarak depolanan enerji ve günlük beslenmeyle besin gruplarından sağlanan enerji. Emziren anne hem kendi vücudundaki besin öğeleri depolarını dengede tutmak hem de salgıladığı sütün karşılığı olan enerji, protein, mineral ve vitaminleri almak için yeterli ve dengeli beslenmelidir. Aksi durumda kendi vücut depolarından harcar. Bu sebeple az süt salgılanmasına ve sağlığın riske girmesine sebep olur” dedi.

SİGARADAN UZAK DURUN

Anne sütüyle bebeğin ihtiyaçlarının karşılanabilmesi için günlük ortalama 700-800 ml süt salgılandığını anlatan Ege, şöyle devam etti: “Süt yapımı için günlük enerji gereksinmesine 500 kalorilik, normal protein gereksinmesine ise 15.20 gram eklenmeli. En önemli etkenlerden biride su. Yeterli düzeyde anne sütü bileşimi için yeterli miktarda sıvı almaya özen gösterilmeli. Günlük en az 10 bardak su içilmeli. Suyun yanı sıra besin değeri yüksek süt, taze meyve suları, meyve kompostoları gibi içecekler tercih edilmeli. Emziklik döneminde yapılan en büyük hatalardan biri düşük kalorilik diyet uygulamak. Bu şekilde yapılan diyetler süt veriminin azalmasına ve sütün besin değerinin azalmasına neden olur. Emziklik döneminde sigara ve alkol kullanılmamalı. Soğan, sarımsak, brokoli, kabak, karnabahar, acı baharatlar veya kuru baklagiller anne sütünün tadını değiştirebilir veya gaz oluşumuna neden olabilir. Böyle durumlarda bebek anne memesini emmeyi reddedebilir ve huzursuzluğa sebep olabilir.”

Haberin Devamı

SADECE ANNE SÜTÜNDE

Anne sütünün yenidoğan için optimal büyüme ve gelişme için gerekli olan sıvı, enerji ile tüm besin öğelerini içeren biyoyararlılığı yüksek, sindirimi kolay doğal bir besin olduğunu ifade eden Ege, “Bebek beslenmesiyle ilgili tarihsel olarak gelişimi araştırıldığında günümüze kadar bebek beslenmesinde en önemli besini anne sütü. Her canlının sütünün kendisine ve bebeğine özel olması anne sütünü, yavrusu için eşsiz bir besin yapan özellik. Prematüre doğan bir bebek içinde en iyi besin anne sütüdür. Çünkü bebeğin o anda gereksinim duyduğu tüm maddeler yalnızca kendi annesinin sütünde var” dedi.

Haberin Devamı

DOĞAL BİR SAKİNLEŞTİRİCİ

HATİCE Nur Ege, emzirmenin anne için yararlarını ise şöyle özetledi: “İleride oluşabilecek osteoporozis riskinden korur ve kansere yakalanma riskini düşürür. Uterusun daha kısa zamanda eski haline dönmesine yardımcı olup anneyi anemiden korur. Bilinçli bir şekilde beslenen anne, Emzirme sırasında enerji harcadığından, süt üretimi için yağ dokusu kullanıldığından daha çabuk kilo kaybeder. Emzirmek anne bebek teması-bağı için oldukça önemli. Emzirmek doğal bir sakinleştirici.”

DÖNÜŞÜMÜ YÜZDE 100

ANNE sütünün probiyotik özelliklere sahip olmasının süt çocuğunu enfeksiyonlara karşı koruduğunu dile getiren Hatice Nure Ege, “Anne sütündeki elzem yağ asitleri miktarı inek sütünden 5 kat daha fazla. Anne sütündeki Ca/P oranı 2:1’dir. Bu sayede kalsiyum emilimini ve vücuttakini işleyişini artırıyor. Emzirmenin sonlarına doğru yağ miktarının artması doygunluk sağlar ve bebeğin obezite gelişimini engeller. Bu nedenle anne sütü ile beslenenlerde obezite oranı daha düşüktür. Anne sütündeki proteinin biyolojik değeri ve kullanımı yüksek olan whey proteinidir. Anne sütü proteinlerinin vücut proteinlerine dönüşüm oranı yüzde 100’dür. Bu özellik anne sütünü eşsiz yapmamaktır. Anne sütü alan yeni doğanlarda gastrointestinal enfeksiyonlar, pnömoni menenjit, alerjiler ve kronik hastalıklar daha az seyreder. İnek sütündeki demirin yüzde 5-10’u emilirken, anne sütünde yüzde 50-60 oranlarında ve biyoyararlılığı inek sütüne göre oldukça yük

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!